SEOMAN: Jenže to jsou ceny za stavbu bez dopravy a umístění. Bez napojení na sítě.
To druhé se prodraží hlavně tou zbytečnou závislostí na technice, která ale vůbec není potřeba. Podle mě je mechanizace vhodná pouze tehdy, když se ta stavba přemístí z naprosté většiny do výrobního areálu. Jinak to rapidně prodražuje stavbu. Nejde ani tak o cenu těch strojů. Ale o to, aby byli k dispozici přesně v tu dobu, kdy je potřeba. Což se bohužel nestává.
Obojí jsem porovnával hlavně z pohledu využití výšky stavby. Obojí má něco do sebe a nějaká negativa.
Ten "francouzkej model" rozložení jsem před pár lety v podobné koncepci dělal jako návrh s orientačním naceněním. Stavba o půdorysu 10,2 x 5,9m, kde zadní půlka má patro s ložnicemi, mě orientačně vyšla asi 800k Kč i s mou prací. Přední část byla takto nadstandardně prosklená. Jižní část střechy měla kolem 45° aby byla snadno osaditelná fotovoltaikou. Nakonec nevyšel pozemek, tak jsem to do hloubky moc nezpracovával, ale myslím, že bych se do té ceny vešel.