• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    CUKI
    CUKI --- ---
    R6ANDREW: A potřebuješ na vytápění 40m2 komín? Nebo tím vytápíš i ten zbytek?
    Problém je že s pohledu SÚ to bude jedna stavba a tedy budeš dělat rekonstrukci na STAVEBNÍ POVOLENÍ a tedy nutnost razítkovaného dozoru.
    Pokud tam byla nějaká 45° sedlovka nedokážu si představit jak bude vypadat to napojení na skon 9°, kterej bych tedy v kombinaci s lepenkou určitě nedoporučoval.
    Jinak stodola se jako dílna běžně používala, pokud nebudeš okolí zatěžovat hlukem a pod tak by to problém bejt neměl. Ty razítka s tím nesmyslem okolo ale přijdou na nehoráznou sumu.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    CUKI: misto sedlovy strechy s taskama plocha 9 stupnu sklon s cervenou lepenkou. Pod tim chci prizemi zdene a nahore drevostavbu. Mela tam byt slamenka, ale borci se na me vysrali, takze drevenka. Razitko chci hlavne kvuli legalizaci kominu. Zastavena plocha bude stejna, jen to samozrejme jinak vypada, nez stodola, a zpusob uziti (rozumej dilna) je take jiny, nez stodola. Tech 150m2 to ted ma, cela stodola, mozna 160m2. Ale proste uz stoji, ja jen prestavuju 40m2, to snad nevadi ne?
    CUKI
    CUKI --- ---
    R6ANDREW: Pokud nechceš postavit něco šílenýho a nebude to kolidovat z povolením využítím území, tak v tom případě bych raději mlčel a postavil novou část přesně v těch rozměrech. Jinak je to fakt oser a vyjde to na dost, přitom to ničemu nepomůže. Navíc pokud by to dohromady překročilo náhodou 150m2, tak pak už je to na stavební povolení a budeš potřebovat stálý stavební dozor. A to se při postupném svépomocném tvoření hodně prodraží. Předpokládám že kolem sebe nemáš nikoho kdo by ti to jen tak orazítkoval...
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    CUKI: ted tam stoji tridilna stodola. Rozumej 1 dil = segment oddeleny sloupama. Jeden ten dil mel strechu v prdeli, tak jsme to strhli a ted tam chci posravit krcalek.
    CUKI
    CUKI --- ---
    QNEDLEEQ: " za chvilku je teplo" tedy nejde o trvalý příkon, proto o tom píšu.
    Pokud máš nějaký rozumný okna a nemáš někde nějakou jobovku, tak topit kamnama je nesmysl a musí se ti to dost složitě regulovat. Z toho co popisuješ to je i v rámci rekonstrukce velmi nadstandardní stavba na český průměr. Uvažoval bych o změně topného systému a nebo o zvýšení akumulační hodnoty...
    CUKI
    CUKI --- ---
    QNEDLEEQ: Tak pokud jedou na ty 4kW tak je IMHO něco špatně. Ale spíš si myslím, že zdaleka nejely na plno A nebo tu izolaci nemáš všude, ale třeba jen mezi krokvemi a pod a je tam dost tepelných mostů.

    KOUSICEK: Optimální rozložení je takové, aby tvůj předpokládaný výsledek byl rozložen do co nejmenších nákladů. Tedy si stanovíš nějaký cíl a k tomu dospěješ mnoha různými cestami. V každé stavbě je ten vhodný poměr někde jinde. V závislosti jaký materiál k danému použití potřebuješ a jak je to pracné. Někde to třeba dost dobře vyřešit nejde, tak to musíš dohnat jinde. Základní problém ale není kolik cm ale jak vyřešíš ty nejproblémovější místa. Tedy tepelné mosty. U dřevostaveb je nejdražší většinou ta svislá izolace, protože jsou na ní největší nároky. Tedy například pokud nebudeš izolovat sedlovou střechu nějakého velkého sklonu, tak se ti vyplatí spíše izolovat strop, pokud nejde o obytnou část, přijde to na zlomek ceny. Ne vždy to ale jde. Pokud je podkroví obytné s klasickou sedlovou střechou, je nutné izolovat nejen mezi krokve, ale i pod a nebo nad. U staveb s těžkou podlahou je zase většinou nutné použít na podlahu nějaký EPS min 150+, navíc je podlaha na terénu. Tedy i při -15°C bude mít podlaha třeba jen +5°C, takže tam se většinou používá menší vrstva izolace. Ale kdyby jsi použil vatu, tedy izolaci v roštu, tak tam by se vyplatilo zase hodně přidat, už jen kvůli tomu, že je potřeba u vaty dělat vše v min 2 vrstvách (pokud nepoužiješ fasadní variantu).
    A víc než centimetry, bych řešil kvalitu provedení a tedy i kvalitu materiálu, tedy žádné levné role s materiálem co za pár let slehne.
    KOUSICEK
    KOUSICEK --- ---
    Jaka je optimalni vrstva izolace do dreveneho celorocne obyvatelneho domku? Strecha 30, zdi14, podlaha 25cm vaty?
    CUKI
    CUKI --- ---
    R6ANDREW: Už tam něco stojí? Nebylo by lepší to udělat přes pasport? Nebudeš potřebovat žádný zbytečný revize a razítka.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    LAETATIO: pravdepodobne se musis zeptat na urade;-)

    All: je tu z vas nekdo sikovnych svolny nakreslit mi dvoupatrovej krcalek cca 40m2? Pro urad to bude dilna dole, atelier nahore, a pro me male bydleni. Primarne to na urad ponesu kvuli legalizaci kominu v pudorysu stavby.
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    MAR_TINA: to mi připomnělo - jak zjistím, jestli je studna hlášená nebo ne?
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: Tak tak do roku 2008, což už asi nestihne. Dneska už to může být klidně i s pokutou i když se dává vyjimečně.

    SMARTCHIN: No právě na to poukazuju. Vrt jde prvních pár metru dobře zatěsnit, tedy je mnohem menší riziko znečištění spodních vod. U kopané tu povrchovou často dostaneš právě níž k těm spodním vodám a to je velké riziko.
    SMARTCHIN
    SMARTCHIN --- ---
    CUKI: Dle mojí sestry, která dělá rozbory, se koliformních bakterí nezbavíš, pokud neodstraníš zdroj. Že studnu prohloubíš, ti nepomůže. Pokud vodu převařuješ třeba alespoň pro mytí, nestačí rychlovarná konvice, ale doba varu musí trvat nejméně 3 minuty.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    R6ANDREW: hlásit se musí, kolaudovat ne :)
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    CUKI: fekalni bakterie vyskytujici se bud kvuli blizkosti prosakujici zumpy, nebo rozkladem zivych organismu do studny padlych. Studna tam uz je leta letouci, splnuje ze se nemusi hlasit (asi). Musim se poinformovat na urade v archivu, co vsechno k tomu domu maj, ja nemam nic:-(
    CUKI
    CUKI --- ---
    R6ANDREW: "až na"??? To by mě dost znepokojovalo.
    Jsem laikem v oblasti hydrogeologie, ale podle běžné kopané studny neplní právě jednu důležitou úlohu. A to je zatěsnění vůči znečištěné povrchové vodě. Tedy špatná studna je velmi nebezpečná z hlediska kontaminace spodních vod. Alespoň tak to vidím já. Proto jsou na úřadech hlavně z těch kopaných bagrem tak nadšený.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    LINKOS: zas to neprehanej, spis ze mel ruce v kapsach a samotnou studnu, co jsem jsme otevreli aby se podivali az po 10 minutach polomonologu.

    CUKI: my uz tam jednu studnu mame, ale potrebuje prohloubit. Az na kolimorfni bakterie, zpusobene bud blizkosti kadiboudy (mala betonova jimka, stara) nebo mrtvou zabou, je voda v poradku. Rozbor delali nekde pod Prosekem v Pze.


    MAR_TINA: dekuji
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MATT: a musím potvrdit, že v okolí si nikdo netroufne vrtat bez schválení rpůzkumného vrtu načerno.
    MATT
    MATT --- ---
    CUKI: musim potvrdit, vsechny projekty kde jsme cekali na vrtani se posunuly minimalne o pul roku..
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    R6ANDREW: zkus pana Fárika z Čelákovic
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam