• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: A hlavní je ta věc že lidi díky změně chtěli každej honem studnu.
    Takže já to mám ještě postaru na ohlášku a povolení budu teprve řešit. Co jsem pochopil prakticky je to to samé, jen se to teď řeší před, což přiznávám, má pro orchranu spodních vod asi smysl.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: To to vidíš z té teoretické stránky druhé strany. Ta praktická je že termín na vrtání byl ze srpna na prosinec, pak na únor že se pojede ještě po staru, pak že to nejde a než pršlo kolečko byl zase srpen.

    Běžně se průzkumné vrty vrtaly mnohem hlouběji, jen se to nenapsalo do zprávy. Vrtalo se a pak se teprve řešili papíry, často nikdy.

    Co je ale problém, že sic mě u úřadu zastupovala firma, ale ty hydrogeologové jsou často v dnešní době nepoužitelní, protože rozuměj tomu co dělaj, ale naprosto nechápou co po nich chce úřad. Tak jsem to musel všechno vyřešit za ně. A kdybych to neudělal doteď nemám vodu.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PALEONTOLOG: průzkumny hg vrt za účelem budoucí studny.

    Průzkumy na dálnici apod. Jsou pořád stejné.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MAR_TINA: povolení ORP je i na všechny průzkumný vrty ? pravda já tři roky nevrtal průzkum, tak mě brainstormingy a školení unikly. to si teda nedovedu v praxi představit, jak 10 obcí povoluje stovku vrtů pro jednu přeložku/obchvat/whatever.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA: jo a taky úřady začaly postupovat "podle zákona" nebo spíš podle školení, jak ho kdo pochopil a začaly vyžadovat všechno, jak mají nebo nemají...
    leckde byla divočina - minimum požadavků před a teď to dohání.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PALEONTOLOG: a pak nastal na úřadech zmatek.... jsme se mohli celý rok posrat a pokračuje to stejným směrem dál.

    Ve zkratce :
    Do roku 2018 včetně bylo možné průzkumný vrt do 30 m hloubky vyvrtat po nahlášení úřadu (životní prostředí na obci s roz. působností) bez veškerých papírů a v případě úspěšnosit jej kolaudovat jako studnu.
    Vrty nad 30 m se nejdřív musely nechta povolit na krajském úřadu, nahlásit na báňský a pak vrtat. V případě úspěšnosti převést na studnu.

    Od roku 2019 průzkumné vrty do 30 m se nejprve musí nechat povolit na ORP a pak se může vrtat a pak úřevést na studnu.
    Vrty nad 30 m pořád stejně.

    Pro studnaře je mocný rozdíl, jakmile někde strkaj nos do země, musí to mít povolený.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MAR_TINA: loni proběhla novela vodního zákona, ale detailyneznám. lidi spěchali, to dělají vždy před změnou zákonů :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: pro vrty nad 30 m se v legislativě nic neměnilo
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CUKI: chápu, takhle od stolu to jde zamést jednoduše, dík za příběh
    CUKI
    CUKI --- ---
    PALEONTOLOG: Myslíš že jsem to nezkoušel? Potřeboval jsem rychle vodu, protože už se tam mělo dávno bydlet. Pásáky jsem tam měl 2 na konzultaci. Respektive jeden furt sliboval a ani se tam nebyl podívat, druhej mi rovnou řekl že 45°je fakt moc. Dalo by se tam přijet i jinudy, ale max 2m šířka průjezdu. Ruční se zas tak hluboko nedostane v rozumným průměru.
    No a co bylo nejhorší, tak změna vodního zákona, to na to najednou neměl nikdo čas. I na tohle jsem čekal přes rok. Dal jsem veřejnou poptávku, oslovil jsem asi 20 firem, kdyby to šlo udělat dole tak do toho jdu hned. Ono jen dotáhnout nahoru vodu a el, je asi za 100k Kč. Uznávám že kdybych nepospíchal tak jsem v tom tak o 100k levnějc. Ale slíbil jsem kamarádům že to prostě bude hotový, tak jsem neměl moc na výběr.

    Spíš jsem měl za to že vím do čeho jdu, a stačí jeden debilní zákon a najednou se mé odhady dost minuly s realitou.
    A když už jsem to dělal tak mi přišlo dobrý to udělat takto. Navíc jsem vyřešil několik dalších věcí v jednom. Nejdražší na tom bylo to betonování. Nebyl už čas a nejvíc stála pumpa. A vzhledem k výšce to muselo výt lité na 4x.
    A až přijde válka, tak mám krom vody i atomovej kryt :-D

    Prostě tohle jsou investice co se těžko dopředu odhadujou. Minulej rok jsem osazoval vrt co měl 120m a původně se počítalo ze 40ti.


    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CUKI: u babičky měli na hřbitově pumpu na páku a proud do ní nikdy nešel :)
    ony jsou i ruční vrtací soupravy a taky jsou pásáky. popravdě cokoliv radši než 300k za vedení, beton, vodojem a vrt z vrcholku kopce. ale to je tvůj boj.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: To ne, ale problém byl že pod ornicí byl tvrdej nepropustnej jíl a pod tím nesoudržný písek. Což v kombinaci s 45° svahem není dobrá kombinace. Někde je ta zeď ze základy přes 4m vysoká, říkám tomu ledovec, taky kouká jen kousek a zbytek je pod povrchem :-)
    Jo a zbytek je tuším nějakej prachovec cca 60m.

    PALEONTOLOG: No ani nevíš jak rád bych vrtal dole, kdyby byl někdo ochotnej tam dostat soupravu. No a když už jsem vrtal nahoře, tak mi funkce vodojemu nepřijde vůbec špatná 30m vodního sloupce je tak akorát. Pokud nepůjde proud, tak budu mít solidní zásobu.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CUKI: takže jsi chtěl říct, že díky dopravě vody do chatky jsi utratil šestinásobek běžnýho rozpočtu. ok. ale co tě vede vrtat z kopce a svádět vodu dolů, kurva to nechápu, co tě vede dělat opěrnou zeď ve skalnatým svahu, proč k chatce vodojem - ty jseš specialista :D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: tak tys to budovat v nějakých fakt hodně těžkých podmínkách.
    Co tam máš za podloží? Mám dojem, že nějaký hnusný proterozoikum.
    CUKI
    CUKI --- ---
    PALEONTOLOG: Jo, jen jsem chtěl naznačit že cena za vrtání zdaleka nemusí být finální cenou.
    U mě to bylo hodně o tom že voda se vrtala na kopci a přitom chatku mám asi 30m pod úrovní vrtu. Tedy krom asi 100m výkopů ve skalnatém svahu, to bylo hodně o terénních úpravách a opěrné zdi, aby se tam vůbec dalo vrtat. Nemálo stálo také to že jsem spěchal. A také zázemí pro vrt není ze skruží ale vybetonovaná 3,5m hluboká díra široká asi 4m x 2m. Padlo tam asi 24m3 betonu a 15 palet ZB. Nicméně vrt je chráněn proti znečištění i proti zamrznutí vedle stojící kubíkové nádrže, která vytváří pro chatku vodojem.
    No a něco padne taky na "razítka"

    Přijde mi, že voda je velmi cenná surovina, tak je to velmi dobrá investice.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MAR_TINA: kdyby chtěl použít stroj, tak to nebude ruční studna, žejo :) já chápu, že si musí předvrtat, aby tam vrazil perforát. ale tohle jde fakt dělat ve zvětralé křídě, v normální říční terase už by to nešlo, protože oblázky a valouny bez šapy prostě nenabereš. takže chlapík splnil ideální podmínky, s pomocí proutku dokázal s metrovou přesností najít horizont regionálního významu, nalil do pumpy a vrtu vodu, aby ji pak vítězoslavně vyčerpal s tím, že se "brzy odkalí". Ani nechci vědět, za jak dlouho se mu v té křídě zase zakalí :o)
    laik žasne, odborník se diví
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PALEONTOLOG: jojo, my tu říkáme: "Nad kamenem nevyhraješ".
    Taky moc nechápu, proč tam vrtá a pak paží, místo aby to zatloukl rovnou (jistěže ocel a ne plast).

    Jako jsou místa, kde předvedeš ruční vrtání do 8-10 m a lidme padá čelist, ale proč jako.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PRASECI_SOIREE: v písku, jako předvádí ten pán na videu, tak tak daleko, dokud se nezačne vrt zavalovat a to se stane blízko hladiny podzemní vody. je to sice neodpověď, ale je to přesně tak. když narazí na placatej šutr, tak v tu ránu skončil.
    a na rovinu, ať by píchnul tou jehlou kamkoliv, v písku by tu vodu našel vždy: a, se stejnou zásobností b, se stejnou výškou c, bez tanečků s drátky
    pochopitelně, kdyby si nechal zatlouct nebo zavibrovat prforovanou ocelovou trubku, tak by mohl v těžitelným sedimentu dosáhnout takový hloubky, jak dlouhou ocelovou pažnici by měl.
    kolega geofyzik dělal bratranci 3D odporovou tomografii, aby zjistil, že studnu bude mít z praktickýho hlediska v rohu a stejně hlubokou jako sousedi :-P

    MAR_TINA: písek ve 2 m hloubky nebude kyprej, žejo, bude ulehlej. jemu to stačí pro včely a kytky, tak spíš ty včely a to je sklinka s vodou.

    CUKI: jako hausnumero hezký, ale nic to neříká, jen že někdo dokáže utratit peníze :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PRASECI_SOIREE: záleží na podloží. Někde nikam, někde zatlučeš 10m. Jmenuje se to studna zatloukaná, lze vystrojit ve velmi sypkých sedimentech - písky, štěrky, štěrkopísky. Pumpa funguje do hloubky cca 8 m.
    Musí tam být vysoká vydatnost vody, aby stačil tak malý průměr díry.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PRASECI_SOIREE: wow
    jen k tomu potřebuješ mít vodu mělce a dostatečně.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam