• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: To jsi asi blbě pochopil, nikde nic takového nepíšu. Jsou to 2 odlišné věty.
    Neprůvzdušnost zmiňuji v souvislosti s tím, že ani u té velmi porézní slaměné stavby nemá smysl o ní uvažovat jako o nějakém zázraku, je prostě na nic.
    A difuzní otevřenost zmiňuji v tom smyslu, že u běžně stavěného slamáku tato funkce není nijak automaticky zajištěna.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    CUKI: difůzní otevřenost je totéž co “dýchání” zdi. A mě právě přijde, že difuzní odpor, kterej musí klesat zevnitř ven, řeší snad všichni slamění stavitelé, ale možná jsi to myslel nějak jinak... A slaměnou zeď s hliněnou omítkou bych teda nepovažoval za igeliťák :-)
    Pracnost naprosto souhlasím a potvrzuju. Ale podotknu, že pokud někdo chce s náklady hodně dolů, musí si to stavět sám, a tam pak je úplně jedno, z čeho stavíš...
    Nosná se právě líp hodí na menší a malý stavby. Ty větší vždycky raději do dřevěné konstrukce. Dílny, garáže apod. je pro nosnou slámu ideál. Nosná sesedne, zašprycuješ a garantuju, že pak už se to nehne a můžeš stavět velice přesně.
    Nosnou opravdu lze postavit na patkách. Není tam nic, co by tomu bránilo. U nás na patkách jen slamáky do konstrukce.
    Pokud protopíš 1/15 z 6 m dřeva tak to je super a zajímalo by mě jak velký prostor v m3 vytápíš. My máme cca 500m3.



    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: opet si tu nekdo plete nepruvzdusnost a difuzni otevrenost...
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    DOKKTOR: jinak u nás na JM se věčina slámy zaorává - kombajn to rozšmelcuje a po něm zrova jede druhý den traktor a za týden už tam raší hořčice nebo jiné zelené hnojení. není problém se domluvit, ale je problém sehnat někoho, kdo má balíkovač a bude ti tam za nula nula nic jezdit celý den
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DOKKTOR: takže si ideálně domluvit v JZD sklizeň a balíkovat si po svém
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    MAR_TINA: hlavně se všechno jede na velké válcové balíky. nikdo, kdo to dělá ve velkém, ti nebude dva dni brázdit pole s malým zetorem se zapřaženým balíkovačem na ty pidibalíky. ještě teda se dělají velké kvádrové - to má tak půl x metrapůl x tři metry - s tím by se asi dalo stavět, ale nevím, jak je tam orientované stéblo
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: Takové místa by stálo za to lokalizovat pro zájemce.
    CUKI
    CUKI --- ---
    AMBIENTIUM: S trojsklem nebo čtyřsklem s kvalitními parametry? Dost těžko. Těch bude jako šafránu. Zrovna hledám 2nd hand izolační dveře do nejběžnějšího stavebního otvoru 100cm a nikde nic použitelného :-( Kdyby byl nějaký typ nebudu se zlobit...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI:
    4) stohy slámy na polích hnijí i u nás. ;)

    je to tím, že někdo má obilí a jiný zvířata a ne vždy si spokojeně domluví cenu a dopravu
    CUKI
    CUKI --- ---
    AMBIENTIUM: Já obecně považuji za omyl tvrdit, že zeď musí dýchat. To je tvrzení které vzniklo díky lobby výrobců plynosilikátu a cihlovzduchů...
    I tím slamákem (který je z tohoto pohledu velmi difuzně propustný) projde méně než jedno procento potřebného vzduchu dovnitř. Tedy prakticky jako igelit.
    Problematické body takovéto stavby, které nemám sám osobně dořešeny k mé spokojenosti. (To neznamená že ostatní druhy staveb jsou bez chyby)

    1) Aby stavba fungovala dobře je potřeba aby k-ce byla difuzně otevřená, Tedy je v celku jedno jak propustná, ale vždy směrem ven propustnější vrstva. Což u klasického slamáku není vždy zaručeno a bude tam docházet ke kondenzaci vlhkosti v průběhu roku. To m menší míře způsobí pouze snížení izolace a ve větší míře může docházek k plísním. To sice trochu vylepší přidané vápno. Ale pořád je to odstraňování následků a nikoli příčin, tedy proti mé filosofii. Řešením je vytvořit difuzně nepropustnější směs na vnitřní stranu než na tu vnější. Nesetkal jsem se s nikým, kdo by to řešil.

    2) Stavba nosné slámy má na můj vkus dost neošetřené tepelné mosty v patě a u věnce, které se dají řešit ale vždy je to o kompromisech.

    3) Neskutečná pracnost

    4) Nedostatek slaměných balíků v naší lokalitě. Do té doby dokud bude polovina polí osázena Babišovkou, bude sláma nedostatková i pro zvířata, natož na stavbu. Třeba v takovém Španělsku jsem viděl několik míst kde slámu v balících nechávají hnít, protože nevědí co s ní. U nás je sláma poměrně drahá záležitost.

    5) Jak už jsem psal nehodí se malé objekty, kde se řeší každý cm. U tebe je to něco jiného. BTW dle fotek pěknej domek.

    6) Sesedání znemožňující přesnost a stavby opravdu energeticky nenáročné stavby. 6m3 dřeva je u mě nepředstavitelné, já jsem cca na 1/12-1/15tině toho co ty.

    7) nároky na hydroizolaci

    Asi špatně hledám, ale nosnej slamák na patkách jsem na slamak.info nenašel. :-(
    Něco jiného je to u velkejch staveb, co máš ty tam se dost bodů ztrácí. Například se mi líbí ta myšlenka té nosné slámy jako stodoly-dílny.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    EGGH: ještě jsem se mrkl na rozpočet čistě jen na dům-bez sklepa, opěrné zdi, vybavení (nechám jen kuchyň) tak jsme na 1,6M. Když odečtu drahý podlahy a kamna zůstává 1,07M. Všechno bylo svépomocí.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    CUKI: ad okna: ne nikde jsem neviděl prodávat stará okna s troj ani čtyř sklem :-) Ale ve stavebních bazarech najdeš plastový euro okna zcela jistě ;-) (za levno, jestli to chceš?)...
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    Nějaký info a pár fotek je zde: https://www.slamak.info/hvozdec-rd/
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    EGGH: jo a ještě - je to včetně kompletního vybavení - tzn např. ložnice s dubovou postelí, dva dětské pokojíčky plně vybavené s postelemi 140 cm, obývák, kuchyň, 2 koupelny... Jakože opravdu 100%... Nikde netrčí ze zdi dráty, všude je hotovo...
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    EGGH: ok, pojďme do toho konkrétně. A usnadním ti to, nabonzuju se sám co považuju u nás za neekologický:
    - 40 cm izolace vata podkroví - knauf ecose
    - část podlah je dlažba 60x60 cm
    - elektrické podlahové topení (pouze pro přitápění)
    - v kamnech je výměník pro rozvod tepla do radiátorů v koupelně, ložnici a podkroví (kamna dobře topí tam, kam “vidí”, zbytek pokrývají radiátory),
    - odpady jdou do kanalizace
    - kamna jsou s otazníkem(šamotové cihly)
    - kuchyň z Ikey

    Tak pojď do toho, vymáchej mě v tom, přednes Tvé eko připomínky...
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    CUKI: slamáků založených na patkách není málo. Použij Google nebo www.slamak.info.
    Se slámou jde udělat pasivní stavbu. Ale musí se to pořádně utěsnit. Tzn. vnitřní strana domu je z osb a jsou tam všechny spáry a detaily přelepené páskou. Což je imho špatně. Osobně považuji takto utěsněné slaměné domy za omyl, protože bez rekuperace to nedává smysl a s rekuperací mě nedává smysl sláma. Ale respektuji to, ať si každej soudruh dělá, co chce. Já jsem máš dům neutěsňnoval a jsem rád. A samozřejmě má skvělý klima. V zimě jsme protopili 6m dřeva. Mě to přijde naprosto ok. ;-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    EGGH: mezi cenou a ekologií není zrovna těsný vztah. Levný neznamená ekologický a naopak.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    EGGH: co konkrétně ti na slámě přijde neekologického?
    EGGH
    EGGH --- ---
    AMBIENTIUM: Mně slamák za 2,7 míčů přijde jako neekologická hipsteřina. Postrádá to jakoukoliv logiku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam