• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    A ze nereknete s tema zizalama. Jak to teda funguje? Hlavne jak to funguje v zime?
    CUKI
    CUKI --- ---
    KASPAREK: To mám stejně. A žížaly už jsem jsem taky integroval skoro všude. Dokonce si nemyslím, že byl byl takový limit v lidech. Všude mám 2 IBC kontejnery, ale používá se jen jeden. A zatím dobrý. Bál jsem se že to nebude stačit, ale obava se nikde nenaplnila.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ale my nemame minikoupelnu...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KASPAREK: slo o par tydnu, nez nam zapoji cov... nakonec to bylo nutne pouzivat jen asi dva tydny. porad lepsi nez chodit do blata ven...
    KASPAREK
    KASPAREK --- ---
    CUKI: tak toytoyka by mi vadila taky. Mame splachovaci zachod s zizalama, kterej ma kapacitu beznyho pouzivani tak 2-4lidi, takze pokud je tu nejak dlouhodobe lidi vic, mame jeste zalozni kadibudku a ja ji teda i v lete obcas pouzivam radsi nez zachod. Ten vyhled, nesploucha to :D Me treba chemickej zachod v mini koupelne neprijde jako vymozenost 21.stoleti, ale chapu ze to ma kazdy nastaveny jinak.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: nastesti jsme se bez toho obesli uplne :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    KASPAREK: Jo, já třeba sprcháč v jednom svém tiny domku mám řešený tak, že vstupuješ do něj rovnou s místnosti. Ale u dvou dalších návrhů pro někoho jiného jsem se nesetkal s pochopením, takže nakonec zůstala klasika. Mě přijde, že dneska se ty lidi strašně stydí.

    ANDY_WARHOL: Záchod (konkrétně toytoyka) venku by mě vadila asi hlavně v létě.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KASPAREK: no já jen narážím na to, že přeci jenom už je 21 století a je možné žít pohodlněji než dřív :-)
    KASPAREK
    KASPAREK --- ---
    ANDY_WARHOL: rozumim, s detma uz bych se nastehoval do aspon o kousek vetsi krabicky, kde uz se ten prostor na koupelnu najde. A kdo by v tomhle bydlel kdyz je opravdu mraz a kdyz, tak uz si tak zvyknes, ze ti troha toho mrazu na chvili nevadi. Me proste prijde skoda vymyslet nejaky mini bydleni, ale zakazdou cenu tam rvat tradicni koupelnu.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KASPAREK: tak jeslti to nevadí vysrcit prdel na mráz, tak to je samozřejmě ok řešení, ale nám hrozilo že budeme mít celý listopad jen tojtojku, než se nám postaví covka a nakonec jsme si pořídili chmeckej kempingovek záchod dovnitr, naštěstí tu cov zprovoznili dřív, tak se mi ulevilo. Ale sedět byt v listopadu někde v tojce, což je z hlediska teplotního konfortu s kadibudkou srovnatelný, to se mi opravdu nechtělo.
    V mrazu si to představuju těžko
    A taky stačí kdyz bude třeba hrozně chcat nebo něco a chtít se ti nebude.
    A nebo tobě třeba jo, ale jestli máš děti, tak těm už vůbec ne.
    KASPAREK
    KASPAREK --- ---
    Ja nechapu tu potrebu v tech mini stavbach resit koupelnu takovym klasickym barakovym style. To radsi usetrim misto a budu si cistit zuby v kuchyni a koupelna by byl v podstate jen sprchac. Za ten prostor navic by to myslim stalo. A chemicky zachod mi prijde vylozene vtip, to si radsi venku vykopu kadibudku. Nebo jsou uz dneska kadibudky nelegalni?
    CUKI
    CUKI --- ---
    BASTOCH: Rozumněj tohle je stavba na instagram a FB ne na bydlení. Mě e tam ale líbí několik věci které by rád vyzdvyhnul:
    1) i když je to koncipováno jako převozitelné. je počítáno s aditivní střechou, která se dá realizovat na místě.
    Já s tímto faktem dlouho bojoval a na jinou možnost jsem nepřišel. Prostě mám v projektu střechu kterou zhotovím až na místě. Trochu se to tím prodraží. Ale já počítám třeba ze zatravněnou střechou a materiál bych rád vzal na místě. Počítám s tím. Ze by se vzala skrývka pod a kolem stavby. A pod stavbu by se to dorovnalo třeba místním štěrkem.

    Zde je navíc výhoda sběr vody z větší plochy pro přímé použití. ono to sice na první pohled nevypadá. Ale je to velice důležitý aspekt stavby.

    2) variabilní otevřenost prostoru s vnějším okolím

    3) i u takto malé stavby někdo přemýšlel o tom jak nejlépe vyřešit rozvody. Všechny výtokové baterie jsou blízko sebe. Tohle nevídám ani u velkých projektů. De facto je to IMHO jeden z největších nešvarů dnešního stavebnictví.

    Za mě je sice ta koupelna nešťastně hluboká a nedotažená, ale jako inspiraci ji beru.

    I přes fakt, že se mě masivní použití překližky nelíbí Tady bych chtěl poukázat na pokus o "organičnost"

    Jako dá se na tom vytknout spoustu věcí. Například fakt že kontejner prostě je stavbě moc vhodný není. Zde se ho podařilo v celku smysluplně a jednoduše využít.

    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    Zas tak moc do toho nevidím, ale teda minimálně vruty a lišty přímo ve sprchaci vypadají fakt hrozne
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    CUKI: Ten sprchac je uplne nejvetsi peklo, zlo. Cely je to zl!. Kazda druha prestavba obytnaku je lepsi.
    CUKI
    CUKI --- ---
    BASTOCH: Epoxid, PU, ... Ta plocha není takový problém, jako ty spáry.
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    To mě celkem zajímá jak udělat ten sprcháč, čím tu překližku natřít na přímý kontakt s vodou?
    LIMECEJ
    LIMECEJ --- ---
    Děkuju všem za info, budu o tom přemýšlet.

    CUKI
    CUKI --- ---
    Nevyhazuje teď někdo vysloužilé domovní vodoměry ? Potřeboval bych několik kusů na výzkum bilancí spotřeby v RD. dík
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS:
    LIMECEJ:
    Nevím jak teď, mě ty okna bez montáže od firmy nechtěli někde ani prodat a nebo na ně dát jakoukoli záruku. A popravdě okno které má necelé 3m2 v trojskle prostě chce víc lidí. Dál ta montáž je díky snížené dani skoro zdarma. Dneska už bych šel jinou cestou.
    Nejslabším místem je rámeček. A rámeček swisspacer a pod. dělá hodně, ale zásadní je právě taky ta mezera. I když by nejideálnější vzdálenost skel měla být 16mm. Díky tomu rámečku je to 18mm. Tedy na to bych se zaměřil (4-18-4-18). Protože na rámečku se sráží vlhkost a postupně ničí rám (pokud je ze dřeva).

    Pásky nejsou vždy nutné. Ale je potřeba k tomu přizpůsobit tu konstrukci. Předsazené okno v izolantu. Difuzně vyřešená skladba. U dřevostaveb s parotěsnou fólii raději preferuji lepit rovnou fólii na okno. Na kontrolovaných stavbách jsem to neviděl snad ani jednou.

    A i tak bych pásky doporučil. Dneska je to běžná věc za pár kaček. Dřív se to dalo koupit akorát za hranicemi, přes nějakej eshop za šílený prachy, dneska to koupíš v každém bau... Hlavně zkontrolovat kvalitu.

    Druhá věc, co je třeba řešit, k čemu se to bude lepit. Dřevo, plast, cihla, beton,...
    Například u rekonstrukce je to de facto nemožné osadit správně v jednom dni. Protože je potřeba opravit ostění, napenetrovat a nechat zaschnout. Nikde jsem to tak, ale neviděl dělat. 2 ze 3 montáží, které na stavbách vídám jsou udělány tak jako by tam ty pásky nebyli. Jsou tam jen pro parádu. Ještě letos (tedy vlastně už loni) jsem se 2x po sobě setkal s tím, že tam parotěsku nalepili z venku. Jednou jen tuhle z venku a podruhé z obou stran (tedy nebyla zaručena difuze).

    Nedostatečné nebo špatné kotvení je bohužel taky stále časté.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam