• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    ICS
    ICS --- ---
    TPA:To právě zvažuju, jestli to za to stojí. Tahle cesta je celkem jasně popsaná včetně toho jak silné mají být jednotlivé vrstvy. U těch sítí si nejsem jistej, ale zatím to vypadá, že minimálně kanalizaci tam musím táhnout všude.

    Ale obrátim se na stavební úřad a bude to jasnější asi. Jestli mi tam teda zvednou telefon :)
    TPA
    TPA --- ---
    ICS: Hele třeba ten pozemek za tu práci stojí, to musíš vědět sám. Já nyní řeším věci se stavebním úřadem (taky na Berounsku) a celkem jsou komunikativní. Ono taky podle mě není definováno, co přesně znamená zpevněná komunikace. Třeba bude stačit jen štěrk a zasíťování jen elektrika. Pak už jsou ceny jinde. To ti řekne právě snad jen ten stavební úřad případně obec.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: a obratiště pro hasiče
    CUKI
    CUKI --- ---
    ICS: A kde to je případně pod koho budeš na SÚ spadat? Aby jsi mohl stavět měl by jsi mít zpevněný příjezd 50m od stavby.
    No a víc než to zhotovení, je to o tom koho je ten pozemek. Jestli obce, ta pojedeš velký kolečko, včetně detailního projektu a to se pak razantně prodraží a prodlouží.
    Někde stačí ale třeba jen štěrková cesta a na tu za určitých okolností nebudeš potřebovat projekt.

    A pak jedna věc bude podmínka SÚ a druhá věc bude co ti na to řeknou na územním plánování.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ICS: 200 m kanalizace, vodovodu, elektriky a ještě asfalt? Tak pokud to bude na klíč, tak to mega nespravi.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ICS: jo i povrch. Nižší tisíce na zasíťování a pak na to hodit povrch. K jednomu pozemku nic moc, pokud se vás domluví víc, je to lepší.
    ICS: vodárny ti dají podmínky, jak má vodovod vypadat, případně i seznam firem, totéž elektrika... Obec by mohla někoho znát, stavební firmy v okolí. Pak jim ten hotový vodovod a eletrovod předáš a kdokoli další se připojí.

    já bych do toho nešla.
    ICS
    ICS --- ---
    MAR_TINA: Něco takového jsem si myslel, počítal jsem cca 1200 za m2 při 6metrech šířky. Ale vůbec nevim, jak takovou firmu sehnat, abych řekl pravdu.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ICS: počítej nižší tisíce na metr
    ICS
    ICS --- ---
    TPA: já tak trošku doufal, že když už tam cesta je, tak jim tam na to jenom "plácnu asfalt" a nebudu to s nikym muset moc řešit, kromě stavebního úřadu... My tam jsme sice asi jen 4, ale i tak to nebude nic příjemnýho.
    TPA
    TPA --- ---
    ICS:Nejdůležitější je zajistit povolení majitele pozemku (zápis věcného břemene), přes kterého povede ta komunikace a sítě. Ideálně to vykoupit. Já takto skončil u snahy dovést sítě cca 80m od domu. Vedlo by to pod současnou komunikací, která je však bohužel majetkově rozdělena mezi 16 majiteli a pár z nich není dohledatelných.
    ICS
    ICS --- ---
    Ahoj všem, snad nebudu OT, kdyžtak se smažu.

    Přemýšlím nad koupí stavebního pozemku. Ten má ale omezení, že pro stavební povolení napřed musí být vybudovaná příjezdová komunikace a sítě (je to cca 200 m silnice). Obec to nechce řešit, ani financovat a majitelé okolních pozemků očividně taky ne.

    Tedy moje otázka: máte někdo zkušenosti s přivedeném sítí a vybudováním silnice na místě současné nezpevněné cesty, ideálně nějakou referenci na firmu, která by to zvládla za slušný peníz a trošku šetrně k okolí? Jde o Berounsko.
    CUKI
    CUKI --- ---
    Zajímavé, většinou jsou ty včelíny 100%ně klamavá zástěrka pro SÚ, ale zde: https://magazin.aktualne.cz/bydleni/architektura/odstehovali-se-do-hor-a-postavili-si-spani-na-ulech-vcely-js/r~169b656252a011eca7d80cc47ab5f122/

    alespoň skutečně bydlí (včely)
    CUKI
    CUKI --- ---
    Tak trochu tápu. Pokud chci používat používat přečištěnou vodu ze septiku, jak se počítají ty minimální metry? Někde jsem to viděl, ale nemůžu to teď najít...
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: Já ale teď neřeším stávající stav, ale chci vyřešit nový s certifikací.
    Jinak jednou jsem to na zběžném testu měl a dopadlo to velmi dobře. Otázkou je jestli je takový stav stálý.
    Spíše řeším, jestli něco z toho co tam je nejí možné dál použít. trochu mi přijde škoda vzít jádrový vrták a zničit 4m3 betonovou jímku do které je to svedeno.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: co ti mám říci na zbastelný septik bez certifikace. Na odtoku do vsaku bys měl mít revizní šachtu, Vem z ní vzorek a dej to na rozbor.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DISKOPANKER: Ve složení máš 13 % BiCo vlákno. To znamená, že se kolmo kladou bipolymerní vlákna, zpravidla PE a PET. Jde to udělat i bez něj, ale tento způsob výroby je nejednoduší na zpracování a není potřeba složitá technoloie. Oproti tomu vodorovného kladení mykaného vlákna je mnohem složitější, tam se dá obejít bez pojiv.
    Třetí možností je vyrobit plsť, ale nevím jestli je to možné i u lnu.
    Tak jestli je tam kosa už teď tak bych s tou izolací přitlačil.
    DISKOPANKER
    DISKOPANKER --- ---
    CUKI: Ty plasty nechápu, na složení sem nekoukal, ale když to řezu tou flexou, zadnej plastovej smrad cejtit není . Je to rozšíření rekreační chaty na malej domek u Trutnova, tam je teď kosa už měsíc, proto taková vrstva. Jinak jakymkoli nožem ani nahodou, to fakt přísahám😂
    CUKI
    CUKI --- ---
    DISKOPANKER: Já se přiznám že nejsem vůbec příznivcem kombinování plastů a přírodního materiálu, kvůli pozdější recyklaci, takže s Naturizolem jsem se ještě naštěstí nesetkal. Ale soudě podle nízké hustoty by to mělo jít slušně stlačit.
    Tím že to jsou desky tak budeš potřebovat jen 2 šablony, pak to můžeš rovně řezat i nožem.

    To je nějaká marina?
    DISKOPANKER
    DISKOPANKER --- ---
    CUKI: do stěn je 60+90, do podlah 100 a mezi krovy 140+60, ta 60 jde flexou a prislapnout lať, jak píšeš, ale už u ty 90 to musím řezat z každý strany, ne, ze by to nešlo, ale je to fest vomrd
    CUKI
    CUKI --- ---
    DISKOPANKER: Na klasiku s čerstvého dřeva je to ideální rozměr na KVH málo.
    i tak ale budeš muset řezat krajní podélně.
    Já si dělám na řezání vždy šablonu. U těch menších tlouštěk jako máš ty stoupneš na šablonu a flexou není problém proříznout. Kolik dáváš kontra? Tam už stačí ještě menší vrstva i v krovu. 100mm je ideál.
    Druhá věc je že když si to dobře nastavíš tak je ideální neprořezávat do konce a ten zbytek vzít na přímo. Nemusíš pak řešit na čem to řezat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam