• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    R6ANDREW: Ale mas to pekny, kdyby to patrilo me tak si to taky delam sam :)

    add vlhkost: Mozna bych se kouknul na odvetravaci iglu system, takovy plastovy tvarovky co se zalejou betonem a udelaj ti pod podlahou sit odvetravacich kanalku. Privodni otvory na urovni podlahy ze studeny strany (sever), vyvod přes kominek zasekanej ve stene na teply strane (vyska aspoň 2 metry od podlahy) a mělo by to stacit. Jestli je to v nějakym kritictejsim svahu a proudi tamtudy voda, tak bych ten zaklad poradnejc obkopal, nová hydroizolace, drenazni zdvojeny potrubi, sterk a vyspadovat od domu. Tenhle postup bezne navrhujem do vetsiny starejch vesnickejch rekonstrukcí a kdyz se to udela poradne, neni s tim problem.

    Vestavet drevenou budku dovnitr, kde si sam vyresis detaily a mas kontrolu nad tepelnyma mostama apod je idealni, ale taky to neni reseni za hubicku. Drzim palce, davej vic fotek:) (a hodne si kresli jak chces aby to vypadalo, at nejsi zaskocenej :D )
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    QNEDLEEQ: to jsem videl fotky neceho podobnyho. Uvnitr vestavba moc povedena a stodola jeste v ramci stavby stodoly uzavrena a prosvetlena a meli dalsi takto prostor kam mohli, takovou "krytou terasu".
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    QNEDLEEQ: oplechovana je zpola, dodelavam postupne. Okapy budou, stary jsem zahodil, byly nadranc. Na stite pracuju, dam tam okna co jsou na fotkach na zemi, aby tam slo trochu svetla a mohl jsem tam makat, a drevo na zabedneni take mam. Nakres taky uz mam pribliznej, takze voda si dokazu predatavit kudy povede...uff:-)
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    Stodola - r6andrew - album na Rajčeti
    https://r6andrew.rajce.idnes.cz/Stodola/
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    R6ANDREW: Nejlepsi rada na vsechny otazky - kompexni architektura (resp stavitelstvi) nemuze vzniknout pouze textove pres internety. Sezen si nekoho kompetentniho, kdo se ti na to pojede podivat a da fundovanej nazor.

    Jestli chceš mermomocí vestavovat a nemůžeš efektivně odizolovat vodu a chlad od obvodovejch stěn, nejjednoduší a nejlepší je nový objem kompletně vestavět jako lehkou zateplenou dřevostavbu, s provětrávanou mezerou mezi stávajícíma konstrukcema.

    Tak jako tak je to 40m^2 přes dvě patra s komplet konstrukcí 2np, celého TZB, střecha. Nechci ti kazit sny ale zní to tak že v tom utopíš víc jak "nějaký ten statisic" už je proto, že dost peněz promrdáš za opravování existujících průserů.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    AMBIENTIUM: Dost tu lidi resi svepomocne stavby, tak proc se tu neoptat. Urcite tu nekdo drevostavbu stavel, nebo nekoho zna, kdo to umi, a poradi mi s osvedcenym resenim, pripadne dokaze upozornit na veci ci problemy, ktere me treba jen tak nenapadnou, a na ktere se zamerit.

    B) Bud to na nej spadne z te casti stodoly, kterou jsem zboural, jinak by spadla sama, nebo na nej nespadne nic. Je to na stavajicim pudorysu, takze zas tak cerne to neni, jen to proste nebude uz cast stodoly. Je to uprostred meho pozemku. Nic pojistovat nebudu.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    R6ANDREW: imho tohle není na diskuzi na nyxu, ale na miste s nekym, kdo “umi” a “vyzna se”.
    B) je ta cerna stavba - budes to potrebovat pojistit proti zivlum, skodam na majetku jinych (taska ze strechy nekomu padne na hlavu a ty jsi za to odpovedny a mas zacalovat 2M na usly zisk, protoze ze zasazeneho je dement) atd.? Jestli jo, nemuzes jit cestou cerny stavby.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    R6ANDREW: jo jeste jsem opomel zduraznit, ze puvodne to mela byt pergola (proto ta pergoloidni strecha k zatepleni), kde se bude kalit. Takze ta strecha uz stoji a na te jedine zdi je betonovy venec navrchu, na ktery mely prijit podlahove tramy. Stalo me to hromadu penez a usili, takze to rozhodne neminim bourat. Proto musi zustat stat sloupy i ta zed. Neni to nic, co by projekt omezovalo tak extremne, ze by se protahl casove, ci predrazil. Jediny problem je pravdepodobna nemoznost (jednoducha) odizolovat stavajici zed a sloupy.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    LINKOS: tenkrat jsme probirali slamaky, tak jsem si to nejak nespojil..
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    R6ANDREW: proc se nedomluvis s tim Vojtou co jsem ti na nej dal kontakt. Jednak presne takove veci dela a druha ho mas za kopcem...
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    PETER_PAN: nechci bourat, stodolu potrebuju.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    R6ANDREW: Tohle je uplne strasne cist. Fakt to zbourej uplne. To je ta nejlevnejsi cast na cele stavbe. Nejde to nikdy udelat do kvality jako novostavba, nejde a kdyz ano a tak za nesmyslne penize. Fakt v tom to hraje tech poslednich 100kkc, ale ten kvalitativni rozdil je o vesmir nekde jinde.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    Lidi, budu stavet drevostavbu (patro) na zdenem prizemi. Ze stodoly, ze ktere zbyly jen sloupy (musi zustat, zbytek stodoly stale stoji). Umi to tu nekdo? Vyzdit si to asi dokazeme spravne sami, ale s tou drevostavbou potrebuju pomoct, nejsem si takhle z hlavy uplne jist jak to udelat napoprve spravne.
    Zastavena plocha cca 40m2, 8m x 5m +-.

    Momentalne obkopavam jednu 30 let stojici zed 30cm z palenych cihel, ke ktere prizdim jeste 15cm cihel, aby to byla 45 a hlavne se to zpevnilo. Obkopavam kvuli zakladum te 15 a zpevneni stavajicich starozitnych zakladu a pak tam nacpu jeste nopovku, nez to zahrabu. Stavajici zed odizolovat bohuzel nelze. Podrezavat to neumim ani nechci, nastrelit plechy je drahy a slozity, maximalne bych si koupil liquid na injektaz a zainjektoval to? Uvnitr bude nutno udelat komplet podlahu, ted tam je jen dusana hlina a poruznu cihly. To vyrubu, vyleju betonem, zaizoluju a udelam podlahu. Nezapomenu na privod vody, slibuju.

    Elektriku i vodu chci tahnout nejakou sikovnou listou, nebo ve zlabku, kdyby neco (cokoli). I ten odpad z kuchyne v patre by mozna mohl byt na zdi (skrz strop do chodby a pak pres koupelnu ven). Bude to zblunkat no, ale to snad nebude vadit.

    Topit budu akumulacnima kamnama na drevo, ktere budou uzka cca 1m x 1m a vysoke cca 3m a budou z chodby dole, kde se bude prikladat, zasahovat az do patra. Umisteny budou uprostred stavby. Pokoj a koupelna budou mit jednu stenu techto kamen, takze tato bude hrat. Neplanuju zadne vodni vymeniky a ani radiatory. V loznici topit nebudu, maximalne otevrenymi dvermi, pripadne pri tuhe zime primotopem, ale kamna budou jen pres chodbu. "Jen" chladne dny nemam poresene..:)

    Nahore (jedna velka mistnost - kuchyn, jidelna, obyvak) by to melo byt vice sklenene. Nejaka dvojita okna mam, bez ramu, ale ty uz asi nska nesplnuji nejake izolacni standardy urcite. Zkratka dvojsklo. Pokud by sly pouzit, rad je vyuziji, je jich asi 12 o rozmeru cca 110cm x 80cm.

    Nemam na to zadny penize, budu si pucovat na hypo na rekonstrukci stareho baraku a chci z toho uloupnout naky ten statisic na stavbu tohoto, kde budeme ty roky, nez dum opravim, bydlet. Doufam, ze najdu hyposku, do ktere se mi nebudou vrtat.

    Poptavam:

    *diskuzi tady na Nyxu s lidma, ktery uz neco podobnyho delali, potukaji si na celo u blbosti, ktere jsem vymyslel, a privedou me na spravnou cestu.
    *sikovnyho elektrikare, co mi nakresli vedeni po dome a poradi, jak vyresit napojeni na stavajici hodiny (faakt stary).
    *zednika na konzultace stavby prizemi a tech zakladu.
    *stavare drevostaveb na stavbu patra, zatepleni, stavbu podlahy v patre/stropu v prizemi, zatepleni strechy (momentalne pergolova, tramy 16x8 po 70 cm s osb deskou a lepenkou a sindelem)
    nekoho se slevama ve stavebninach:).

    Nic nechci zadarmo, ale zase firmu si na to umim najmout taky. Ale nemuzu ji zaplatit.

    DULEZITE: jedna se o cernou stavbu. Stavet budu na stavajicim pudorysu stodoly, ale stavbu s jinym zpusobem uzivani samozrejme. Legalne to postavit nemohu. Premyslel jsem, ze aspon zlegalizuji komin, jako vytapeni dilny a atelieru, ale lidi me od toho zrazuji, ze to je oprc a ze se mi v tom budou akorat stourat. Je to vesnice o osmi baracich, kde by nikdo nemel praskat. Takova zapomenuta zeme.

    Na neco jsem zapomnel?
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    CUKI: hlavne tajne mistnosti jiz nejsou tajne:D
    CUKI
    CUKI --- ---
    Trochu OT, ale nevím kam to dát. Kdyby měl někdo zájem o rybíz a Angrešt v Berouně (cca 1km od náměstí) (rybíz je zralej a angrešt bude tak do deseti dnů). Je mi líto to nechat ladem a já tu teď nebudu. Zájemcům pošlu mapu a instrukce jak se tam dostat.
    CUKI
    CUKI --- ---
    AMBIENTIUM: Tak motorovkou to sice seřízneš, ale jaká bude přesnost a pracnost? Pak by to celé postrádalo smysl. Co je špatného na ocelovém lanku v kombinaci se slámou? Pokud je ti milejší konopný provaz dá se použít i ten. Ocelové lanko se bude ale určitě lépe stahovat. Stavební otvory se budou dělat přímo při stavbě, ale nebudou nikde v té klenbě. Nevím jestli nejslabší místo, ale určitě to bude pěknej voser. Pokud to má být uděláno kvalitně. Pokud stavbu koncipuješ jako pasivní, je třeba takovýmto místům věnovat velkou pozornost.
    Já se nevěnuji stavbám, které kopíruju podle nějakých norem, ale vymýšlím je tak, aby mě vyhovovali. Konvenční nosnej slamák mě prostě neoslovuje. Nevidím tam žádný větší přínos. Řeší zde jen minoritní část stavby, za cenu obrovské časové náročnosti a ne zrovna malém záběru prostoru.
    Navíc se tento druh stavby dá použít i jinde. Stále hledám nejvhodnější řešení pro stavbu dílny s velkým openspace prostorem. Tohle je zajímavá alternativa k low-cost příhradové k-ci z palcových prken, kterou jsem stavěl zde: [ CUKI @ Ekologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč) ].
    Navíc krom nosné statické k-ce se vyřeší i část izolace a nebude tak náročná na lidi při vztyčování prvních dvou řad.

    AMBIENTIUM: To tvrdí i mimo jiné i tebou uvedený zdroj. Je to logické. I kdyby ta sláma byla zadarmo, což fakt není, tak ta pracnost a složitost tu stavbu pěkně prodraží. Pořád nesmíš zapomínat. že je to jen minoritní část stavby-pořád to řeší pouze zdi. Jako kdyby jsi o zděném domku tvrdil, že je to vlastně dřevostavba, protože to má postaven krov ze dřeva. Vždy záleží jak moc daný materiál použiješ. I ta dřevostavba se dá oplácat polystyrenem a nevkusně nahodit fasádou a nebo se dá udělat i vnější plášť ze dřeva...
    Má koncepce "tunel" toho řeší mnohem více najednou.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    CUKI: zajímalo by mě doložení tvrzení, že cena za slamák “ve stejném standardu” je vyšší než u jiných přírodních staveb.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    CUKI: kónickej balík seřežeš motorovkou. Ale střechu ze slámy bych nedělal a přijde mi šílený kombinovat slámu s ocelovejma lanama atp. To je fakt na hlavu :-) nepatří to k sobě. A ty krajní balíky by nebylo nejslabší místo stavby, to se udělat v pohodě dá. Dále stavební otvory v slámě nelze dělat ex post. Na to musí být připravené bednění. Atd. Proč vymýšlet takového hovadiny když všechno dobře funkční v našich končinách už vymyšleno bylo...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam