• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    CUKI
    CUKI --- ---
    TSOH: V té už se bydlí a ta spodní trubka má taky 4m :-D
    CUKI
    CUKI --- ---
    TSOH: Jako že bych byl náměsíčnej, to snad ne. A na takový rovině já nestavím :-)

    dnešní zaměřování viz obrázek. Z jedné strany zároveň se zemí a z druhé mi nestačí 4m prkna na necelé 4m šířky :-)

    TSOH
    TSOH --- ---
    TSOH: Jinak u te stavby mi prijde dost nepraktický ten vchod. Pokud by byl vzadu, nebo na pravé straně, tak nemusí být ty schody...
    TSOH
    TSOH --- ---
    CUKI: neni to tva práce ? nějak tu proběhlo nějaké foto základu s těma oranž trubkama... tak jen ze zvědavosti... (zdroj fb)
    CUKI
    CUKI --- ---
    TOMASVALDEK: s Feng Suej ti nepomůžu, tomu vůbec nehovím. Některé zásady jsou přirozené a je zbytečné je vůbec zmiňovat a jiné jsou zase IMHO nesmysl balamutící důvěřivé lidi.
    Ano je potřeba mít oba dozory. A jsou bohužel navzájem těžko zastupitelné. TDI si na svou práci vydělá sám i kdyby byl placen z ušetřených procent. Taková je bohužel realita. Navíc je to často dost tvrdý boj mezi realizátorem a dozorem. Čím dříve se na chybu ale přijde, tím lépe pro všechny zúčastněné. některé problémy už se později odstranit nedají a nebo jen velmi těžko a velmi draze. Já osobně často dozorovat začínám už od fáze projektu, ještě než se začne stavět. Protože v té fázi je odstranění problémů nejsnazší. Často hodně pomůže si projít projektovou dokumentaci ve trojici investor, TDI a architekt už pěkně na počátku, kde se vymezí případné třecí plochy se stavební firmou a dá se podle toho i optimalizovat výběrové řízení. Pokud už je vybrána i realizační firma, tak ve 4 je to pak ještě lepší. I následné další problémy se pak řeší mnohem lépe.
    Ona jedna věc je, že já jako TDI mohu upozornit na chyby, ale pokud nebudu mít páku v podobě dobře sepsané smlouvy o dílo, řešení se často protáhne. Často se stane že projekt (protože většina lidí staví jen dle projektu pro stavební povolení) je nejednoznačný a nebo dokonce chybný a pak se náprava řeší těžko, protože si všechny strany přehazují nápravu jak horký brambor.

    Z toho důvodu je nevhodné nechat si stavět od firem, které stavbu přímo nestaví, ale přeprodávají práci dál. Pak je tisíckrát lepší objednávat si tu práci sám po řemeslech dle rozumě vyřešeného rozdělení prací ve fázi projektu. Ideálně po dohodě mezi architektem a TDI aby ani jedna strana neměla později svázané ruce.
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    TOMASVALDEK: Dozor (tedy dozor investora) nám dost pomohl držet stavitele na uzdě i finančně, takže náklady na ndj se z velké částo vrátily už tímhle.
    TOMASVALDEK
    TOMASVALDEK --- ---
    CUKI: Díky, cením si tvých rad. Některé věci mě a ani projektanta vůbec nenapadly. Půdorysně se mi velmi líbilo řešení u tebe doma, tím bychom mohli úplně odstranit patro. Ale ještě to musím probrat s člověkem, který naše představy ve fázi projektu harmonizoval se zásadami Feng Suej.

    Původní dozor, co měl být v cenně, byl právě přímo od architekta, který nám ale zároveň bude zajišťovat s velkou pravděpodobností část stavební dodávky. Ale zase by to bylo v ceně.
    Rozumím tomu tedy dobře, že on by nám mohl zajistit dozor z prvního odstavce a stejně tak bych měl zajistit, ještě další nezávislý dozor?
    CUKI
    CUKI --- ---
    TOMASVALDEK: Ahoj odpověděl jsem ti už i na zprávu. Ale z toho co píšeš, pleteš několik různých věcí dohromady. Není stavební dozor jako stavební dozor.
    1. máš stavební dozor ze zákona, pokud nestavíš na ohlášku, tak se mu nevyhneš. Ten ti "nařizuje" stavební úřad. V praxi se jedná o dozor co hlídá, v reálu spíše zodpovídá, na bezpečnost na stavbě a stavby samotné. Víc než kvalitu provedení stavby řeší to jestli jsi byl poučen o bezpečnosti na staveništi. Tento dozor musí provádět někdo z kulatým razítkem a proto za něj patřičně zaplatíš a proto v reálu na stavbě běžného RD tento dozor nebývá vůbec viděn.
    2) technický dozor investora-TDI tento dozor by měl být nezávislý na stavební firmě a měl by hájit tvé zájmy. Tedy měl by řešit jestli je stavba probíhá tak jak má, dle technické dokumentace. Takový dozor je na stavbě většinou v klíčových momentech stavby, které je potřeba zkontrolovat než se bude postupovat dál a než se opticky zahladí nedostatky další prací a případně řeší problémy vznikající rozdílným stavem oproti dokumentaci (to nemusí být vždycky špatně). Tento dozor už stojí někoho nemálo času a je potřeba za něj zaplatit. Nicméně jsou to peníze velmi dobře investované a věř, že se ti mnohokrát vrátí. Odhadem u tvé stavby se nejedná o 40k Kč ale tak max polovičku spíš třetinu.
    To že jsem to u tebe odmítnul, je proto, že je to ode mě už dost z ruky, a v zimě tu asi 2 měsíce nebudu a ten dozor u tebe v té době může být potřeba. Navíc jsem časově vytížen víc než dost. Pošlu ti ještě kontakt na někoho, kdo je trochu blíž. případně můžeš zkusit oslovit toho youtubera, ale pár videí jsem viděl a přijde mi, že ho zajímají často z mého pohledu vizuální malichernosti, místo toho aby řešil důležitější problémy které třeba nejsou tak vidět a o kterých se ve videích nezmiňuje.
    3) pak ještě doporučuji takovou třetí sortu dozoru. A to je jakási podpora někoho zkušenějšího v místě stavby, kdo má možnost na ni častěji dohlížet. Ideální nějaký stavitel v důchodu ze sousedství, co třeba s tebou nevyřeší všechny technické detaily z bodu 2, ale zase tam může na stavbu mrknout klidně každý den. Tím hodně ulehčí práci TDI případně s ním může spolupracovat.
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    TOMASVALDEK: Já jsem dozor na ty části, které jsem si dělal sám, využíval jako zdroj informací, často kontrolní (ne že bych třeba Nyxu nevěřil, ale prověřovat se vyplatilo :)). Bez něj bych pár věcí udělal sice pečlivě, ale ne úplně dobře.
    Přemýšlím, jestli bych si ho bral, kdyby stavěl víc sám.
    TOMASVALDEK
    TOMASVALDEK --- ---
    Má smysl si nechat dozorovat i malou stavbu 68m2? Stavbu bychom rádi sfoukli do 1,2 MEGA max.
    Takže částečně svépomocí, co zvládneme sami. Ale vyhazovat cca 40 000 Kč za dozor se nám úplně nechce.
    Našli jsme nějakého youtubera Pavla Šimka, kde píše o mnohem menších penězích, ale zase mi připadá, že se věnuje hlavně pohledovým problémům stavby, ty uvidím i já jako lajk.

    Kdyby někdo věděl o někom ze Sedlčan, Benešova, Votic nebo okolí, uvítal bych mile rád kontakt.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    MAD_MAN: ja se ho musim zeptat az ho uvidim v zime a nebude prace. von dela zednika...presneji receno lepi na steny betonovy prefabrikaty co vypadaj jak sutry.
    MAD_MAN
    MAD_MAN --- ---
    DEVIL: seš si jistej že upravuje dešťovku? sůl se sype do katexových změkčovačů, aktivní uhlí odstraňuje zápach, uv zářivka dezinfikuje... nějak mi tam nesedí ta sůl
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    CUKI: aha, no tak on tam ma nakou soustavu filtru do ktery sype nakou sul, neco co upravuje vodu jen na to piti. pak tam ma rikal i naky uhlikovy 3 stupnovy filtry a uv zarivku.
    je to jako chata, ale ma tam prave susicku a pracku a pochvaluje si, ze oproti mestsky vode je to daleko chutnejsi. https://www.youtube.com/watch?v=7c9A2cSDC7I
    ve meste, co ma tvrdou vodu uz mu to jednu pracku zadrelo. sice to byla naka mrdka, ale i tak..
    nase nova pracka doma potrebuje tak jednou za dva mesice zapnout na mod cisteni, protoze se imho rychlejs zasira. to cisteni rikali ze snad je prumerne 3x za rok a my kazdy dva mesice
    CUKI
    CUKI --- ---
    DEVIL: Pokud se napiješ jednou tak se nic neděje, ale obecně je to velmi měkká voda, která demineralizuje lidské tělo.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    CUKI: aha no, ja sem nevedel ze se to neda pit. znamej ma nakej potazenej aluminum strechu, chyta to do takovejch mega umelejch nadrzi co ma v zemi a pres nekolik filtru to pije... nebyl sem tam, takze nevim.
    LINKOS: jestli sou ty tasky klasicky glazovany tak jo. ja pamatuju, kdyz sme davali novy tasky na strechu, takovy ty cerveny, ze ty nemely glazuru. na par domech sem ale videl takovy tmavy tasky, porovity (mozna cementovy), ktery mely takovej lesklej povrch. tak sem si myslel ze je to zality nakym umelym sealantem..
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DEVIL: hele nejsou náhodou ty "chemkou natrene tašky" spíše glazovane? Tedy s tím co máš v každém hrnku
    CUKI
    CUKI --- ---
    DEVIL: Právě že ty tašky, jak cihla, tak beton někde moc vhodné nejsou, protože se na tom drží díky poréznosti víc svinstva a těžko ho smeješ, tedy ten FF by sebral zbytečně velkou kapacitu. Nejvíc se hoděj právě ty plechové krytiny potažené PE. Jinak azbest na kamkoli vůbec a bitumen je hodně mimo i na tu děšťovku.
    Ale na pitnou vodu nemůžeš použít ani jednu krytinu. Na pití je dešťovka dlouhodobě nevhodná i kdyby byla sebečistší. Navíc ji nikdy tak nevyčistíš.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    to jo no, krytina tak jako hraje velkou roli. pokud to budete mit jako uzitkovou vodu, pak okej. tam je jedno jestli mas asfaltovej sindel, eternit, aluminum nebo tasky...
    pokud to chcete ale filtrovat a pit, tak je asi nejlepsi zvolit naky paleny tasky bez tech chemkou natrenejch lesklejch povrchu, nebo nakej potazenej aluminum plat.
    tam urcite bude mensi mira uvolnovani ruznejch latek nez z asfalt sindelu a eternitu.
    ideal by bylo asi dreveny sindele nebo bridlice...ale to je teda nakladny
    CUKI
    CUKI --- ---
    Tak jak píše Devil. Jen se to dá velice snadno vyrobit z PETky. Jako 60 dolarů bych za to asi nedal :-)
    Čím je větší střecha tím lépe se to reguluje, důležité je aby ta vrchní část dobře těsnila, protože jinak ten bordel stejně skončí v nádrži. Regulaci FF je potřeba vyzkoušet v reálu na každé střeše zvlášť. Záleží na ploše, druhu krytiny, sklonu, orientaci a lokalitě.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam