77WHITE: Na falcování nemám vybavení a pokud myslíš takové ty předpřipravené, tak ty jsem nikdy nezkoušel. Měl jsem na mysli klasickou velkoformátovou krytinu která se dělá v mnoha variantách, včetně hliníku. Ale nevím proč srovnáváš kvalitu malých a velkých staveb, podle dozoru. Já si to dělám celé sám, takže si kvalitu ohlídám.
Teď asi teprve chápu co myslíš tou nadkrokevkou. Tedy skladba krokve-záklop a na to izolace. Většinou se používá právě i to místo mezi krokvema, a tam je to zaklopeno od spodu. Výhoda že drží krokve proti zkroucení, ale nevýhoda je v té složité parozábraně, kterou nevím jak rozumě levně udělat.
V tvém případě máš několik možností Buď použít takové ty spešl desky z EPS nebo PUR. Většinou s nakašírovanou vnější pevnou vrstvou, Což není zrovna to co chci. Sice TM téměř neexistují, ale pokud nemusím tak tyto materiály na stavbě moc nepoužívám, jelikož se podle mě špatně recyklují. Navíc cena je dost divoká. Pak by se už nejednalo o nízkorozpočtovou stavbu.
No a druhá varianta je na záklop natavit asfaltové pásy jako parozábranu a na to použít držáky latí tuším, že se jim u Rockwoolu nadáva Toprock a na to pomocnou lať na křížení druhé vrstvy čedičové vaty. Na tu pomocnou lať už klasicky pokračovat lať kontra lať a krytina dle vkusu. To by asi nebylo drahý, ale zase se mi tam nelíbí to zbytečné použití asfaltového pásu (dokonce doporučován s AL vložkou).
Taky se mi nelíbí ta prasárna "nastavovaní" krokve při delším přesahu, ale to je už jen detail. Ty rozvody světla (které na stropě prostě být musí) mi vadí víc.
Pokud tě napadá nějaké jiné řešení nahoď ideálně nějakej obrázek, já přiznávám bez mučení, že jsem v tomto směru nic rozumného nenašel ač jsem hledal. Nadkrokevní izolaci jsem navrholav pouze jednou kde šlo o rekonstrukci stávající střechy na které už byl záklop s nataveným asfaltovým pásem. Tam to bylo bez debaty. Ale tady mi přijde zajímavější použít provětrávanou skladbu, která není tak náročná na parotěsnost a stačí zde použít OSB deska. Tedy celá skladba se obejde bez parotěsky-dalšího plastu vyrobeného navíc.