• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    MAR_TINA: ty doplňující otázky jsem myslel spíš na JOHY.

    Jinak pokud máš nějaký standardní komerční řešení FVE, tak ji takhle snadno neodpojíš. Ono to je technicky dost problematický, ale to je na jinou diskuzi.
    LIMECEJ
    LIMECEJ --- ---
    WARBABY8: fve chci výhledově, mám na to přípravu.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    WARBABY8: jo, ostrovní provoz se to jmenuje. Baterky máme, teď v létě je ráno ještě lehce nabitá, takže teoreticky jedeme skoro pořád na svoje. Ale reálně budeme znát poměr spotřeby dráty FVE za rok, spíš dva.

    Jestli kdy budu volat hasiče, tak jim to řeknu. :)))
    Ten ostrov vede do hlavního jističe na baráku. Takže pokud hasiči vypnout ten, odpojí dům každopádně. Pokud to řeší odpojením transformátoru pro celou ulici, tak ne.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ANDY_WARHOL:
    MAR_TINA:

    Není FVE jako FVE můžeš mít elektrárnu, která umožňuje ostrovní provoz a elektrárnu, která ho neumožňuje. Samozřejmě hybridní střídač, který ostrovní provoz umožňuje je dražší a navíc potřebuješ ještě baterky a to také není úplně levná záležitost. Proto jsem se ptal na doplňující otázky, protože takhle obecně to říct prostě nejde.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    GOR: a kde tu elektřinu berou když nesvítí a nefouká? A ty víš kolik z částky co zaplatíš se opravdu dostane k samotným výrobcům?
    Státní podpora jiná písnička není. Prostě zaplatíš daně a stát je dá na obnovitelné zdroje. Stejně jako platíš na při platbě elektřiny část na OZE. Je to velmi jednoduché.

    NYRLEM: A ten fond bere peníze kde?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANDY_WARHOL: určitě se musí dům odpojit od elektriky venku jet na svůj okruh, ale jde to.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MAR_TINA: to je nějake divné, když sem se o to zajímal naposledy, tak všechny střídačce se odpojily ve chvíli kdy nesla elekrika z venku.
    Bylo to z důvodu požární bezpečnosti. Kdyby dům hořel, tak by hasiči vypli proud, ale kdyby byla na domě fotovoltaika, tak by dům byl stále pod proudem. Toto řešení zaručí, že pod proudem zůstane akorát vedení z panelu. Nikoliv celý dům.
    Ale možná se to dnes, 3 roky po tom, co sem se o to zajímal, řeší jinak...
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    LIMECEJ: neni to elektrina z obnovitelnych zdroju. Je to elektrina, ktera dotece podle Kirchhoffovych zakonu a obchodnik si koupil od vyrobce z OZE zaruku puvodu :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    NYRLEM: máme na domě fotovoltaiku nově, navíc jsme to neinvestovala já, tkiaže detaily neznám.
    Ale při celodenním výpadku proudu to za polojasna až oblačna zatím utáhlo celou spotřebu (jansě že jsme nezapínali pračku, ale 2 lednice, mrazák, svícení, občas vaření, server, počítače...). Při četnosti výpadků u nás (od jara už několik dní v součtu) je to fajn.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    WARBABY8: z rozpoctu nepujde nic, bude se financovat z modernizacniho fondu ..
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    JOHY: co si vzpominam tak zelena usporam ma podminku 70% spotreby v lokalite, takze se ti vyplati tak maximalne pulka. Pri tomhle vykonu to v zime skoro nic nevyrobi a jako zaloha proti vypadku soustavy to nefunguje. Takze je to spis otazka sentimentu.
    GOR
    GOR --- ---
    JOHY: Aby ti tu nekdo neco odpovedel, zkus zacit tim, co doma s tou elektrikou delas, kolik ji spotrebujes, jestli je to s baterkama, atp.
    GOR
    GOR --- ---
    WARBABY8: Michas nesouvisejici veci. Vsichni obchodnici, co deklaruji elektrinu z OZE, ji proste kupujou z OZE. Statni podpora je uplne jina pisnicka a s obchodniky to nijak nesouvisi.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    JOHY: na tvojí otázku nejde jednoduše odpovědět. Záleží o jaké fve se bavíme a také o spotřebě domácnosti.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    LIMECEJ: to už máš započítaný v ceně elektřiny tak jako tak, navíc jukni kolik půjde ze státního rozpočtu na obnovitelné zdroje v příštích letech. Na tom se taky celkem slušně posílíš pokud platíš daně. Z těch peněz co u tohohle poskytovatele zaplatíš se většina "ztratí" po cestě a tam kam chceš se dostane minimum. Samozřejmě jsou to tvoje peníze a dělej si s nima co chceš, ale za mě je to jen účelová zlodějina. To už si radši porid FVE na svojí střechu.
    JOHY
    JOHY --- ---
    věčná otázka: vyplatí se na rodinnej dům fotovoltaika? po odečtení dotace se dostanu někam na 170 tisíc, výkon okolo 5,3kwh.
    LIMECEJ
    LIMECEJ --- ---
    ANDY_WARHOL: zejtra se jich zeptám, uvidim.
    LIMECEJ
    LIMECEJ --- ---
    WARBABY8: hele chtěl bych podpořit výstavbu a větší využívání OZE.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    LIMECEJ: no když totiž nad tím zaoremyslis, tak zjistíš, že to je nesmysl. To už si rovnou můžeš koupit ten filtr na elektriku z Temelína do zásuvky. Efekt to bude mít stejny
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    LIMECEJ: a co od toho čekáš? Je to jen další dodavatel elektriky akorát je dražší.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam