• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: tak to by musela byt dobra paranoia aby si to nenaplnil ani z pulky. Hele udelej si to jak chces, muzu ti predat co jsem vycet a co jsou moje osobni zkusenosti,ale presvecovat te nebudu
    CUKI
    CUKI --- ---
    Tak to je otázka co uneseš v jedné ruce. Ten velký kýbl nebude zdaleka plný (proto ho chci větší) takže bude mít určitě do 10-15Kg a to v jedné ruce hravě odneseš, 10-12l mi Právě z tohoto důvodu přijde málo, nenaplníš ho ani z poloviny, pak už je to slušnej diskomfort. Aby přiléhal zespodu, jsem psal, ono to není jen kvůli tomu co píšeš, ale i mouchy a pod.... S rezervním kyblíkem taky počítám.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: jestli to je velikost co myslim, tak to uz je velky, mel by byt cca 10-12l,aby si ho nemusel odnaset obouruc pod rypakem. Pak by mel co nejtesneji kybl prilehat ke spodku desky na ktere sedis,aby se nemohlo stat,ze treba decka curnou mimo a pocuraj ti z vecni kybl a vnitrek hajzliku.
    Pak je dobry mit pripravenych kyblu vic,aby si mohl v pripade naplneni jen kybl zavikovat,dat stranou a vsunout novy. Je to fakt pruda kdyz zrovna prijdes na hajzlik a musel bys tam delat stojku abys vykonal potrebu,nebo to vynaset
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: A co je pro tebe velkej a malej kýbl? A proč se to nedoporučuje?
    Jako zasypávám to pilinama a popelem a těch hromádek se tam moc nevejde, respektive, je ideální aby se to dotýkalo spodní strany toho víka, aby to bylo uzavřený a zároveň aby jsi tu hromádku neměl přímo pod zadkem. Tedy z malého (hlavně nízkého) kýble moc nevyužiješ. Šířka nemusí bejt velká, ideálně tak o 10cm širší než průměr otvoru.
    Počítám s něčím uzavýratelným jako je kýbl od primalexu 40kG, ale s uchem...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: velkej kybl se nedoporucuje,resp. velkej kybl nezvysuje komfort,spise je lepsi nekolik mensich.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    QNEDLEEQ: Pilka šukalka je mnohem lepší název než přímočarka :D Děkuji, rád si hraji se slovy. :D
    CUKI
    CUKI --- ---
    Taková "technická"... Nedělal někdo v poslední době kadibudku? Jak vysoko jste dělali prkénko od země? Rád bych co nejvejš, aby se tam pod to vešel co největší kýbl, ale klasická mísa má jen 42cm což je podle mě zbytečně málo. a za druhé díra by měla mít ideálně kruhový otvor jakého asi průměru?
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: Jde ti primárně o vodu ne? Jímku jsem měl na mysli místo kde máš schován uzávěr vody s výpuštákem ne odpad. Já dělám třeba díru cca min 1,5m hlubokou a 1x1m půdorys. Na vrchu to kreje cca 30cm izolantu a nad ním až do chatky podobně. Ta trubka musí ale být vložena v druhé větší. Aby kolem proudil vzduch z té jímky.

    U maringotek a karavanů, nebo v Norsku se to dělá ale pouze tak že kolem dáš topnej kabel, což je dost prasárna.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CUKI: ale co si mam predstavit pod pojmem dostatecne hluboka a velka jimka? Ze zeme pujde jenom pe hadice, cca 30 cm nad terenem je uz spodek plaste chatky. Nadrz bude zakopana asi 50 metru daleko ve svahu, takze tam jimka jako takova nebude. Mam uvazovat tak, ze ta 20 trubka ve 200 kg jakoze sachte obalena nejakou vrstvou eps nad terenem by mohlo provoz v -20 stupnich ustat?
    BLACKDRAGON
    BLACKDRAGON --- ---
    vi nekdo poradit pri vybere zimni zahrady, altanku, pergoly? nejlepe z vlastni zkusenosti - napr zda hotove, na miru, svepomocne...
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: pokud dole uděláš dostatečně hlubokou a velkou jímku, bude to čerpat "teplo" ze země. Mám to tak na několika stavbách. Vypouštění si ale zařiď taky.
    CUKI
    CUKI --- ---
    R6ANDREW: udělej naprosto oddělenej systém vnitřní stavba bude zaručovat izolace a vnější statiku a ochranu před povětrnostními vlivy. Nějakou takovou stodolu přesně taky hledám na podobné řešení. Vyřešit se to dá elegantně.
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    DOKKTOR: Možnost jednoduchého vypouštění je základ. to bych udělal určitě. Na chatě to mám udělané tak, že je to otázka minuty a dělám to v zimě při každém odjezdu.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    LINKOS: je to v sadu úplně mimo civilizaci, zatím bez elektřiny. napadá mě, v šachtě u nádrže dát malý odzvdušnovací ventil, kterým do trubky pustím vzduch a dole to prostě vypustit. přes zimu se tam asi moc nebude a v létě nárazově.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DOKKTOR: topny kabel ktery ma v sobe termostat?
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    DOKKTOR: Pořádně to zaizolovat :) Určitě tubex a což takhle to celé dát do trubky, třeba průměr 150 a vyplnit to montážní pěnou?

    Nebo tubex, pak to omotat parotěskou (nebo nějakou vodě neprostupnou fólií) a pak to pořádně zabalit do vaty, tu obalit třeba podstřešní fólií a převázat špagátem, ale moc neutahovat, vata funguje dobře, když není moc zmáčknutá.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    jak vyřešit přívod vody do chatky na patkách tak, aby v zimě nezamrzla? chata je ve svahu, spíš pod svahem, nahoře na svahu se zakope IBC kam se bude navážet pitná voda z domu, do chatky to půjde samospádem, v chatce bude plynový průtokáč, ale jak ošetřit ten necelý půlmetr trubky, co poleze ze země do chatky?
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    R6ANDREW: Ale mas to pekny, kdyby to patrilo me tak si to taky delam sam :)

    add vlhkost: Mozna bych se kouknul na odvetravaci iglu system, takovy plastovy tvarovky co se zalejou betonem a udelaj ti pod podlahou sit odvetravacich kanalku. Privodni otvory na urovni podlahy ze studeny strany (sever), vyvod přes kominek zasekanej ve stene na teply strane (vyska aspoň 2 metry od podlahy) a mělo by to stacit. Jestli je to v nějakym kritictejsim svahu a proudi tamtudy voda, tak bych ten zaklad poradnejc obkopal, nová hydroizolace, drenazni zdvojeny potrubi, sterk a vyspadovat od domu. Tenhle postup bezne navrhujem do vetsiny starejch vesnickejch rekonstrukcí a kdyz se to udela poradne, neni s tim problem.

    Vestavet drevenou budku dovnitr, kde si sam vyresis detaily a mas kontrolu nad tepelnyma mostama apod je idealni, ale taky to neni reseni za hubicku. Drzim palce, davej vic fotek:) (a hodne si kresli jak chces aby to vypadalo, at nejsi zaskocenej :D )
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    QNEDLEEQ: to jsem videl fotky neceho podobnyho. Uvnitr vestavba moc povedena a stodola jeste v ramci stavby stodoly uzavrena a prosvetlena a meli dalsi takto prostor kam mohli, takovou "krytou terasu".
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam