• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    DOKKTOR: jinak u nás na JM se věčina slámy zaorává - kombajn to rozšmelcuje a po něm zrova jede druhý den traktor a za týden už tam raší hořčice nebo jiné zelené hnojení. není problém se domluvit, ale je problém sehnat někoho, kdo má balíkovač a bude ti tam za nula nula nic jezdit celý den
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DOKKTOR: takže si ideálně domluvit v JZD sklizeň a balíkovat si po svém
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    MAR_TINA: hlavně se všechno jede na velké válcové balíky. nikdo, kdo to dělá ve velkém, ti nebude dva dni brázdit pole s malým zetorem se zapřaženým balíkovačem na ty pidibalíky. ještě teda se dělají velké kvádrové - to má tak půl x metrapůl x tři metry - s tím by se asi dalo stavět, ale nevím, jak je tam orientované stéblo
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: Takové místa by stálo za to lokalizovat pro zájemce.
    CUKI
    CUKI --- ---
    AMBIENTIUM: S trojsklem nebo čtyřsklem s kvalitními parametry? Dost těžko. Těch bude jako šafránu. Zrovna hledám 2nd hand izolační dveře do nejběžnějšího stavebního otvoru 100cm a nikde nic použitelného :-( Kdyby byl nějaký typ nebudu se zlobit...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI:
    4) stohy slámy na polích hnijí i u nás. ;)

    je to tím, že někdo má obilí a jiný zvířata a ne vždy si spokojeně domluví cenu a dopravu
    CUKI
    CUKI --- ---
    AMBIENTIUM: Já obecně považuji za omyl tvrdit, že zeď musí dýchat. To je tvrzení které vzniklo díky lobby výrobců plynosilikátu a cihlovzduchů...
    I tím slamákem (který je z tohoto pohledu velmi difuzně propustný) projde méně než jedno procento potřebného vzduchu dovnitř. Tedy prakticky jako igelit.
    Problematické body takovéto stavby, které nemám sám osobně dořešeny k mé spokojenosti. (To neznamená že ostatní druhy staveb jsou bez chyby)

    1) Aby stavba fungovala dobře je potřeba aby k-ce byla difuzně otevřená, Tedy je v celku jedno jak propustná, ale vždy směrem ven propustnější vrstva. Což u klasického slamáku není vždy zaručeno a bude tam docházet ke kondenzaci vlhkosti v průběhu roku. To m menší míře způsobí pouze snížení izolace a ve větší míře může docházek k plísním. To sice trochu vylepší přidané vápno. Ale pořád je to odstraňování následků a nikoli příčin, tedy proti mé filosofii. Řešením je vytvořit difuzně nepropustnější směs na vnitřní stranu než na tu vnější. Nesetkal jsem se s nikým, kdo by to řešil.

    2) Stavba nosné slámy má na můj vkus dost neošetřené tepelné mosty v patě a u věnce, které se dají řešit ale vždy je to o kompromisech.

    3) Neskutečná pracnost

    4) Nedostatek slaměných balíků v naší lokalitě. Do té doby dokud bude polovina polí osázena Babišovkou, bude sláma nedostatková i pro zvířata, natož na stavbu. Třeba v takovém Španělsku jsem viděl několik míst kde slámu v balících nechávají hnít, protože nevědí co s ní. U nás je sláma poměrně drahá záležitost.

    5) Jak už jsem psal nehodí se malé objekty, kde se řeší každý cm. U tebe je to něco jiného. BTW dle fotek pěknej domek.

    6) Sesedání znemožňující přesnost a stavby opravdu energeticky nenáročné stavby. 6m3 dřeva je u mě nepředstavitelné, já jsem cca na 1/12-1/15tině toho co ty.

    7) nároky na hydroizolaci

    Asi špatně hledám, ale nosnej slamák na patkách jsem na slamak.info nenašel. :-(
    Něco jiného je to u velkejch staveb, co máš ty tam se dost bodů ztrácí. Například se mi líbí ta myšlenka té nosné slámy jako stodoly-dílny.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    EGGH: ještě jsem se mrkl na rozpočet čistě jen na dům-bez sklepa, opěrné zdi, vybavení (nechám jen kuchyň) tak jsme na 1,6M. Když odečtu drahý podlahy a kamna zůstává 1,07M. Všechno bylo svépomocí.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    CUKI: ad okna: ne nikde jsem neviděl prodávat stará okna s troj ani čtyř sklem :-) Ale ve stavebních bazarech najdeš plastový euro okna zcela jistě ;-) (za levno, jestli to chceš?)...
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    Nějaký info a pár fotek je zde: https://www.slamak.info/hvozdec-rd/
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    EGGH: jo a ještě - je to včetně kompletního vybavení - tzn např. ložnice s dubovou postelí, dva dětské pokojíčky plně vybavené s postelemi 140 cm, obývák, kuchyň, 2 koupelny... Jakože opravdu 100%... Nikde netrčí ze zdi dráty, všude je hotovo...
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    EGGH: ok, pojďme do toho konkrétně. A usnadním ti to, nabonzuju se sám co považuju u nás za neekologický:
    - 40 cm izolace vata podkroví - knauf ecose
    - část podlah je dlažba 60x60 cm
    - elektrické podlahové topení (pouze pro přitápění)
    - v kamnech je výměník pro rozvod tepla do radiátorů v koupelně, ložnici a podkroví (kamna dobře topí tam, kam “vidí”, zbytek pokrývají radiátory),
    - odpady jdou do kanalizace
    - kamna jsou s otazníkem(šamotové cihly)
    - kuchyň z Ikey

    Tak pojď do toho, vymáchej mě v tom, přednes Tvé eko připomínky...
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    CUKI: slamáků založených na patkách není málo. Použij Google nebo www.slamak.info.
    Se slámou jde udělat pasivní stavbu. Ale musí se to pořádně utěsnit. Tzn. vnitřní strana domu je z osb a jsou tam všechny spáry a detaily přelepené páskou. Což je imho špatně. Osobně považuji takto utěsněné slaměné domy za omyl, protože bez rekuperace to nedává smysl a s rekuperací mě nedává smysl sláma. Ale respektuji to, ať si každej soudruh dělá, co chce. Já jsem máš dům neutěsňnoval a jsem rád. A samozřejmě má skvělý klima. V zimě jsme protopili 6m dřeva. Mě to přijde naprosto ok. ;-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    EGGH: mezi cenou a ekologií není zrovna těsný vztah. Levný neznamená ekologický a naopak.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    EGGH: co konkrétně ti na slámě přijde neekologického?
    EGGH
    EGGH --- ---
    AMBIENTIUM: Mně slamák za 2,7 míčů přijde jako neekologická hipsteřina. Postrádá to jakoukoliv logiku.
    CUKI
    CUKI --- ---
    AMBIENTIUM: Máš slamák založený na patkách? Nemáš k tomu víc info? Fotky ze stavby?
    Já jsem žádnou metodu bez pořádného zatížení těžkou střechou zatím neshledal použitelnou pro pasivní stavby.
    Cena různých druhý hrubých staveb se právě liší často i násobně, ale v celkové ceně se to zas tak nepozná.

    2nd hand materiály do ceny staveb nezapočítávám, protože to není duplikovatelné. Nacíc těžko ten materiál seženeš v potřebných kvalitativních parametrech? Viděl jsi prodávat staré dřevěné okna s trojskem nebo čtyřsklem?
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    CUKI: já nikde neprezentoval, že slamáky jsou za hubičku :-) Nevim ani o tom, že by to takto někdo dělal, ale samozřejmě připouštím, nevím o všech.
    Asi mé příspěvky něčteš pozorně. Cena za hrubou stavbu není mimo. Ta bude u všech staveb obdobných rozměrů podobná (s výjimkami potvrzujícími pravidlo). A pak záleží už na každém. Když si někde seženeš starý kastlový okna a opravíš je, stejně tak interiérový dveře, podlahy z prken, který si sám obrousíš atd. můžeš to postavit (bez ohledu na to, jestli to je či není ze slámy) klidně za 1,2 M. Tzn. 20% ceny na hrubou stavbu z celkového rozpočtu vůbec nemusí platit.

    Nevim, myslíš těmi malými stavbami, ale těžká stavba to právě nemusí být. Založíš na patkách s odvětranou mezerou, neděláš izolace voda radon atd...

    CUKI
    CUKI --- ---
    AMBIENTIUM: Mě se sláma líbí, jen mi vadí prezentace slaměných domů jako staveb za hubičku. S tím, že to bude dělat spousta dobrovolníků zadarmo a často i za to musí navíc platit. Tomu říkám manipulace s lidmi. Hodně lidí slamák začne stavět protože mu někdo nakuká, že je to vlastně zadarmo. Ale pak už to tak zadarmo není když se do toho započítá práce.

    Nechci nijak hodnotit tvůj dům, ať si každý staví co chce. Důležitý je, aby se tam každému dobře bydlelo.
    Ale udávat cenu za hrubou stavbu 500k je dost mimo. Hrubá stavba totiž je minoritní částka z celého domu. většinou tak 10 až 20%. A ani stavba jako celek se nedá dost dobře hodnotit. Každý má jiné požadavky na dokončení.

    U malých staveb má slamák jednu velkou nevýhodu. Musí se stavit jako těžká stavba. Což samo stavbu zesložiťuje a prodražuje.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    CUKI: v pohodě, to je prostě věc názoru každého soudruha. Někdo slámu nerad.Drahý to není z principu, ale proto, že ti, kteří to staví, si to postavili alespoň dosud tak, že to něco stálo, protože chtěli praktičnost a pohodlnost. V pohodě se dá dostat pod cenu, kterou bys dal za konvenční stavbu svépomocí. Ale já neviděl důvod proč ten kompromis dělat.

    Ad lambda: tak předpokládám, že argumentovat eps je tady mimo mísu. Já bych teda nechtěl bydlet v domě zabaleným do “igelitu”.

    A pokud jde o kamna, tak to je to stejný. Mohli jsme použít kotel za 30k. Ale ten má svoje nevýhody a kamna mají určitý výhody, který jsme chtěli. Tzn. nechej mě do mýho domu si dát, co tam chci. Máme rozdílný životní styly asi, ale to nesouvisí se slámou.

    Hrubou stavbu slámy naší velikosti lze udělat za 500k. Celou stavbu klidně za 1,2M.
    CUKI
    CUKI --- ---
    AMBIENTIUM: Nic proti slamákům nemám, ale na většině míst je sláma sama o sobě dost drahá. A hlavně se nehodí na malé stavby. Lamda slámy i tý zhutněný je dost na prd. S vatou i EPS se dostaneš na 0,032 ale sláma se v reálnejch podmínkách nedostane ani pod 0,05.
    ostatně zde AMBIENTIUM: je to vidět kamna za 230k? K čemu by byli v dobře zaizolovaném domě? Já jen tu cenu těch tvejch kamen neprotopim ani za 100let!!! :-D A to ty kamna nepálej vzduch, že?

    Podle mě se sláma hodí spíše na velké stavby, kde není problém s prostorem. plánuju slámu použít na velkou stodolu-dílnu, tam se výborně hodí, ale i tak sehnat balíky za rozumnou cenu je problém. Navíc hodně slamáků je stavěno s nekvalitní slámy, která není čistá, pak bývá problém z hlodavci.

    Docela zajímavá varianta je hutněná sláma do bednění s vápennou meltou. Ale nejsou s tím moc zkušenosti v našich podmínkách.

    A sláma je u nás spojovaná majoritně jen s hliněnýma omítkama, což je škoda. Například tady u nás není žádnej pořádnej jíl a na polích převládá řepka. Tady postavit něco takového by bylo velmi neekologické i drahé.

    Prostě na každej typ stavby a každou lokalitu se hodí něco jiného.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam