• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    CUKI: Proto by ty desky měli být ve spádu, aby se tam nedržela voda ne? Ty podložky mě zajímaj, jaký se používaj?
    FATALLUBA: jasný, tak nějak to mám v plánu .)
    FATALLUBA
    FATALLUBA --- ---
    DON_PEDROPOULOS: My jsme teď dělali terasu z rovných modřínových 4m prken, tl.28. Hladký z obou stran, natřený remmersem.
    Přivrtaný k roštu to máme nerez rapitec.
    Mezery nám truhlář doporučil min.0,8 mezi prkny.
    Jo a doporučuju potom kolem šroubů přebrousit hrany.
    Dcera si hned zatrhla do nohy třísku :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: Já mám všude sádrovou stěrku nebo SDK. Nebránil bych se ani nějaké hlíně, ale tam už by musela bejt silnější vrstva. Problém je že pokud to budu převážet, tak se bojím popraskání. A "moderním" palubkovým obkladům bych se rád vyhnul. Jako jedna stěna pěkný, ale celej vnitřek jak je to běžný mi tak nějak evokuje totalitní design. Navíc je to moc tmavý. Stěny by měli být ideálně bílý.
    40mm? Co do toho kotvíš? Pokud potřebuješ do něčeho kotvit něco extra heavy tak tam dej v tom místě ještě jednu vrstvu OSB. Jako 40mm nemá na zdi ani týpek co tam má zavěšenou motorku....
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: co dáváš na tu OSB zevniř jako final vrstvu resp. jaká je skladba?
    U sebe doma jsem praxí došel k tomu, že potřebuju 40mm "masa", abych mohl pohodlně kotvit cokoliv do stěny, aniž bych řešil propíchnutí parobrzdné vrstvy a nemusel "lovit" nosné latě/profily.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: já to nepotřebuju teď hned, ale kolektuju zdroje, až to budu potřebovat... Ale nejdřív na podzim, spíš jaro příští rok.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: Jak jsi tam dopadnul? brzo budu zase něco potřebovat...

    Jinak kdyby někdo věděl na západ od Prahy a v jejím okolí o levných OSB, KVH, borovicových spárovkových přířezech, překližkách...

    Nějak mi poslední dobou mizej zdroje a nebo mají mizernou kvalitu.
    Ideálně max do 30km od Berouna nebo Rudný...
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: jj. Je toho fakt hodně. A to jsem dělal jednu pitomou stěnu.
    Jinak jak jsi mluvil o tom drceném EPS, tak to mám zrovna od člověka, který tu stavbu z takových vazníků u sebe realizoval. Pravděpodobně první stavba tohoto druhu. Minimálně u nás.
    Chtěl jsem o tom najít něco víc, co jsme řešili na TZB-infu, ale asi je to z doby kdy se se ještě diskuse nearchivovala. Protože nacházím jen pozdější příspěvky. Pamatuju si ale, že jsme to tam hodně řešili.
    Jak to zafoukat, tou drtí, jak doplňovat materiál po slehnutí ve stěnách-to je velký nárok na k-ci a řešení spoje stěna-krov. Ale bohužel nic jsem nenašel :-(
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: tys používal spony místo hřebíků?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: to je slušná pakárna :-/
    CUKI
    CUKI --- ---
    STEICO Universal bohužel nemá 2500 krycí rozměr. Nechápu kde na takovou kokotinu přišli. Tedy obecně co materiál to jinej rozměr...
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: no on to ale hlavně tenhle spoj ani nezabezpečí tak dobře v ploše. On by stačil i takový lepší "papír" na záda skříněk víc než to co popisuješ. Já to normálně sbíjel tackerem.
    Navíc pokud tam bude dávat vatu tak se z toho taky slušně osypeš.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: když máš vybavení, tak to pracné není, navíc bych to dělal pro sebe a truhlařina mě baví .)
    Ale to, že to musí být co nejtenčí beru, to mi zprvu nedocvaklo. Ikdyž co kdyby to pak ale bylo zvenku zakryto 40mm deskou s 0.040 W/mK? Nepřerušilo by to pak ty TM?

    Btw. co STEICO Universal tl. 22 mm 2500x600 mm? To máš "skoro" jako OSB.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: To je nesmysl, ten materiál musí být přeci co nejtenčí. Navíc by to bylo šíleně pracné. Jen lepit to bych asi taky nedělal i když klasické I nosníky jsou taky vlepované.
    Pavatex znám akorát jako mizernou izolaci, ale ne jako k-ní desku. Navíc bych potřeboval aby ta deska byla stejného formátu jako OSB
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: jj, to jsem si taky říkal, že bych ty vazníky udělal z 60x40. Taky mě napadlo, že bych místo té překližky mohl udělat "pásky" taky z toho KVH 60x40 a se stojkama je spojil Dominem (mám Domino XL) a fixnul to PU-D4 lepidlem. Nejsem úplně hřebíko-vrutový typ :)

    Na vnější stranu jsem uvažoval o tom Pavatexu. Konkrétně by šel myslím použít Pavatex Isolair, tech info tady https://www.pavatex-cz.com/user/documents/upload/TL-ISOLAIR-CZ-02_2020-2.pdf
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: Jo a používal jsem na na běžné rozměry bungalovu KVH 40X60. 60x80 je šíleně moc. U malých tiny house se dá jít podle i na 30x50, ale na tom jsem zatím zkončil . Velice by to ale odlehčilo tu k-ci.
    Druhá věc na které jsem skončil, že nevím co dát z venku. Zevnitř OSB, ale z venku bych potřeboval něco znatelně prodyšnějšího.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: já se snažím používat recyklované materiály, které jsou po skončení životnosti stavby dále recyklovat. Takže drcený EPS, ale ne každá drť je vhodná.
    Zrovna tvým směrem je něco na Českobudějovicku, ale nemám s tím zkušenosti. Já beru většinou ze severu. Pak je něco v Praze ve Vinoři, ale i když jsem jestli stavbu stavěl přímo tam, raději jsem to dovezl asi 150km z daleka. Protože kvalita byla nevyhovující.
    Pak mám zkušenost s Climatizerem, ale veskrze spíše špatnou. Obecně celulóza dost navlhá. Ale na druhou stranu, nevím jestli to není tím, že jak jezdím dost po konzultacích u zákazníků, kteří řeší stavební problémy, tak jestli nevidím jen ty špatné realizace.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: hlavně ten vazník, resp. jak jsem psal, viděl jsem něco podobnýho, taky DOK, zaklopenýho pavatex deskami.
    Chystám se totiž stavět na zahradě malou "boudu" pro naši mladou dámu, kde by šlo pobývat po celý rok, tak hledám možná řešení.
    Krom toho si zase chci vyzkoušet něco novýho ;)

    Když už jsi nakousnul tu sypanou izolaci. S čím máš dobrou zkušenost?
    CUKI
    CUKI --- ---
    KCHARI: Výhoda je když si uděláš šablonu a slpácáš si to někde v klidu v dílně. Já to sám používal jednou u rekonstrukce, kde nebylo možné použít moc izolace kontra. Dělal jsem 16 vazníků a pokud nemáš kde a musíš ji je připravit je to pěknej výser. Na celej dům je to jiná.
    Velká výhoda je odlehčení k-ce. Proto něco takového plánuju na převozitelnou stavbu.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: Jako myslíš ten vazník místo fošen? Nebo celá ta k-ce?

    Ta vazníková k-ce smysl má obrovskej. Hodně se to využije např při balloon frame k-ci. Navíc se dá postupovat po částech a nezvedat celou stěnu na ráz jako u 2byX. I přes to že ta překližka je větší vodivosti než dřevo, bude to ve výsledku docela znát. Jedna z těchto k-cí je pěkně popsána na TZB-INFO Další výhoda je že můžeš použít sypanou izolaci...
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    KCHARI: jj, mě taky. Je to jednoduchý a účelný. Kdysi jsem viděl dost podobný system u realizací z Pavatex desek. Vně/uvnitř Pavatex desky na p+d a mezi tim izolace v podobných nosnících.
    Nebylo tam teda 500mm izolace, ale "jen" 240 nebo 300, nicméně system prakticky shodnej.
    KCHARI
    KCHARI --- ---
    ZATAMOKO: mně se to docela líbí, pěkně jednoduchý. Jen mi přijde zvláštní, že nejsou žádný realizace (nebo jsem aspoň nenašel). Jen samé studie
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam