• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    CUKI: já nikde neprezentoval, že slamáky jsou za hubičku :-) Nevim ani o tom, že by to takto někdo dělal, ale samozřejmě připouštím, nevím o všech.
    Asi mé příspěvky něčteš pozorně. Cena za hrubou stavbu není mimo. Ta bude u všech staveb obdobných rozměrů podobná (s výjimkami potvrzujícími pravidlo). A pak záleží už na každém. Když si někde seženeš starý kastlový okna a opravíš je, stejně tak interiérový dveře, podlahy z prken, který si sám obrousíš atd. můžeš to postavit (bez ohledu na to, jestli to je či není ze slámy) klidně za 1,2 M. Tzn. 20% ceny na hrubou stavbu z celkového rozpočtu vůbec nemusí platit.

    Nevim, myslíš těmi malými stavbami, ale těžká stavba to právě nemusí být. Založíš na patkách s odvětranou mezerou, neděláš izolace voda radon atd...

    CUKI
    CUKI --- ---
    AMBIENTIUM: Mě se sláma líbí, jen mi vadí prezentace slaměných domů jako staveb za hubičku. S tím, že to bude dělat spousta dobrovolníků zadarmo a často i za to musí navíc platit. Tomu říkám manipulace s lidmi. Hodně lidí slamák začne stavět protože mu někdo nakuká, že je to vlastně zadarmo. Ale pak už to tak zadarmo není když se do toho započítá práce.

    Nechci nijak hodnotit tvůj dům, ať si každý staví co chce. Důležitý je, aby se tam každému dobře bydlelo.
    Ale udávat cenu za hrubou stavbu 500k je dost mimo. Hrubá stavba totiž je minoritní částka z celého domu. většinou tak 10 až 20%. A ani stavba jako celek se nedá dost dobře hodnotit. Každý má jiné požadavky na dokončení.

    U malých staveb má slamák jednu velkou nevýhodu. Musí se stavit jako těžká stavba. Což samo stavbu zesložiťuje a prodražuje.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    CUKI: v pohodě, to je prostě věc názoru každého soudruha. Někdo slámu nerad.Drahý to není z principu, ale proto, že ti, kteří to staví, si to postavili alespoň dosud tak, že to něco stálo, protože chtěli praktičnost a pohodlnost. V pohodě se dá dostat pod cenu, kterou bys dal za konvenční stavbu svépomocí. Ale já neviděl důvod proč ten kompromis dělat.

    Ad lambda: tak předpokládám, že argumentovat eps je tady mimo mísu. Já bych teda nechtěl bydlet v domě zabaleným do “igelitu”.

    A pokud jde o kamna, tak to je to stejný. Mohli jsme použít kotel za 30k. Ale ten má svoje nevýhody a kamna mají určitý výhody, který jsme chtěli. Tzn. nechej mě do mýho domu si dát, co tam chci. Máme rozdílný životní styly asi, ale to nesouvisí se slámou.

    Hrubou stavbu slámy naší velikosti lze udělat za 500k. Celou stavbu klidně za 1,2M.
    CUKI
    CUKI --- ---
    AMBIENTIUM: Nic proti slamákům nemám, ale na většině míst je sláma sama o sobě dost drahá. A hlavně se nehodí na malé stavby. Lamda slámy i tý zhutněný je dost na prd. S vatou i EPS se dostaneš na 0,032 ale sláma se v reálnejch podmínkách nedostane ani pod 0,05.
    ostatně zde AMBIENTIUM: je to vidět kamna za 230k? K čemu by byli v dobře zaizolovaném domě? Já jen tu cenu těch tvejch kamen neprotopim ani za 100let!!! :-D A to ty kamna nepálej vzduch, že?

    Podle mě se sláma hodí spíše na velké stavby, kde není problém s prostorem. plánuju slámu použít na velkou stodolu-dílnu, tam se výborně hodí, ale i tak sehnat balíky za rozumnou cenu je problém. Navíc hodně slamáků je stavěno s nekvalitní slámy, která není čistá, pak bývá problém z hlodavci.

    Docela zajímavá varianta je hutněná sláma do bednění s vápennou meltou. Ale nejsou s tím moc zkušenosti v našich podmínkách.

    A sláma je u nás spojovaná majoritně jen s hliněnýma omítkama, což je škoda. Například tady u nás není žádnej pořádnej jíl a na polích převládá řepka. Tady postavit něco takového by bylo velmi neekologické i drahé.

    Prostě na každej typ stavby a každou lokalitu se hodí něco jiného.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    ANDY_WARHOL: hele ta cena je osidna a strasne moc zalezi na tom, jake udelas vnitrni vybaveni. Jsou tam kamna za 230k treba. Mame tam klenbovej sklep. Je to ve svahu, byly vetsi terenni upravy. Nesetrili jsme na koupelnach a podlahach, koupelny jsou dve. Je tam retencka na vodu ze strechy, kterou se splachuje zachod a zaleva zahrada, mame vlastni vrt. Vevnitr jsme pouzili kupovane omitky od Michala Navratila (Picas). Drevena eurookna, dvere t masivu s oblozkami....Atd atd. Takze jsme na tom uplne nesetrili a vyslo to cca na 2,7M. Mame asi 130m2 v dome vcetne zahradni mistnosti, k tomu sklep 20m2.

    Usetrit se da urcite milion az milion a pul, kdyz se pujde hodne na dren a bude se hodne recyklovat.My jsme recyklovali cihly na sklep i do interieru a kamen...
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    LINKOS: to je nosna konstrukce pro podlahu podkrovi. Uprostred domu jde pruvlak, ktery stoji na 4 sloupcich. Kdybychom tu sirku domu meli podporit jen samostatnymi tramy, mely by 7,4 metru delky a musely by mot dimenzi tak 20x30. To je samozrejme nesmysl a neekonomicke. Konstrukce stropu je ze dvou fosen 5x20 4,7 metru, delky, uprostred je svlak.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    OGMIOS: komory v balikovackach zacinaji na 45 cm (Massey Fergusson), nemeckaj Fortschritt ma 50 cm. K tomu omitky. Dum drzi teplo velmi dobre. V zime jsme spalili asi 6 metru dreva.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    AMBIENTIUM: na kolik te ten baracek vysel a kolik mate celkove podlahove plochy ?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    LINKOS: ty stavby s dirami nedelal nikdo ze jmenovanych...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    OGMIOS: cisla co jsem mel udavali asi o 3% horsi nez polystyren pri stejne tllousce. Na druhou stranu je nutno podotknout,ze nalepit na zed umi i opice,upravit balik tak aby byl kvalitni a zed kompaktni chce urcite znalosti a zrucnost. Nejlepsi je v tomhle asi ten Wihan a Ondra Netik,mnoho veci sme od nej prevzali kdyz jsem delal s Vojtou Tomanem.
    Ale byl jsem na nekolika stavbach kde byla kvalita tak mizerna,ze se dali strcit ruce i po loket do dutiny. Pak jdou nejaka cisla uplne bokem.
    On neni problem samotny balik,spise jde o to zamezit mezeram mezi baliky a zaoblenym rohum baliku,tam pak vznikaji ty dutiny....
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    AMBIENTIUM: ne,jednalo se o Jakuba Wihana. Mluvis o nosne slame a zaroven o vnitrnich nosnych sloupcich. Neni to trochu protimluv? Posledni informace co jsem mel bylo prave,ze do vsech staveb nakonec daval nosnou konstrukci,aby to neklesalo...
    Ano o zastavovani klesani omitkami uz jsem taky slysel,no mel bych asi obavu jak se ty omitky budou chovat casem...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    LINKOS: to by me teda zajimal ten koeficient slamy. Ja ziju v tom ze slamena stena musi mit aspon pul metru aby to za neco stalo.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    LINKOS: :-) třeba já. Tento post píšu z gauče v nosné slámě 12,4x7,4m. https://www.facebook.com/slamak.hvozdec
    Ano v Anglii to dělá Barbara Jones a funguje to a nám projektoval dům její spolupracovník Jakub Wihan.
    Myslíš asi Jirku Pelce, no on udělal jednu zásadní chybu v konstrukci a dům se mu pak naklonil. Řešení, které jsme zvolili u nás ten problém eliminuje. Stačí dát vnitřní nosné sloupy na závitovou tyč a povolovat matici, jak si to sedá. A k tomu stačí udělat venkovní vápenný a vnitřní hliněný špryc a sedání se okamžitě zastaví. Už jsou u výsledky studií, že ta omítka drží konstrukci víc než sláma...

    OGMIOS: jasně i do konstrukce, tam je to jistota a klid. Ale i nosnou už považuju za vyřešenou naším projektem...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    OGMIOS: tluste zdi kvuli izolaci? Izolacni schopnost je srovnatelna s polystyrenem. Jen polystyren se vyrabi v ruznych tlouskach,baliky mas danou tlousku balikovackou standartne 25-30cm.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    AMBIENTIUM: pekne psane. Tak inspirativne nadsenecky ;)
    Jediny co s tou slamou, ze clovek musi delat tlusty zdi kvuli izolaci. Jinak lepsi s drevenou nosnou konstrukci za me.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    AMBIENTIUM: muzu se zeptat kdo to odzkousel? V anglii pokud jsem se doslechl to nejspise funguje,ale informace v cr jsou spise protichudne. Nejvetsi propagator co to tu zkousi stavet nakonec stejne musel doplnit nosnou konstrukci,protoze mu strop furt klesal.
    Ale je fakt,ze tyhle informace jsou stare asi dva roky.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    CUKI: ve vodě z vodovodu jsou atb? Můžeš to nějak ozdrojovat nebo je to jen dojmologie?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Zahrady a toalety - :)))))
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    Lidi neblbněte se zeměloďma a lidskejma odpadama. Stavějte nosnou slámu, dejte tomu vápennou omítku ven a hliněnou dovnitř. Funguje to, je to prověřený. Nejlépe dům se sedlovou střechou, protože to je staletími ověřená konstrukce, která v našich podmínkách odolá bouřím, větrům, sněhu a je strašlivě snadná na postavení. Nic proti Reynoldsovi, ale není to evropan a nejspíš neumí navrhovat domy pro středoevropský klima. Chápu, že slamák se sedlovou střechou a obyčejnou zeleninovou zahradou není něco, co někoho dostane na titulní stranu magazínu Zahrady a toalety, ale jestli pro něj vzhled nebo experiment hraje větší roli než praktičnost, je to blázen :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    JAZZZ: většina lidí v ČR pije vodu z vodovodu a taky ji nepřestane pít, jen proto že v tom jsou různý srajdy ala ATB, HA, ... Ale proč se tím opklopovat? Problém je že těch pár cm hlíny tě neochrání v zimě, kdy parciální tlak tlačí ty sračky dovnitř. Jedině že vy si tam měl VZT s mírným přetlakem.

    Úplně původně jsem chtěl svůj dům taky stavět do země, ale kdo byl u mě, pochopí proč jsem do toho nakonec nešel :-) Část toho konceptu ES je mi blízká a podobá se tomu, co jsem sám navrhoval a doufám, že někdy zrealizuji. Ale týká se to pouze toho zapuštění do země s prosklením na jih. Dokonce jsem si i propočítával variantu jak z toho domu u nás udělat NULLHOUSE. Celé by to fungovalo pouze na slunci, ale jedná se o extrémní izolace a o obrovskou akumulační hmotu uprostřed domu. Tou by byl velký bazén. Ale takový dům bych ani pro sebe nepostavil ani za dvojnásobek toho stávajícího. Tedy ani do milionu bych se asi nevešel.
    To že ES jsou stavěny z odpadků, nemá pro stavbu žádný praktický význam, naopak to vyjde mnohem dráž. Ale má to velmi dobrý účinek pro oslovení lidí. Z odpadu= zadarmo. A to si většina lidí myslí. Ale i v tý Americe se dá ten dům postavit mnohem levnějc z běžných materiálů.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    ANDY_WARHOL: kdyz jsou ty pneumatiky oplacany par centimetry hliny, tak by to vadit nemelo. koneckoncu ve mestech zijeme na ulicich, kde se toho materialu z pneumatik tuny obrusujou a my je pak vdechujem.

    jina vec je, ze tyhle pneumatikovy zemljanky nejsou v chladnejsim podnebi idealni kvuli tepelnym mostum. to je videt na ty sazavsky zemelodi, ktera chyta plisen. na druhou stranu, kdybych byl sam uprostred sibirskyho lesa jen s holyma rukama, tak se asi pustim do hrabani :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam