• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    me na tom spise zarazi ta vytrzenost. Roky na to "pitomi ekologove" upozornuji(treba Culek o tom verejne mluvil), ale nepostrehl jsem ze by se neco delo. Ted najednou honem honem vymyslime "akcni plan" destovku aby to vypadalo,ze neco delame,rozdame nejaky prachy a to lidem zacpe hubu do voleb a dal nevidime...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: ty s tou destovou vodou to je zadrhel, ja se v ni meju na chalupe ale hrozne nerad, desne dlouho trva nez smeju mydlo. Jestli to tak bude i s pranim tak potes koste.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: Vcelku souhlas, ale dvojí rozvody na záchod a praní nejsou od věci. Pitná voda je a hlavně bude nedostatková surovina. Navíc se na obojí mnohem více hodí ta deštová voda, protože je měkká= méně chemie na čištění (ani eko prostředky nejsou to co by se mělo ve velkém vypouštět)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Jedna z částí Prahy začala vyžadovat po lidech posudky před připojením do dešťové kanalizace, že na jejich pozemku nelze vsakovat vodu do podloží. A co myslíte? Už třetí (a to dělám minimum pražských zakázek) volá, že chce posudek, že to nejde.

    Lidi prostě nechtějí dělat věci správně, lidi je chtějí dělat jednoduše, levně a nejlíp naopak, než velí předpisy.

    Tak jim říkám, ať se připraví na platby z m2 střechy a nemožnosti to změnit příští desetiletí. Zítra jdu hodnotit dalšího. Jestli tam má dost místa, tak si tu zahradu prostě rozkope.
    MAD_MAN
    MAD_MAN --- ---
    MAR_TINA: souhlas, nejvíc mi vadí, že u nás skoro neprší, ale holt nejsme v seznamu obcí zasažených suchem, takže dotace jedině na splachování a tam jsou ty dvojí rozvody a dopouštění nádrže a rozhodně nechci aby mi někdo kontroloval, že nemám propojený zdroje vody, navíc nádrže jsou stávající, takže bez příspěvku na m3...
    MAD_MAN
    MAD_MAN --- ---
    DOKKTOR: pokud si uděláš akceptovatelnej posudek, tak ti tam to razítko za flašku klepnu :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Zachytávání srážkových vod a jejich využití na zálivku má ohromný význam a docela souhlasím s tím, že u novostaveb by to měl být preferovaný způsob likvidace dešťové vody.

    V místech bez extrémního sucha s přiměřeně velkou a dobře osázenou zahradou retenční nádrž zcela nahradí studnu (náklady) a zalévání z vodovodu (obří náklady a plýtvání pitnou vodou). Navíc se srážky ze střechy (100 m2 ve středních čechách je 50 - 60 m3 ročně, což stačí cca na 350 m2 zalévané plochy) vsáknou na pozemku, kde spadly (vodní bilance je zachovaná), namísto aby pomáčely souseda, vytekly na silnici nebo dešťovou kanalizací do řeky a dál do moře. Potud dobrý.

    Ale do domu na záchod? Náklady na dvojí rozvody, čištění vody, hlídání nádrže, šetří se jen vodné, ne stočné a voda namísto toho, aby zůstala na pozemku, teče čističkou do řeky a do moře.

    A lidi najednou začli šílet po nádržích a musí mít honem honem posudek, aby dostali dotaci.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CUKI: ale ty nepustíš víc vody do odpadu, nebo to, že máš nádrž, ti zvýší spotřebu? oni tím chcou krýt ten pokles v zisku, protože stočné se automaticky počítá podle vodného.pokud začneš část užitkové vody brát ze srážek, tak se ti vodoměr netočí jako předtím a tím pádem neplatíš za vypuštěnou vodu, kterou vypouštíš tak jako před nádrží. "o jednu čtvrtinu vyšší" je pak jakýsi vydedukovaný koeficient. zbytek souhlas.
    EGGH: nic se tím nestírá. efekt veškerých tady těch dotačních titulů je podpora hospodářství ala hladová zeď - aby měli co dělat i ti, kteří se jinak momentálně kvůli trendům škrabou na zádeli. finanční efekt tady ten titul nemá. pokud to máš třeba na 3/4 užitkové vody v domácnosti, tak máš návratnost v řádu desetiletí, pokud jenom na splachování, tak samozřejmě delší a pokud jenom na zalévání, tak tady je teprve kámen úrazu, protože to se ti to při současných cenách vody nevrátí snad do konce života. tam zůstává už jen ta poslední vějička, na kterou se imho věčina lidí namotá - že to je z dotace. to, že tů půlku dotovaných nákladů spolkne projekční/realizační mašinerie, takže nakonec ty jako koncák si šul nul, to se potom už nezbývá než drbat za uchem, esi to stálo za to. jakože kamarád, který má kotel přes dotace říká, že podruhé by do toho nešel atp.
    čili efekt tady těch dotací je rozhoupat lidi, co si myslí, že na to nemají finance, aby do toho šli. oni nakonec zaplatí ten materiál, který by zaplatili tak jako tak, ale know how jim někdo dodá a to spolu s nějakým podílem člověkopráce zaplatí stát - lidi se nakonec chovají ekologicky a "nic" je to nestojí :D takto to je navržené a takto to evidentně funguje. horší je, pokud si všechno uděláš sám a potřebuješ jenom jedno posrané kulaté razítko do žádosti. ergo si ještě o jeden šetrnostní stupěň dál, takže by neměl být problém. ovšem už nekrmíš tu hladovou zeď a tudíž to problém je. tam pak nastupuje ta prosřední věta viz CUKI:
    EGGH
    EGGH --- ---
    CUKI: No jasně ale pokud něco dostanu a díky tomu musím pak někde za něco odvést víc, tak musím víc pracovat = víc likvidovat naše bohatství.
    CUKI
    CUKI --- ---
    EGGH: v to problém nevidím. Ty dotace by neměli bejt od toho aby jsi ušetřil, ale aby jsi méně likvidoval naše přírodní bohatství!

    Problém je v tom že jedinej kdo na tom má nějakej zisk je ten co by ho na tom mít vůbec neměl. Živíš tím akorát lidi, co se živěj birokracií a nejde jim o to něco zlepšit.

    To že odvedeš víc vody do kanalizace a oni si za to chtěj vyučtovat víc penz je pochopitelný.
    EGGH
    EGGH --- ---
    Takže je vám všem jedno, že se tím vlastně ten efekt dotace stírá? Stát někde utratí peníze za něco, co mělo peníze ušetřit, ale dotyčný pak stejně musí vynaložit víc úsilí - peněz - k náhradě těch chybějících. Vy jste mi teda ekologové :))
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: no pockej a v pripade ze je kanalizace tak musis byt napojenej a musis odvadet. Nakou alternativu ti nepovolej a v cechach se rado udava.
    MAD_MAN
    MAD_MAN --- ---
    MAR_TINA: copak tě vytočil na dešťové dotaci?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    radši mi o dešťové dotaci neříkejte nebo mi praskne žilka :D
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: tak tak. Mě třeba přijde logické a důležité platit za vodu kterou odvádíš ze svého pozemku. To ať se klidně rapidně zvýší. Pak nebude potřeba další nesmyslná dotace na nějaké další pí*ovinky okolo a každý si dobře rozmyslí jak s vodou nakládat. Ale tohle?
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    EGGH: jako podminka dotace v konkretnim pripade je smlouva s vakem o zvlastnim uctovani stocneho. Je to napsane na webu dotacniho programu, ted si toho asi teprve nekdo vsiml, tak honem s tim na novinky at se naserou i ti, ktere to vubec nezajima ;-) Na jednu stranu je to logicke a spravedlive, na druhou stranu te nikdo nenuti to budovat z dotace a tim padem to priznat. Nebo zadej pouze na zalevani a prizpusob tomu projekt, pockej na kontrolu a rozved si to dal ;-) chce se ti cekat? Chce se ti "domlouvat" s auditorem? Atd atd...dyt sme cesi :-D
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    EGGH: to uz se pred casem probiralo,na jednu stranu to ma logiku.
    CUKI
    CUKI --- ---
    EGGH: Co jsi čekal? Ty peníze se prostě někde vybrat musej. Tohle je krok kterej rozjede mnohem větší věci. A pokud tam budou měřáky, tak to nechaj lidi týct na ulici, to bude teprve bomba :-)
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    DON_PEDROPOULOS: proč děláš nahoře hlínu, když to je celé v maltě a lepidle? nebo naopak: proč to je celé v maltě a lepidle, když chceš nahoře hlínu? nebo je ten šamot spojovaný taky hlínou jenom jsem to nepochopil? v tom případě tam to lepidlo už nechápu ale vůbec ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam