• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    CUKI
    CUKI --- ---
    Ještě bych dodat že nejhorší odpady jsou fosfáty. Tedy hlavně prací prostředky. a i když se tváří většina jako eko, tak má pouze snížené množství!

    Další problém jsou tuky, které je třeba nějakou cestou rozložit a mají s nimi problém i běžné čovky.

    A dále tu někdo napsal - "nevadí tráva roste dál", ale je třeba se zajímat i o pronikání do podzemních vod! Tedy o udržení čistoty pitné vody!!!
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    NYKRUK: prej nadnarodni... myslis treba? https://eshop.tierraverde.cz
    Sice nedelaj sampony a sprchovy gely (ale mohli by :) nicmene firma co zacinala v garazi na kraji Brna...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    NYKRUK: jádrové mýdlo na vlasy bys mi nabídl jednou a pak bych už nepřijela ;)
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: Je kvanta ekologicky odbouratelných prostředků: Misiva, Ecover, DM drogerie má taky své,...
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    Na to neni potřeba žádných značkových eko fičur, které za mrzký denár poskytnutý nadnárodnímu řetězci zaručí čisté svědomí. Desetiletími ověřené je jádrové mýdlo, na které se bohužel díky masivními marketingu zapomíná. Stojí třicet korun a na chatě se tím bude umývat celá rodina dva roky.
    Mýdlo – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/M%C3%BDdlo
    Mýdlo s jelenem mi vystačí na celou domácnost, tvrdí blogerka - iDNES.cz
    https://hobby.idnes.cz/...-s-mydlem-s-jelenem-pne-/hobby-domov.aspx?c=A110304_102953_hobby-domov_bma
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Presne tak, ve zdravych vyzivach pripadne v dm drogerii maji sampony a sprchove gely z kokosovymi apod saponiny.
    Nakonec i treba tuzemska yellow&blue. Da se objednat na netu
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DOKKTOR: existují prostředky určené pro mytí se v přírodě, kdybys to mytí chtěl mít úplně bez výčitek (neměla bych problém nalít stromů trochu ředěného šamponu). Prodávají outdoorové a bioobchody.
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    DOKKTOR: to je pořád stopový množství, se kterým si vegetace poradí. Stejná situace je v kořenových čistírnách. Akorát to vhodně umístit, použít vyvýšené kameny/dlaždice/zatravňovačky/dřevěné rošty a vodu nechat téct někam, kam se moc nechodí. Když budeš chtít nobl sprchu s vaničkou, tak to nechat odtékat dlouhou silnější hadicí a tu třeba každý den pohodit na jiné místo v sadu.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    ANDY_WARHOL: fakt jo? jako prostorově není problém tam vysadit neco jako kořenovku, která by ten odpad aspn částečně čistila. nebo pokud stačí vyloženě používat určité prostředky a nechat to téct strouhou pryč?
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    NYKRUK: se obávám, že trochu toho šamponu aspon holky potřebujou. sprchu tam chcu, aby se tam dalo vydržet pár dní vkuse
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    DOKKTOR: kdyz budes pouzivat mydlo, tak se nic nedeje.
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    DOKKTOR: kdysi jsme měli na chatě na zahradě vanu, ve které se celé léto koupala celá rodina a voda se vypouštěla k jabloni a co se nevsáklo pod ní, tak přetékalo na trávník. Ničemu to nevadilo, tráva nežloutla, jabloň byla pořád zalitá. Takže radím neřešit, nechat to téct na trávu + kadibudka. Pokud se teda nebudete mejt Savem:)
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    teď sem budu chvilku chodit pro rozumy: dělám otci projekt na off grid chatku a chci se tam koupat/sprchovat. je to naprosto mimo sítě, kanalizace - kam s vodou ze sprchy? bude to v hodně velkém sadu, místa na zasakování je dost, i když podloží je jílovité. spíš mě zajímá jak to čistit, abych to mohl vůbec vypustit mezi ovocné stromy. obydlenost bude nárazová, celoročně. pokud je nějaké řešení, které se doplňuje s likvidací odpadu ze záchodu, tak tím líp. vím, že se to tu často řeší, ale nějak sem si z toho zatím moc nevzal. stačí nakopnout na klíčové slova. díky :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: Co třeba zvěř? Ve městech je většinou hluk tak je to víceméně jedno, ale na samotě mít dílnu produkující zbytečně hluk?

    No dost pochybuju že uděláš z 0,39 0,32, to by muselo být mnohem souměrnější. Ale o trochu to zlepšíš, jen je s tím víc práce.
    Ta obyč vata, ale často přijde velmi levně, protože jí používá každej jouda, takže se cenově a hlavně logisticky vyplatí. Což třeba není případ toho NaturBoardu, kterej nikde moc nevedou. Kamarád sehnal právě na marinu nějakej zbytek ze stavby za sranda cenu.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: jak jsem psal, jsem na samote, nikoho rusit nebudu, rozhodne ne vic, nez kdyz soused, kterej je 300m daleko pres rybnik, zapne motorovku nebo cirkularku :)
    O tom namackani vaty jsme nekde cetl, ze se tim da udelat 032 z 039, ale myslel jsem, ze to jsou babske rady.

    Ted uz je na zmenu izolace "boudy" pozde, mame to uz v konstrukci a cas kvapi, zima se blizi. Kdyz to vydrzi 5 let, tak za me dobry. Beru to jako experiment.

    Kazdopadne zacinam kout plany na drevaka, kteryho bych rad do par let postavil. Tak zacinam sbirat zkusenosti z mensich projektu a od praktiku.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: Tak pokud to máš na nějakou obyč dílnu, tak tam dej co chceš. Já myslel, že jde o bydlení. I když tam bych se snažil hlavně o zvukovou izolaci. Protože tebe sice nikdo rušit nebude, ale ty budeš pravděpodobně rušit okolí.
    Ona se ta izolace na začátku sice pěkně nafoukne, zrovna od Knaufu jsem té skelné vaty použil už habaděj. Ale i když je volně ložená na půdě a pevně sevřená vazníky, tak slehává v čase poměrně razantně. Naštěstí na půdě mi to zas tak nevadí, protože jí tam mám necelejch 50cm, takže pokud mi časem slehne na 40, což se stane, tak to nebude žádná trága. Pokud mi ale slehne byť o jediné procento ve stěnách, tak je to u domu obrovský problém.
    Pokud chceš ušetřit, tak celkem funguje vzít nějakou úplně nejobyčejnější např knauf classic 039 a do 10cm mezery narvat 160ku. Docela se zlepší i izolační vlastnosti. A na vrchu to jen mírně heftnout PU pěnou. Takhle to dělal kamarád na marině.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: uvidime, beru to jako pokus ala "nevěřící Tomáš" :))
    Soused má "měkkou vatou" izolovanou dílnu (16cm) a za 10 let zadnej problem.
    Jinak ten Knauf se v 16cm nafoukne na klidně 20cm, je to jak péřovej spacák :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: No mluvil jsem hlavně o tom slehávání. Nejsou to ani úplně celistvé desky. Už jen ten obal napoví. Takovej oválek :-) Když to srovnáš s kamenou vatou od stejného výrobce: třeba MPE, nebo MPS, je to nebe a dudy.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: jasny, takze me nepruzvucnost netrapi, tak je to v pohode :)
    Bydlim na samote u lesa a vlastne jsem rad, ze slysim, co se venku šustne, krom toho mi to "ohlušující ticho" vadí.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: Tak jsem dneska zkouknul ten NaturBoard 0,32 a do svislech částí bych ho určitě nedal. Je to možná jen pocit ale ta pružnost není dostatečná i když je lepší než rolované izolace. Zvukové parametry budou taky špatné, ale ty jsem nenašel. Cena je sic pěkná, ale raději si připlatím za mnohem lepší parametry. Do podlahy nebo podhledů to je ale zajímavá alternativa.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam