Zbourali jsme starý barák, ze kterého zůstal jenom sklep. Je to ve svahu, takže dvě strany čouhají ven ze země (výška plynule cca od 0cm do cca 190cm v rohu a pak další stěna od těch 190cm do cca 240 cm), zbylé dvě strany jsou komplet ve svahu. Jedná se o dost křivou kamennou stavbu o šířce stěn cca 1m, která je různě doplněná betonem, vepříkama, cihlama. Nahoře jsem teď udělal nově novou betonovou podlahu. Na to dám IPU proti zatékání vody a pak na to udělám terasu (ještě nevím, jak přesně, ale to teď není moje otázka). Chtěl bych tomu udělat nějak jednoduše, levně a hlavně přes zimu fasádu. Je to sklep, takže není třeba zateplovat. Koukám se na net a vidím poměrně levné cetris desky bez povrchové úpravy (50 - 100 Kč za m2). Napadlo mě, jako levný způsob zarovnání, na to dát do roviny nějaké latě nebo lišty. Asi bych je dal raději svisle, dole je pořádně zakotvit nějakým pozinkovaným úhelníkem do zdi, potom výš bych je přikotvil třeba na závitovky a chemické kotvy (aby se mi snadno řešili nerovnosti zdi). Na to možná křížem ještě jeden rošt pro zpevnění (nebo ne). Na to pak cetris desky. Vím, že se musí kotvit jenom na jednom místě pevně a ostatní další úchyty už musí být volné. Jak se řeší detaily? Jak to snadno a levně ukončit dole, aby se mi tam nedostala nějaká havěť? Jak nahoře (deska skončí třeba 8 cm od rohu horní desky, jak se řeší ten přechod z IPY na ten cetris, aby mi tam nelétali ptáci - vyspádované to mám opačně, takže okap tam nepotřebuju)? Musím pod to dávat tu difuzní fólii nebo když nezatepluju tak nemusím? Ocením zkušenosti nebo klidně i nasměrování na jiný systém - jenom připomínám, že by to měla být v principu suchá výstavba, která půjde dělat v zimě.