CUKI: nejčastější chybou co mám vypozorovanou jsou buď málo slisované balíky, nebo špatně zaslámováno, se spoustou mezer mezi balíky. Měli jsme třeba dělat omítky na slamáku a když si k tomu přišel tak si tam byl schopný strčit ruku po loket. V samotném balíku to bylo v pořádku, ale ty mezery okolo... Hold byli na kurzu kde se dozvěděli hlavně, že to je snadné a zvládne to každý. :)
Na další stavbu jsem se jel třeba podívat, hrozná práce, naprostá fušeřina, zděný dům "zaizolovaný" slámou asi tak, že když ses podíval podél okna tak byla asi 5cm mezera mezi slámou a zdí. Mezery mezi balíky atd. Takový paskviloví pokus o kombinaci samonosky a zděného domku. Tady dle majitelů myši běhali odspodu až nahoru a evidentně měli dobrou prolézačku. Tragikomické na tom bylo že realizátor se se mnou od té doby nebaví, že jsem si dovolil něco podotknou proti jeho partě "řemeslníků" kteří to dělali jako první slámování a nikdo jim to ani nevysvětlil ani na ně nikdo nedohlížel. Sami investoři se s ním rozešli dost ve zlém. Přitom by se to dalo snadno řešit při realizaci, bez takových chyb.
Ten první se jak takž podařilo napravit, ten druhý je tak na kompletní rozebrání a začít znovu, což u lidí co za to dali poslední peníze je celkem problém.
Co se týče hlodavců bývají tedy nejproblematičtější škvíry mezi balíky, proto je potřeba udělat z balíků co nejlepší kostku, bez oblin pokud nemá požadovaný tvar z lisu. Taky je potřeba aby konstrukce co nejméně procházela slámou. Pokud mají balíky dobrou kompresi, mají dobrý tvar, jsou průběžně heverem stlačeny do sebe ve svislém směru, kladeny řezanou stranou na ohýbanou, přitahovány k pobití, či zdi... Omítnuté...
Zni to možná hrozně složitě, ale je to jen o tom se to naučit.
To co jsem chtěl naznačit je, že je celkem častým problémem špatné slámování. Mnohdy už to začíná u špatné konstrukce, něco se prostě kvalitně zaslámovat ani nedá.
Pokud má někdo z hlodavců obavu, nevěří omítce může vylepšit pár spodních řad pletivem.