• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    CUKI
    CUKI --- ---
    MATT: tak tam ta thermal mass funguje, stejně jako někde v hluboce zasněžený krajině (i když tam je potřeba zajistit aby ta sněhová izolace byla za hranicí teplotní nuly.
    Podle mě by ale nebyl problém vyrobit něco podobného i s izolací, případně k-ci uzpůsobit tak aby se dala zasypat 100m3 pěnoskla :-)
    ale jinak cenově musí přijít mnohem levněji tohle: http://pinktentacle.com/2008/08/styrofoam-dome-homes/
    MATT
    MATT --- ---
    CUKI: o tepelny izolaci jsrm nic nenasel. akorat zas zminujou "thermal mass", tak jestli verej na naky akumulace.. ?
    ale asi je hlavne blbost si kupovat barak z mexika.. ;)
    CUKI
    CUKI --- ---
    MODRAPUSINKA: A kolik stojí tohle? Musí to bejt dost drahý vzhledem k transportu a malokusovosti. Jinak konncept jako takový špatný není. Asi se jedná o dosti pevnou a tuhou montovanou k-ci, která se dá skrýt zeminou, což je u mě velké plus. Ale asi to bude mít naprosto nedostatečnou izolační schopnost. A hlavně i přes název to bude mít obrovskou uhlíkovou stopu.

    ..vnitřní povrch by mě taky neoslovil a upravoval by se asi dost složitě...
    MODRAPUSINKA
    MODRAPUSINKA --- ---
    ahoj, co si myslite o tomhle? Mne se to libi, ale domum rozumim asi jako programovani. Koukame po necem nizkonakladovem, fakt nechcem davat za dum tri mega, kdyz to jde i jinak http://www.greenmagichomes.com/main.php
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    CUKI: Je to hezký, moc hezký, ale OSB desky z toho dělají papundeklovou krabičku.
    CUKI
    CUKI --- ---
    Lesní útulna | Bydlení IQ
    http://www.bydleni-iq.cz/architektura-a-design/rekreace-relaxace/lesni-utulna/

    ..divně využitej vnitční prostor ale líběj se mi ty prosklený dveře (jsou bez rámu?)
    CUKI
    CUKI --- ---
    Posuvné stěny domku umožňují proměnit interiér ve verandu | Dřevostavby, časopis o bydlení - DřevoStavby
    http://www.drevoastavby.cz/...ostaveb/4146-posuvne-steny-domku-umoznuji-promenit-interier-ve-verandu
    CUKI
    CUKI --- ---
    MATT: musim prostudovat je tam uvedeno plynulá regulace plamene, tak nevím co si pod tím představit. Jinak čistě teoreticky by se dal nastavit třeba nějaký mechanický odpojovač napojený na vzdálený termostat. Otázka je jestli to k-ce dovolí.
    MATT
    MATT --- ---
    CUKI: nevim jak ty novodoby vafky, ale stary regulaci nemaj. koleckem nastavujes jen, kdy se zapnou. asi tam fakt bude jen bimetalovej termostat a ten problem s nelinearitou nastaveni bude zpusobenej nerovnomernou distribuci tepla v prostoru, jak jsi popisoval.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MATT: Tak to bych tak moc netvrdil co jsem pochopil tak se reguluje i výkon. I když ne tak aby to jelo trvale. Na bežných přímotopech to jede většinou jen na maximum případně v lepších je zapojena každá druhá struna. Přímotopy za plácnu 4 a více k Kč jsem neměl tu čest vidět. Ale v obojím případě jde udělat plynulá regulace která na levných modelech obojího typu nebude.
    Velký problém vidím v tom že na rozdíl od nejlevnějšího el. přímotopu za pár set kč, který mohu snadno regulovat na dálku termostatem, to u plynu není dost dobře možné...
    MATT
    MATT --- ---
    CUKI: dalsi se "statickym" myslenim ;) co pises neni pravda, protoze vykon se meni v case a u tech vafek mas mnohem vetsi vykyvy. bud hori jen plaminek, nebo sepnou a topej na max.
    EGGH
    EGGH --- ---
    CUKI: Mně se líbí design a provedení té stavby. Pokud bych sehnal projektanta u nás, který by to zvládl a ta stavba by nevyšla na X milionů, tak bych do toho šel. Teď jsem ale ve fázi, kdy se dívám po starém domku v okolí mého města. Tohle mě příjemně rozptýlilo ale nedokážu odhadnout cenu .
    CUKI
    CUKI --- ---
    MATT: Teplota radiátoru o stejné vyzařovací ploše a stejného výkonu by měla být stejná. Rozdíl bude akorát u elektrických přímotopů, kde je zpravidla zapojen i ventilátor který líp předává teplo dál do místnosti.

    Nastavení dle stupňů 1-8 by neměl být největší problém. Problém bude spíše v tom že to čidlo je blízko zdroje výkonu. Tedy nepřesnost vzniká špatnou distribucí tepla po místnosti. To bude podle mě taky stejně špatné u elektrického přímotopu, ústředního topení jako u plynového topení. Na tohle by mohla pomoci nějaká malá VZT či jakýkoliv menší ventilátor. Což bude v mém případě ostrovního systému trochu problém :-(

    jinak dík za postřehy
    MATT
    MATT --- ---
    CUKI: jedu sukulenty, ale tohle nemaj radi ani kaktusy. zvlast v zime, kdyz je malo svetla, tak potrebujes spis chlad. z klasickyho radiatoru vetsinou nejde TAK horkej vzduch.

    a nevim jak jsou na tom moderni vafky, ale u tech mojich neni jakakoli moznost "programovani", coz je taky omezujici. a i ta regulace je takova pochybna. nastavujes si 1-8 (?), ale nekoresponduje to moc s teplotou. takze kdyz je venku vetsi zima, musis si to dat na vic, aby ti to vytopilo místnost na stejnou teplotu. takze "naladit" si topeni na cilenou teplotu je diky tepelny setrvacnosti ukol na nekolik dni..
    CUKI
    CUKI --- ---
    EGGH: I projekt potřebuje minimálně několik návštěv na místě. Navíc budoucí spolupráci architekta s někým, kdo to pak bude mít na starosti v reálu, jinak z toho vznikne paskvil na úrovní katalogového šikmostřechu ať chceš nebo nechceš. Druhej problém budou odlišný normy a požadavky na stavbu i přes to že je to v rámci EU.
    Nicméně pokud do toho pudeš, tak dej určitě vědět jak to probíhalo, bude to velmi cenná informace.

    Málo kdy mě osloví nějaká stavba co vyhrála nějakou architektonickou soutěž. Většinou se jedná o nějakou předraženou šílenost s prvky, které mají za úkol hlavně odlišit stavbu od ostatních aby se na to dali psát opěvné ódy do PR článků . Nikoli že by to mělo mít nějakou funkci ať už užitnou nebo vzhledovou. Nicméně tohle mi tam sedne jak hrnec na prdel, nemůžu si pomoct.
    EGGH
    EGGH --- ---
    CUKI: Já bych od nich rád koupil samoný projekt. Uvidím, co napíšou.
    CUKI
    CUKI --- ---
    EGGH: To se ti asi dost prodraží když to jsou rumuni :-) Nicméně se mi libí, že nezapomněli, že obydlí je i vnější prostor...
    CUKI
    CUKI --- ---
    DON_PEDROPOULOS: parotěska tam bejt musí! Nevím celou skladbu střechy, ale pokud by to nebylo něco hodně těsného, tak bych místo parotěsky na záklop doporučoval OSB která bude sloužit i jako parobrzda. Lepší funkční parobrzda než parotěska jako cedník kvůli různým prostupům a detailům na které se ti realizátor prostě vybodne...

    Tepelné ztráty se dají orientačně spočítat třeba na TZB INFO je kalkulátor.

    Stejnou vatu co máš na fasádě asi nebudeš mít na střeše, tak bacha na to. Ta fasádní je mnohem hustší a z lepší lambdou (předpokládám dle popisu že je lepená)
    EGGH
    EGGH --- ---
    CUKI: Nechal jsem si od nich poslat kalkulaci, tak jsem zvědavej. Kdyby to někoho zaujalo stejně, jako mě, tak víc info je na jejich webu http://www.soleta.ro/Homepage
    EGGH
    EGGH --- ---
    CUKI: To je naprostá pecka!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam