• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    CUKI
    CUKI --- ---
    QNEDLEEQ: Tak to jsem si ani nevšimnul, že to jde rozebrat, to je určitě nejlepší. Rovnou budu moci vzít oba póly najednou, pak to můžu vzít přes klasickou krabici.
    CUKI
    CUKI --- ---
    QNEDLEEQ: No nechtěl jsem je stříhat, když už jsou osazený konektorem, ale asi nejlepší nápad. Co jsi použil za krabici konkrétně? něco hlubšího pro osazení jističů nebo byla nízká jen pro ty svorkovnice?
    CUKI
    CUKI --- ---
    Jak paralelně spojovat klasické FVE panely?
    Přeci nebudu každá panel spojovat postupně tímto: https://www.i4wifi.cz/...ely-1/Prislusenstvi/MC4-T-rozbocovaci-konektor-1-na-2-sada-Male-Female.html a krátké kabely nastavovat.
    Není něco ne formě sběrnice? Potřebuji teď zapojit 3 paralelně, a tímto by to byl samý spoj. :-(
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    CUKI: Nebo když příjde pořádná vichřice...
    CUKI
    CUKI --- ---
    borová šiška (nijak jakoukoli šišku nepřipomínající) na smrku obložena modřínovým dřevem :-)
    https://magazin.aktualne.cz/...romovy-dum-v-italskych-dolomitech/r~05826b46ae7f11e79603002590604f2e/

    Ale to uchycení stavby by mě zajímalo, jak se to řeší když strom povyroste?

    tady více fotek: https://www.archdaily.com/...5f3b22e38831f000393-pigna-architetto-beltrame-claudio-elevation-section
    CUKI
    CUKI --- ---
    Není to zrovna stavba do mega ale zajímavá koncepce z lodních kontejnerů:
    Images reveal Ras Abu Aboud Stadium for 2022 World Cup | Daily Mail Online
    http://www.dailymail.co.uk/...rticle-5118431/Images-reveal-Ras-Abu-Aboud-Stadium-2022-World-Cup.html
    CUKI
    CUKI --- ---
    DON_PEDROPOULOS: 50? To je docela dost. 10k čerpadlo, 3k trubka, sondy i se spínačem a vodičem tak max 2k S prací mi to vyjde tak na 20k. Co tam ještě chybí?
    Místo 150l nádrže dej IBCčko a pak je ta záloha mnohem jednoduší. Když bude potřeba tak to přepustíš i samospádem, nebo vytáhneš tím kýblem.
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    OGMIOS: Co se týče záchodu, tak nejčastěji používáme přípravky na bázi octu nebo sody - můžeš si je vyrobit nebo i koupit na netu.
    Nádobí většinou kupujeme tuším feeleco.com - má dobrý a ne předražený produkty, ale zase v kombinaci s octem a sodou - ta je skvěla např. na řešení nějakejch skvrn etc.
    Prací prášek, to zatím stále testujeme, zkoušeli jsme mýdlové ořechy (nic moc efektivita), potom mýdlovej sliz (zní hrozně, ale funguje - vyrobíš sám ze zbytků jádrovýho mýdla a zase sody). Co se týče praní bílého prádla nebo čištění skrvn, tak doporučuju peruhličitan sodný-perkabonát, výrábí např. firma z Brna dumeko.cz
    Zubní pasta - asi bych se jich dalo doporučit bez fluoru hodně, moje žena má v nabídce pastu s esenciálnimi oleji
    On Guard Toothpaste
    http://doterrapie.cz/cs/ostatni-produkty/on-guard-toothpaste/
    Podlaha - jak píše Milis - ocet ideál, ale přiznám se, že to často kombinujeme s eko prostředkama z nějakejch eshopu nebo DM.
    MILIS: u těch vlasů někomu nemusí vyhovovat ten ocet na hlavě, tak se dá použít citronová šťáva (ředěná).
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    AMBIENTIUM: u mě je specifická situace - mám vrt hodně hluboký - 2 pramen až v 90m pod porvrchem. Tzn. že je vyřazena možnost tahat vodu "postaru" .) Co se týče vytápění, tak to bude primárně dřevo a bez čerpadel - samotíží, takže to by mělo být ok.
    CUKI: do zmíněné hloubky firma doporučuje toto čerpadlo calpeda 4SDF 22/28, potom nádobu na 150l. Mluvil o tom, že např. oproti značce grunfos se dá calpeda opravovat, ale že jeho zkušenost je cca. 10 let provozu bez problémů. Zatím nevím jak to se zálohou el. budu mít, jestli to bude UPS, zatím se na místě žádné nestandartní výpadky nedějí, jen přemýšlím do budoucna. Retenční nádrž u povrchu je rozhodně fajn varianta.
    Mimochodem celá ta sradna včetně všech kabelů, svorek, potrubí, spoj. mat., hlídání sondy a práce vychází na 50 tis.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    CUKI: Tak já se bavím o nouzový situaci několikatýdenního blackoutu, kdy nemáš na výběr. Jediná smysluplná náhrada z tohoto pohledu je pak elektrocentrála.
    CUKI
    CUKI --- ---
    AMBIENTIUM: Do vrtu bych určitě žádnou nádobu zbytečně nespouštěl. To může být pěkně drahá sranda až se ti tam někde něco sekne!!! Navíc oboum druhům čerpadel nedělá dobře vytahovaní z vody jako takové.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DON_PEDROPOULOS: Pokud se bavíme o hlubinných čerpadlech do vrtů tak máš 2 možnosti. Buď vřetenové nebo oběhové. vřetenové jsou levnější na opravu a porouchat se ti na to může prakticky pouze netěsnost toho vřetena. Výměna triviální. Ale zato velice náchylné na ostré kamenivo a hlavně na přilepení po delší odstávce.
    No pak jsou oběhové, které nejčastěji spálíš, ale jinak ti ve vrtu vydrží asi mnohem déle bez servisu.

    Cenově je to podobný, záleží na kvalitě.

    Obě tyto čerpadla jsou ale založeny na klasickém elektromotoru. Tedy nejideálnější použití je na 3f. Nicméně většinou je k-ce stejně jednofázová a jede na L N a třetí fáze je nahrazena kondenzátorem. To je také jedna z možností poruchy, proto bych se vyhnul čerpadlům, které mají tento kondenzátor přímo v těle čerpadla. Nevýhodu to má ale tu, že čerpadlo potřebuje kabel se 4 vodiči. Tedy u větších délek to bude o něco dražší.
    Pokud chceš zálohovat zdroj pomocí UPS, je 3f verze o něco dražší, ale zase budeš teoreticky lépe využívat čerpadlo. V běžné záloze domácího čerpadla je výhodnější jet ale na 1F. A popřemýšlel bych krátkodobé výpadky nahradit retenční nádrží u povrchu, kde můžeš nasadit mnohem méně výkoné čerpadla.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    DON_PEDROPOULOS: Je tam rozdíl v tom, že třífázovej elektromotor (400V) funguje prostě snadněji a má možnost mít vyšší výkon na výtlak. A záložní zdroj záleží, co tím myslíš. Jestli je to diesel/benzín elektrocentrála, tak to dává smysl, když máš dostatek paliva. U baterek to pokryje asi jen pár hodin výpadku, což nemá podle mě vůbec smysl nějak řešit. Já jsem se na to úplně vykašlal a dlouhodobej výpadek elektřiny (myšleno týdny, měsíce) bych řešil spouštěním nádoby do studny a taháním vody pěkně postaru, ručně :) Pár dní se bez sprchy celkem dá obejít. Mnohem důležitější než vodu z vrtu je potřeba mít při výpadku (dlouhodobým) pořešený vytápění. Aneb je potřeba mít možnost topit bez čerpadla (čerpadel).
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    CUKI: zdar, ještě k těm vodním čerpadlům do vrtů.
    Nevíte někdo jak moc velký je rozdíl mezi čerpadlem na 220V a 380V - předpokládám že ve výkon a že by asi na 380 mělo víc vydržet?
    Zvažuju taky nějakou nezávislost ve smyslu, co když nepojede el. síť - to bych pak mohl u 220 čerpadla jít z nějakého záložního zdroje, což by asi u 380V č. asi nešlo ne? Díky.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Tuk je ve větším množství problém i když obejde filtr. S fosfáty jsi mě zaskočil, ale to bude tím že prací prášky už nepoužívám cca 20let :-) Musim se v obchodě porozhlídnout. co se prodává.


    MAR_TINA: Nemůžeš alespoň naznačit? :-)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    LINKOS: meni to snad na podstate veci neco?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DEIKSAC: psal jsem praci prasek
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    LINKOS: jenže ono si pak koupíš bezfosfátové tablety do myčky a ejhle, obsahují fosfonáty. nám teď vysvětloval jeden přednášející výživář z mendelovky, že třeba za fosforovou eutrofizaci mohou primárně domácnosti, že splach ze zemědělských půd je proti tomu zanedbatelný
    MILIS
    MILIS --- ---
    MAR_TINA: doplnim, ze u mne to neni o odsouzeni, jako spise o prakticnosti... a nekdy i lepsi ucinnosti :)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MAR_TINA: neco konkretnejsiho?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam