• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: Tak pokud to máš na nějakou obyč dílnu, tak tam dej co chceš. Já myslel, že jde o bydlení. I když tam bych se snažil hlavně o zvukovou izolaci. Protože tebe sice nikdo rušit nebude, ale ty budeš pravděpodobně rušit okolí.
    Ona se ta izolace na začátku sice pěkně nafoukne, zrovna od Knaufu jsem té skelné vaty použil už habaděj. Ale i když je volně ložená na půdě a pevně sevřená vazníky, tak slehává v čase poměrně razantně. Naštěstí na půdě mi to zas tak nevadí, protože jí tam mám necelejch 50cm, takže pokud mi časem slehne na 40, což se stane, tak to nebude žádná trága. Pokud mi ale slehne byť o jediné procento ve stěnách, tak je to u domu obrovský problém.
    Pokud chceš ušetřit, tak celkem funguje vzít nějakou úplně nejobyčejnější např knauf classic 039 a do 10cm mezery narvat 160ku. Docela se zlepší i izolační vlastnosti. A na vrchu to jen mírně heftnout PU pěnou. Takhle to dělal kamarád na marině.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: uvidime, beru to jako pokus ala "nevěřící Tomáš" :))
    Soused má "měkkou vatou" izolovanou dílnu (16cm) a za 10 let zadnej problem.
    Jinak ten Knauf se v 16cm nafoukne na klidně 20cm, je to jak péřovej spacák :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: No mluvil jsem hlavně o tom slehávání. Nejsou to ani úplně celistvé desky. Už jen ten obal napoví. Takovej oválek :-) Když to srovnáš s kamenou vatou od stejného výrobce: třeba MPE, nebo MPS, je to nebe a dudy.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: jasny, takze me nepruzvucnost netrapi, tak je to v pohode :)
    Bydlim na samote u lesa a vlastne jsem rad, ze slysim, co se venku šustne, krom toho mi to "ohlušující ticho" vadí.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: Tak jsem dneska zkouknul ten NaturBoard 0,32 a do svislech částí bych ho určitě nedal. Je to možná jen pocit ale ta pružnost není dostatečná i když je lepší než rolované izolace. Zvukové parametry budou taky špatné, ale ty jsem nenašel. Cena je sic pěkná, ale raději si připlatím za mnohem lepší parametry. Do podlahy nebo podhledů to je ale zajímavá alternativa.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: tak 10C uz letos asi nesezenes.
    CUKI
    CUKI --- ---
    OGMIOS: pokud seženu izolaci tak bych to i zaklopil OSBčkem a natřel. I tak bych přes to přehodil plachtu v nějakym rozumnym sklonu. Problém je že natřít to lze tak v 10°C :-(
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: ty kraso to jsou silene dlouhatanansky patky. Skoncis u ty podlahy? A jak pres zimu, prykryjes plachtou nebo nakej lepsi system zabezpeceni?
    EGGH
    EGGH --- ---
    CUKI: Já jen, že se tu často na své zakázky odvoláváš, tak jsem se na ně pro zajímavost chtěl mrknout. Ale zcela to chápu :))
    CUKI
    CUKI --- ---
    TSOH: Fotky, kde bych byl případně i já jsou pro mě naprosto přes čáru. Mě ale osobně právě vadí i fotky na netu z mého bydliště. Prostě doma je doma a to jak to u mě vypadá, do toho nikomu nic není. Na tom bydlet v domě, je pro mě osobně nejdůležitější právě to absolutní soukromí.
    No a i když jsem třeba poslední domek stavěl s tím, že jsem byl domluvenej s týpkem, co tam bydlí, že to budu dokumentovat, nakonec jsem od toho upustil a poslední fotky jsou z hrubé stavby, protože by mě to samotnému vadilo.
    Ale to co stavím teď v Berouně dokumentovat budu, ale zatím není co, viz fotky.
    Před zimou toho asi moc už nestihnu :-(




    TSOH
    TSOH --- ---
    CUKI: ,,soukromí,, u dobře odvedené práce ? :) to mi moc nedává smysl...
    jako jasný, spousta lidí zviditelnuje sebe sama na různých fotkách, kde ani nemusí být... (ale o tom to tady neni..)
    tvému úhlu pohledu nějak nerozumim... (jen konstatuji svoji myslenku.. neber to jako další ,nátlak, na ukázku výsledku tvé práce...).
    CUKI
    CUKI --- ---
    EGGH: Žádný prezentace nevedu, neživým se tím a nepotřebuji reklamu. Navíc co je důležitější mám rád a soukromí a respektuji ho i u ostatních.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: Tuhle konkrétně neznám, a nemám informace o zvukových vlastnostech, ale obecně je kamenná vata lepší co se zvukové izolace týče a hlavně nehořlavosti. Ten naturboard mi přijde dost lehkej (max 20Kg/m3) a to u té nej verze (0,32).
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: důvod? Slehávání? Knauf dělá NaturBoard, což je myslím skelná v pevných deskách.
    EGGH
    EGGH --- ---
    CUKI: Nemáš někde online ukázky staveb, které jsi realizoval?
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: průvzdušnost nevadí, Ochranu před ochlazovaním větrem stejně řeší hlavně difuzní fólie. Jediné co je třeba si ohlídat, aby jsi i u podlahy zajistil buď úplnou parotěsnost vrchní vrstvy podlahy a nebo difuzní otevření směrem dolu, což je občas divoké.
    Drcený EPS jsem používal už asi na 5ti stavbách, ale v podlaze je pouze ve dvou případech. Největší výhodu vidím v zaizolování stropu, kde ti nevadí, že toho tam nasypeš půl metru a nevadí postupné slehávání.

    A tomu druhému bodu oba domy jsou navrženy s elektrickou podlahovkou, takže nikde se nic ve velkém nedotápí. Vždy pouze ty ztráty. Teplota obou domů je kontrolována stejnými a stejně nastavenými termostaty. Oba jsem navrhoval podobně osluněné. Jen můj je orientován 8° od jihu na východ. a ten druhý se mi podařilo umístit přímo k jihu (tedy až na deklinaci, kterou při zaměření zapomněli započíst).
    Největší rozdíl je ve velikostech domu. Ten druhý je skoro dvojnásobný a bydlí tam 4 lidi. U nás jen 2,5.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CUKI: díky za info. mně spíš šlo o to, jestli tomu nejak výrazně nevadí ta "průvzdušnost" - jestli tím jakože víc nepotáhne teplo ven.
    CUKI: já bych to naopak tipoval, tak jak to popisuješ. s vnitřním zateplením si to svým osobním teplem snadněj vytopíš sám, kdežto jemu ta akumulace to teplo sežere a musí začít topit. ale jakmile nahřeje zdi, tak se mu tam to teplo zase dýl a líp drží. kdežto tobě s klesající teplotou venku už ani solární zisky nestačí na ohřev toho betonu, takže to rychlej odvádí teplo ven.
    CUKI
    CUKI --- ---
    Tak jsem právě dostal první fakturu od čezu od doby co jsem z D02 přešel na D45 a žádná velká výhra se nekoná. Ten paušál je tak vysokej, že tvoří podstatnou část faktury. Takže přepočteno se vším všudy mě jeden kWh přišel na 4Kč :-(
    Ušetřil jsem asi 500 Kč za rok. Konečně jsem se dostal pod 10k Kč za rok.

    Topení tvoří 21% z celkové ceny.

    A BTW předevčírem se poprvé seplo topení a začala mi topná sezóna. To mě docela zaujalo, protože mám vnitřní zateplení. Zatímco kamarád, co má taky pasiv (ale naopak s vekou akumulační hmotou) začal topit asi o týden dříve, přitom pro změnu v těchto dnech netopí. Očekával bych přesně opačný jev.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: no,ony by vermikomposty nemeli byt na primem slunci,tedy ty male,tam by je to mohlo skutecne "uvarit". Ale myslim,ze pokud to je vetsi hmota,tak se to zas tak neohreje,mozna svrchni vrstvy.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: To jo ale když to budeš mít nahoře, tak v létě se rozežerou a v zimě možná ani nepřežijou. pokud to bude v zemi bude tam mnohem stabilnější teplota. Tedy sice nebudou v létě tolik rozežraný, ale v zimě i v létě jim bude stačit podobné množství stravy.
    Nebo je to hloupost takto uvažovat?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: tak ony maji optimum nekde okolo 20°C, nebo 25. Jako pri peti pokud vim preziji,ale moc toho neudelaji a pri zmrznuti pomrou. Ale preziji ty co se schovaji do vetsi hloubky a zalezi jak hluboko to promrza.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam