• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: V tom s tebou samo souhlasím, ale je rozdíl kolik tý práce se proto musí udělat.
    Přijde mi ze strany státu absurdní vyběhávat draze a složitě něco, co se nakonec nerealizuje.

    A každej vrtař má své know-how, nějaké znalosti a ví s jakým rizikem do toho jde. Je to kšeft a ne špatnej.

    Dobrej vrtař si to může dovolit, protože to riziko pro něj není velké. A špatného nezkušeného to odradí.
    Já pokud něco dělám, tak taky ručím za výsledek. Ano stane se že mi třeba něco nevyjde tak jak by mělo a nakonec není práce rentabilní, ale to je pouze a jen moje chyba a moje nezkušenost.

    Jako když jsem tam měl vrtaře a proutkaře kterej chtěl za vyhledaní pramene (asi 2minuty práce) 3k Kč a pak mi řekl, že mi stejně nic negarantuje, tak mi to přišlo přinejmenším úsměvné. Když jsem mu řekl že mu za proutkaření rád zaplatím, ale až po tom když tam skutečně najde vodu (On mi tam házel i metry). tak se naštval. Podotýkám já jsem ho o vyhledání pramene nežádal. jen se sám nabídl, protože jel okolo podívat na místo.

    Jinak jsem zjistil, že mi stačí abych sehnal teď někoho kdo mi do konce roku udělá papíry na ohlášení. vrtat se dá prý podle starého zákona ještě po novém roku.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: za práci prostě lidi chtějí mít zaplaceno. Byly doby, kdy člověk přijel na pozemek, řekl investorovi, že voda nevsakne, že a ten řekl, že posudek a nebude platit. A že tomu člověk dal 2, 3 hodiny mu bylo jedno. Tak takhle ne.
    {reply CUKI|50146297
    CUKI
    CUKI --- ---
    AMBIENTIUM: tak tak. Jen teď je to tak že ten projekt zaplatíš tak jako tak.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    MAR_TINA: Mě vrtaři vrtali takto: Pokud najdeme vodu, platíte vše. Pokud tam voda nebude, neplatíte nic. Voda je ale skoro všude. Proto můžou dávat takového naoko skvělé podmínky...
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: Jo vrtař tam byl proutkama si to změřil. Vlastně už tam byly 4 (z toho 3 od vrtařů). Přitom každý určil úplně jiná místa. Jediné, co měli společné že se tam dalo dobře dostat jejich technikou. Jeden mi i řikal, kde bude jaká hloubka :-) Takže to vše beru z rezervou. Sám jsem si to taky skoušel s proutky, ale místa byly taky trochu odlišná.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: mají dohodu. Je zvyklý na jeho posudky a dobře se v nich vyzná, ví, že mu úřady nedělají potíže. Brala bych ho, pokud přistoupí na dohodu vrtám za náklady, když najdu vodu, za plnou cenu s vystrojením. Taková dohoda je ústní, písemnou nečekej.

    Konkrétní místo se do posudku nepíše. To prostě nevíš. Voda není právě v bodě A, často je ve vrstvě všude, nebo na 1/3 pozemku nebo v pramenech nebo nikde. Vymezuje se možný prostor dle předpisů (např. 3 m od základů stavby, 12 m od silnice...) . Spíš to na místě dopřesňují vrtáci po dohodě s majitelem, kde jim to ze zkušenosti přijde dobrý. Často mají proutky a umí s nima.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: Pak tedy nechápu proč mě nutil ten vrtař z jílového, že to musí udělat ten jeho hydrogeolog? Když tam není, kde konkrétně to má být. Mě se totiž po troše googlovaní nějak nezdá.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KOOTCHA: dokolaudovat vrt bys měl tak do roka, do dvou je to ok.
    Předpisy uvádí geodeticky zaměřit. Ano, platíš geodety za jeden bod. Mám dojem, že to dělají lidi, když tam mají geodety na dům apod., samotně spíš ne. Obvykle píšem ke stávajícím vrtům hydrog. posudek bez přesného zákresu a je tam věta "musí být geodeticky zaměřena". Stavař dodává výkresy, obvykle tam na kreslí kóty a nikdo moc neověřuje, kde je vzal. Stejně jako lidi kašlou na čerpací zkoušky.

    Asi bych odevzdala posudek a projekt a tiše čekala, jestli mě úřad vyzve k doplnění.

    Z google maps to rozhodně nestačí, to radši nic.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: objednáš posudek, zaplatíš, nazdar. (Ne, k nám nechoď. ) Posudek hydrogeologa je soupis podmínek lokality a vytyčení podmínek, za kterých se smí vrtat studna. Nic víc.

    Kde bude voda a kolik lze přesně zjistit jen průzumným vrtem. Samozřejmě, že se to lidem, kteří chtějí jednu díru na vodu pro jeden dům, nevyplatí.

    Dá se udělat gentlemanská dohoda s vrtáky, že budou vrtat a když nenajdou vodu, zaplatíš jen náklady, ne obvyklou cenu za metr. Tj. naftu (hromadu nafty) a den práce, stejně tak šetříš na vystrojení, když to nevystrojíš.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: To je jasný že to není spolehlivý, ale taky to nemusím platit pokud tam ta voda nebude :-)
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    omlouvám se, že trochu odbočuju od tématu, ale když tu máme tu Martinu... :)

    MAR_TINA: Prosim tě nevíš jak je to horký s kolaudací vrtu a dokumentama s ní spjatejma? Změny v plánu můžu nakreslit jen nějak svépomocí? Zaměření můžu vyřešit jen souřadnicema z gmaps?

    Moc děkuju...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: tak znova, na papíru nebude, kde budeš přesně vrtat.

    Bez průzkumných vrtů nelze spolehlivě říci, jestli v místě vrtání bude voda a jaké množství.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: čili to je součást toho prvního posudku?
    Mě na tom nejvíc štve to. Že já si udělám nějaký posudek, ale ta firma mě za to pak nebude ručit? Většinou grantujou 2m3/24h a když nic není nic neplatím.

    Takle zaplatím z nějakej papír, na kterém bude kde přesně se má vrtat. Ale hydrogelog už mi za nic ručit nebude...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: ne. 3,5 - 5 tis. si připrav na hydrogeologa, pak ještě stavař a netuším, zda nějaké poplatky úřadu.
    "celou situaci zhodnotil, jestli je lepší vrtat zde nebo jinde, co mohu očekávat a pod." - Hydrogelog ti to orientačně zhodnotí, přesný průzkum lze provést pouze pomocí průzkumných vrtů. (Ano, přesně tak, dokola, levně z toho nevyjdeš.)
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: Tak jestli to bude dvojnásobek, tedy chápu že 5k za vše a ve výsledku budu mít kolaudaci na pitnou vodu, tak to je ok. Na ten průzkumnej vrt z roku 2018 jsem to chtěl uhrát, ale nesehnal jsem nikoho kdo by to šel vrtat.
    V pátek jsem tam měl někoho z jílového, ale nic konkrétního mi o tom neřekl jen mi dal číslo na někoho kdo mi papíry zařídí (ani nevím za kolik), ale když jsem si ho našel tak žádný žl na takové práce nikde uvedeny nemá...

    Jako když už si pozvu hydrogeologa, tak bych chtěl aby mi celou situaci zhodnotil, jestli je lepší vrtat zde nebo jinde, co mohu očekávat a pod.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    AMBIENTIUM: nejhorší bude první rok, kdy nikdo nic nebude vědět a bude zmatek. Úřady si nejsou jisté, co chtějí, než zajedou nějaký stabilní postup, budou chtít pokaždé jiný papír a vyřizovat to dlouho. Než studnaři najedou na nový způsob práce, bude si to sedat.

    (A průzkumné vrty píchnuté během roku 2019 by šlo ještě legalizovat postaru, že byl vystrojen 2018 ;)). Jen nesmí soused volat na úřad, že vám na pozemku stojí vrtná souprava.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    EGGH: hydrogeologie na studnu od 2500 do 5 000 kč (víc chtějí židi), od nového roku nevíme, jak to budeme počítat. Asi nějakou částku za první posudek a slevu na druhý. Až uvidíme, kolik to je práce a co všechno úřady chtějí. Rozhodně víc, než stávajích 2500 kč, protože to buodu dva posudky a v nejhorším dvě cesty na místo. Takže asi 3500 - 5000 kč za oba dle náročnosti.
    Projekt stavaře přibližně totéž 3-5 tis. 3000 kč je fakt levný, nad 5 000 kč zbytečně moc.

    Bude výhodné si objednávat studnaře, kteří spolupracují s hydrogeologem a stavařem a povolení vyřídí. Ale něco mi říká, že se na to vykašlou všichni a budou jenom vrtat.

    AMBIENTIUM: hydrogeolog píše dva posudky, sice podobné, ale je to dvakrát přijetí objednávky, dvakrát dohadování se zadavatelem, dvakrát posílání papírů atd. Minimálně jednou tam jede, spíš dvakrát, dvakrát si sedne a píše, byť 2/3 papíru budou stejný (navíc nová forma, než se to zajede), dvakrát tiskne 8-10 barevných stran ve 3 paré. Takže až dvojnásobek původní ceny je přiměřených.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    EGGH: Za mě ve starým režimu v r. 2015 to stálo 3500,- (stavební projekt + hydrog. posudek). Rozdíl mezi starým a novým stavem vypadá, že je pouze ten, že dřív se napřed vrtalo a až pak se řešily papíry. Dnes se napřed řeší papíry a pak se může vrtat. Ale obsahově je to asi stejné. Jestli se ale pletu, opravte mě...
    EGGH
    EGGH --- ---
    MAR_TINA: Netušíš, kolik jen ta povolení a posudky stojí?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: pochopil si téměř dobře,
    1) hydrogeologický posudek jménem projekt hydrogeologických prací (2 měsíce)
    2) odevzdat na stavební, v případě studny hlubší 30 m na kraj a báňský úřad (teoreticky 30 dní)
    3) vyčkat na povolení
    4) vrtat / kopat (až budeš mít povoleno A vrtáci čas)
    5) se závěry vrtných prací (trvat na čerpací zkoušce a zápisu) znovu jít za hydrogeologem, tentokrát pro posudek na možnosti využití studny
    6) znovu kolečko na úřadech, kolaudace studny a povolení odběru vody

    ještě nevím, v které fázi se dělá projekt stavby studny, asi v bodě 1

    jo, posereme se z toho

    Nestihneš. Studnaři jsou plní do dubna, května a od října nezvedají telefony.
    CUKI
    CUKI --- ---
    Kdyby někdo věděl o někom kdo vrtá studny a stihnul by to konce roku, aby na to nemuselo být kolečko se stavebním povolením, budu rád za kontakt. a rád se mu za to odvděčím.

    Od nového roku jestli jsem to dobře pochopil je potřeba
    hydrogeologický posudek (reálně tak 2 měsíce)
    Podat stavební povolení na základě tohoto posudku (2měsíce, ale je možné až půl roku)
    po té se čeká měsíc na nabytí právní moci a pak na termín u firmy dělající vrt. Tedy klidně se to může protáhnout na devět měsíců???
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam