• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    PALEONTOLOG: Jo, jen jsem chtěl naznačit že cena za vrtání zdaleka nemusí být finální cenou.
    U mě to bylo hodně o tom že voda se vrtala na kopci a přitom chatku mám asi 30m pod úrovní vrtu. Tedy krom asi 100m výkopů ve skalnatém svahu, to bylo hodně o terénních úpravách a opěrné zdi, aby se tam vůbec dalo vrtat. Nemálo stálo také to že jsem spěchal. A také zázemí pro vrt není ze skruží ale vybetonovaná 3,5m hluboká díra široká asi 4m x 2m. Padlo tam asi 24m3 betonu a 15 palet ZB. Nicméně vrt je chráněn proti znečištění i proti zamrznutí vedle stojící kubíkové nádrže, která vytváří pro chatku vodojem.
    No a něco padne taky na "razítka"

    Přijde mi, že voda je velmi cenná surovina, tak je to velmi dobrá investice.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PALEONTOLOG: jojo, my tu říkáme: "Nad kamenem nevyhraješ".
    Taky moc nechápu, proč tam vrtá a pak paží, místo aby to zatloukl rovnou (jistěže ocel a ne plast).

    Jako jsou místa, kde předvedeš ruční vrtání do 8-10 m a lidme padá čelist, ale proč jako.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PRASECI_SOIREE: v písku, jako předvádí ten pán na videu, tak tak daleko, dokud se nezačne vrt zavalovat a to se stane blízko hladiny podzemní vody. je to sice neodpověď, ale je to přesně tak. když narazí na placatej šutr, tak v tu ránu skončil.
    a na rovinu, ať by píchnul tou jehlou kamkoliv, v písku by tu vodu našel vždy: a, se stejnou zásobností b, se stejnou výškou c, bez tanečků s drátky
    pochopitelně, kdyby si nechal zatlouct nebo zavibrovat prforovanou ocelovou trubku, tak by mohl v těžitelným sedimentu dosáhnout takový hloubky, jak dlouhou ocelovou pažnici by měl.
    kolega geofyzik dělal bratranci 3D odporovou tomografii, aby zjistil, že studnu bude mít z praktickýho hlediska v rohu a stejně hlubokou jako sousedi :-P

    MAR_TINA: písek ve 2 m hloubky nebude kyprej, žejo, bude ulehlej. jemu to stačí pro včely a kytky, tak spíš ty včely a to je sklinka s vodou.

    CUKI: jako hausnumero hezký, ale nic to neříká, jen že někdo dokáže utratit peníze :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PRASECI_SOIREE: záleží na podloží. Někde nikam, někde zatlučeš 10m. Jmenuje se to studna zatloukaná, lze vystrojit ve velmi sypkých sedimentech - písky, štěrky, štěrkopísky. Pumpa funguje do hloubky cca 8 m.
    Musí tam být vysoká vydatnost vody, aby stačil tak malý průměr díry.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PRASECI_SOIREE: wow
    jen k tomu potřebuješ mít vodu mělce a dostatečně.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: 350k za vrt? Jaké má parametry, technologie a zázemí?
    CUKI
    CUKI --- ---
    LIMECEJ: No cena není malá, teď jsem vrtal v berouně a se vím všudy budu tak na 350k Kč. Ono to není jen vrtání, ale pokud chceš nějaké zázemí pro vrt a technologie, tak se ta cena razantně vyšplhá nahoru... A dost taky koštujou ty papíry kolem...
    Ale vlastní voda je vlastní voda. Jednou to bude přepich.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LIMECEJ: farik z Čelákovic. Dělá i veškeré papíry okolo.
    LIMECEJ
    LIMECEJ --- ---
    CUKI: Budu vrtat kousek od Říčan. teda ještě nejsem jistej, podle toho kolik to bude stát a tak.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LIMECEJ: Odkud jsi a kde budeš vrtat (dostupnost)? Vráž -ekovrty na staré v3S v celku funkční souprava. Křivoklát tam maj na pásáku, Nučice vcelku vybavení, ale dohodnout se je problém, pak jsem tu měl nějaké Písečáky co byly levný ale s novou soupravou nectěli jet ani po poli aby ji nepošrábali. Na druhý straně Prahy je vrtař ve Vinoři. Vše se dá najít na netu.
    LIMECEJ
    LIMECEJ --- ---
    Ahoj, neměl byste někdo referenci na firmu, která instaluje fotovoltaiku a na firmu, která vrtá studně?
    Středočeský kraj

    dík!)
    CUKI
    CUKI --- ---
    Na Špičáku mají žížaly místo kanalizace - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/cestovani/clanek/na-spicaku-maji-zizaly-misto-kanalizace-40303365
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    CUKI: teplota asi nic moc ale hele, takhle nejak se to dela....
    jako tam kde zijou je v zime treba -30C atp. v cechach ale to nebude zas tak hrozny s tou zimou a ta ucinnost muze bejt daleko prijemnejsi.
    tadyten duchodce ma sklenik s ruznejma citrusama a topi jen rozdilem teplot zeme. https://www.youtube.com/watch?v=ZD_3_gsgsnk&t=390s
    nebraska imho podobny klima jako cechy. verim ze kdyz by mel dobre vybudovanej ten kompost (treba zapustenej pod zem a kolem zaizolovanej s vetsi plochou) tak by to na klasickej malej sklenik stacilo
    CUKI
    CUKI --- ---
    DEVIL: Jako dobrý, ale to jakou tam naměřej teplotu když ji nárazově odeberu není moc směrodatné. Pokud má někdo přebytky sena, slámy a kompostu jako z jedné celé vesnice tak proč ne. Ale ta teplota podle mě není tak velká aby fungoval dobře výměník, asi by to chtělo udělat nějak napřímo.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    BASTOCH: http://ekozahrady.com/humanure.htm
    V knižní podobě jsem ji nikde nenašel, ale je tady volné stazitelna...
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    LINKOS: dík za tip, zkusím se po ní někde porozhlednout
    CUKI: mám k tomu filmu titulky, pokud bys potřeboval. Jinak chapu, on používá vše, ale především štěpku a slámu (seno), což půjde občas sehnat třeba u místní firmy na údržbu zeleně apod.
    Pak v tom "později" je skryto plno "ale", např kolik užitečných látek zbyde pro rostliny, ale rozumím- taky to nemám ozkoušeno, jestli to bude stát za tu určitou namahu, stejně jako např biouhel v záhonech a plno dalšího, takže můžu jen teoreticky plkat,)
    CUKI
    CUKI --- ---
    BASTOCH:
    LINKOS: Tak tak, uprostřed bude třeba nějaká teplota, ale na kraji? To se to říká maníkovi co tam nikdy neměl sníh :-)


    BASTOCH: Skončil jsem zatím v půlce. Musel jsem to hodně pozorně poslouchat protože slovní zásoba z tohoto odvětví mi není zrovna vlastní :-) Ráno dokoukám zbytek.
    Z toho co jsem viděl je to ale dost mimo mojí potřebu. Já potřebuju dělat kompost z toho co mám k dispozici na místě. Jsem vegetarián a určitě nebudu mít zásobu jiných výrobků než lidských. Nějaké piliny dám, protože dělám občas nábytek, ale většina smrtelníků je taky nebude mít k dispozici. Ten kompost prostě musí primárně umět spotřebovat to co je a kdy to je. Což ani klasická čovka neumí. Prostorově to taky musí bejt dost nenáročné. To jak dlouho se ten kompost bude rozkládat, ale zas tak podstatné není. On se nikam neztratí jen bude později...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    BASTOCH: takle, při kompostování lidských produktů jsou ochranou 2 roky. Po té máš jistotu, že tam žádný patogen není, protože nikdy nemůžeš zaručit že všechny části kompostu prošli teplým rozkladem, ale žádný patogen není schopen přežít v kompostu 2 roky. Skvělá knížka na tohle téma je "lidský hnůj". Tam to je popsáno chlapikem, který todle dělal v době napsání už 30 let s tím, že si i nechával dělat rozbory půdy a byl i na vyšetření a všechno bylo ok. A to samozřejmě záchod používaly i návštěvy a nárazově docela dost lidí...
    Dva roky a normálně to dává do záhonů kde pěstuje zeleninu, kterou jí celá rodina...
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    LINKOS: může být,
    ještě bych se vrátil zpětně k lidským hovnům v kompostu,
    berkley by měl udělat tu teplotu 55-70 v který by se měly buď spálit, případně deaktivovat nebezpečný látky v nich obsažené. Taky kompostuju doposud takhle nějak, promyšleným vrstvením. Výsledky dobrý, ale řešim to především s ohledem na ty hovna
    +rychlost a množství je samozřejmě taky skvělá věc, když si chci být jistý tím, jaký kompost používám na zahradě (tim myslim, oproti kupovanému např)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    BASTOCH: ono to nestraceni objemu je spíše o tom jak to namichas v poměru N:C. Druhá věc pak je, že on se ten materiál slehává, takže tam máš plus mínus tu samou váhu, ale objem se ti sníží. Osobně kompost neprehazuju vůbec a přijde mi to jako obyčejná pověra, způsobena špatným postupem při ukládání materiálu, to co je zásadní u kompostu je mít dostatek materiálu kterým to zakrýváš a který tam umožňuje aerobní procesy.
    Až na konci když to je uzraly, to proseju.
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    CUKI: a co jsi na něj říkal?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam