• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    MAR_TINA: to mi připomnělo - jak zjistím, jestli je studna hlášená nebo ne?
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: Tak tak do roku 2008, což už asi nestihne. Dneska už to může být klidně i s pokutou i když se dává vyjimečně.

    SMARTCHIN: No právě na to poukazuju. Vrt jde prvních pár metru dobře zatěsnit, tedy je mnohem menší riziko znečištění spodních vod. U kopané tu povrchovou často dostaneš právě níž k těm spodním vodám a to je velké riziko.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    R6ANDREW: hlásit se musí, kolaudovat ne :)
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    CUKI: fekalni bakterie vyskytujici se bud kvuli blizkosti prosakujici zumpy, nebo rozkladem zivych organismu do studny padlych. Studna tam uz je leta letouci, splnuje ze se nemusi hlasit (asi). Musim se poinformovat na urade v archivu, co vsechno k tomu domu maj, ja nemam nic:-(
    CUKI
    CUKI --- ---
    R6ANDREW: "až na"??? To by mě dost znepokojovalo.
    Jsem laikem v oblasti hydrogeologie, ale podle běžné kopané studny neplní právě jednu důležitou úlohu. A to je zatěsnění vůči znečištěné povrchové vodě. Tedy špatná studna je velmi nebezpečná z hlediska kontaminace spodních vod. Alespoň tak to vidím já. Proto jsou na úřadech hlavně z těch kopaných bagrem tak nadšený.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    LINKOS: zas to neprehanej, spis ze mel ruce v kapsach a samotnou studnu, co jsem jsme otevreli aby se podivali az po 10 minutach polomonologu.

    CUKI: my uz tam jednu studnu mame, ale potrebuje prohloubit. Az na kolimorfni bakterie, zpusobene bud blizkosti kadiboudy (mala betonova jimka, stara) nebo mrtvou zabou, je voda v poradku. Rozbor delali nekde pod Prosekem v Pze.


    MAR_TINA: dekuji
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MATT: a musím potvrdit, že v okolí si nikdo netroufne vrtat bez schválení rpůzkumného vrtu načerno.
    MATT
    MATT --- ---
    CUKI: musim potvrdit, vsechny projekty kde jsme cekali na vrtani se posunuly minimalne o pul roku..
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    R6ANDREW: zkus pana Fárika z Čelákovic
    CUKI
    CUKI --- ---
    R6ANDREW: No a kolik chtěl? Jinak studnaři jsou dneska problém, objednáno už mám od prosince a dosud nic, žádná komunikace. Oni si te´d můžou říct jakoukoli cenu, protože nevědí co dřív.

    Jinak kopaná v téhle lokalitě polabí může být dost riziková na znečistěnou vodu, poptal bych nejdříve hydrogeologa se kterým bych to konzultoval na místě, třeba ti někoho doporučí. V okolí Brandýsa vím o střelcích co si nechali vykopat studnu na blind. A Voda tam sice byla ale do pitnosti měla hodně daleko a tak později dělali vrt a ta kopaná studna jim to dost ztížila, že to museli nějak draze zaplnit (jílem?) aby se ta znečištěná voda nedostala dál. Všude v okolí pole plné babišovky, zamořené na generace dopředu.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    R6ANDREW: jo, vyplatí se chodit za zákazníky v monterkach... A já proč je ten náš šéf nosí když už 20 let manuálně nepracuje...
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    Ahoja, chci se zeptat, nejaky tip na studnare, co umi kopane studny, v okoli Nymburku, Podebrad, Mlade Boleslavi? Jednoho jsem pozval, ale mel ruce v kapsach draze vypadajicich kalhot, chrlil moudra a rekl si nejvyssi cenu na trhu. Tak bych rad jeste nazor jineho, komu uz nekdo veri. Diky za pripadne info
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    CUKI: to přesně nevím jak to tam je, jedná se o rekonstrukci z roku 1960 a jestli v té době dělali celoplošnou izolaci netuším. Pod obvodovými zdmi je IPA. Říkal jsem si, že alespoň do podlahy to dám, ale jestli to nic neřeší tak dám obyčejnou. Radonový index je tam střední.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DON_PEDROPOULOS:
    Ty pod tím nemáš celoplošnou hydroizolaci? Nebo ji máš jen pod zdmi? Pokud ji dáš jen na podlahu tak ti o to více koncentrovaný radon bude procházet skrze zdi. Tedy nic to neřeší. Jinak bych použil klidně S60V45 pás, který se lépe taví přes nerovnosti. Ale na radon je dobrý si nejdříve zjistit jak na tom jsi. Orientačně alespoň z mapy.
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    DON_PEDROPOULOS: my jí po konzultacích dávali. Ale seženeš i levnější typy https://www.guttashop.cz/asfaltovy-pas-guttabit-glass-35-.7930/
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    Zdravím, budu dělat podlahu na chatě, podklad je beton - doporučili byste investovat do hydroizolace - asfaltových pásů s ochranou proti radonu?
    https://www.dek.cz/pobocka-brno/produkty/detail/1010151880?_fid=hd2j&tab_id=popis
    díky
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    CUKI: Podle toho co vidim v tvem odkazu je to nemekcene PVC.

    Ne, ty co maji certifikat na pitnou vodu nejsou zavadne, problem je ale zpusob pouziti.

    Pokavad se bavime o hadicich na potravinarstvi, tak se casto pouzivaji bud silikonove, nebo tygonove (od znackou tygon najdes i mekcenne PVC i olefinove).

    Dulezite je si uvedomit ze rada mekcennych PVC hadic ma atest na styk s potravinami, pitnou vodou, mlekem atd., ale rada z nich ne venku a na slunicku.

    Priklady: https://www.tubes-international.cz/...oads/katalog-pdf-cz/prumyslove-hadice/hadice-pro-potraviny.pdf

    Obecne to chce presne specifikovat aplikaci (kudy prsne to povede, i hloubka, sanace na zimu atd.) a netvarit se ze to ma byt levny.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DIGGY: oni chodí na kolaudaci do terénu?
    Má být 50 cm. Tak jí po kolaudaci sundej nebo zařízni. A já bych ani nedávala ty plastové šachtice, betonová skruž je věčná.
    DIGGY
    DIGGY --- ---
    Zdravím Vás,
    nemá zde prosím někdo zkušenosti s tím, jak vysoko nad terén musí být vynesena šachtice zhlaví vrtané studny?

    Po roce čekání jsem se dočkal stavebního povolení, kde je v projektu uvedeno v odstavci "Úprava zhlaví vrtané studny", že "Šachtice bude ukončena vstupním průlezem o průměru 600 mm a výšce průlezu 300 mm."

    Zároveň je odkazována norma ČSN 75 5115, ve které se uvádí vyvedení do výšky nejméně 50 cm nad upravený terén kolem studny.

    Vrt je ve svahu, riziko zaplavení zde nehrozí. Rád bych tedy, aby plast koukal ze země co nejméně. Chci se však vyhnout problémům při kolaudaci.

    Díky.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: Tu tam mám taky, ale já ji potřebuju připojit něčím tak aby se stím dalo pohybovat a případně rychle vyměnit. Proto tu HDPE mám jen v nádrži a nad ní mám poslední cca metr právě tou sací. A to z obou stran vodárny.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam