JAZZZ: většina lidí v ČR pije vodu z vodovodu a taky ji nepřestane pít, jen proto že v tom jsou různý srajdy ala ATB, HA, ... Ale proč se tím opklopovat? Problém je že těch pár cm hlíny tě neochrání v zimě, kdy parciální tlak tlačí ty sračky dovnitř. Jedině že vy si tam měl VZT s mírným přetlakem.
Úplně původně jsem chtěl svůj dům taky stavět do země, ale kdo byl u mě, pochopí proč jsem do toho nakonec nešel :-) Část toho konceptu ES je mi blízká a podobá se tomu, co jsem sám navrhoval a doufám, že někdy zrealizuji. Ale týká se to pouze toho zapuštění do země s prosklením na jih. Dokonce jsem si i propočítával variantu jak z toho domu u nás udělat NULLHOUSE. Celé by to fungovalo pouze na slunci, ale jedná se o extrémní izolace a o obrovskou akumulační hmotu uprostřed domu. Tou by byl velký bazén. Ale takový dům bych ani pro sebe nepostavil ani za dvojnásobek toho stávajícího. Tedy ani do milionu bych se asi nevešel.
To že ES jsou stavěny z odpadků, nemá pro stavbu žádný praktický význam, naopak to vyjde mnohem dráž. Ale má to velmi dobrý účinek pro oslovení lidí. Z odpadu= zadarmo. A to si většina lidí myslí. Ale i v tý Americe se dá ten dům postavit mnohem levnějc z běžných materiálů.