• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    DOKKTOR: s tímto setupem s tou vodou děláme všechno, kromě pití a vaření.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    DON_PEDROPOULOS: vodárnu máme mimo nádrž, v nádrži je jenom koš asi 10-15cm ode dna (asi lepší dát na plovák, ale nám by to na té tuhé PE hadici nefungovalo). na vodárně presscontrol a 5l expanzka a za vodárnou obyč filtr nevimkolikmikronů (ale mysim, že taky 250, 500 už má malý průtok na objem našeho filtru). jinak v okapech smotanou síťovinu (zednická perlinka je moc měkká, bud chránička na stromky nebo se prodává i účelová síťkovaná trubka podle průměru okapu, ale ta je teda dražší), která bere hrubý bordel, hlavně listí a do gajgru a dál tím pádem už nic moc nedoteče. největší sajrajt je zjara pyl. ale to u nás stejně moc neprší, takže až se všechno vypráší, tak obvykle i dojde voda a nádrž můžu vyčistit.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    DON_PEDROPOULOS: ponorná vodárna je prostě čerpadlo, které má nějaké základní řízení a ochranu - drží tlak a na sucho se nezničí - stejně je dobré k tomu dát nějakou expanzku - dáváme nějakou menší, třeba 8l. Taky musíš dát hlídání hladiny - pokud s tím chceš splachovat, tak je dobré si tam dát i dopouštění...
    To čerpadlo vypadá takhle:

DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    STETKINS: nádrž je umístěna pod povrchem a je z betonu. Ponornou vodárnou myslíš čerpadlo, které používá např. do vrtů? Koš se dá tedy ještě před ponornou vodárnu? Je potřeba ještě tlaková nádoba?
    V okolí střechy je ořech, nějaký jasmínový keře. V zimě topíme dřevem, co nějaký saze, může to být problém. Proto jsem se ptal, jestli není potřeba i nějaký pískový filtr.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    DON_PEDROPOULOS:
    Výběr čerpadla hodně záleží na umístění nádrže - my nejčastěji používáme ponorné vodárny např. easypump e-deep, dab divertron, grundfos SBA,...
    Filtrace je pak hodně o tom co máš v okolí za stromy (modřín a jasan nebrat :-D). Obecně nám skoro všechno poberou košíky ve žlabech případně geigery. Do filtračních košů ať už v nádrži, nebo solo šachtě toho moc nedoplave až na třeba jemný prach z jasanu.
    Když budeš čerpat přes sací koš což doporučuju (používáme to i u ponorných vodáren), tak nenasáváš ani plovoucí bordel ani ten co leží na dně a pak stačí filtrovat podle toho kam to honíš, ale používáme standardní filtry na pitnou vodu (240 mesh), na závlahu pak třeba diskový filtr 120 mesh...
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    Zdar, můžete mi poradit ohledně dešťový vody na domku k budoucímu využití na splachování, případně praní. Jednak tedy jestli dát ponorné tlakové čerpadlo do retenčky nebo to řešit jen sacím košem a vodárnou. Potom jak to je s filtrací takové vody - od svodů ze střechy (hrubé nečistoty) přes filtraci na samotných rozvodech do oběhu (kolik, jakých filtrů apod.). Díky.
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    CUKI: Jo, o tvým řešení vím, ale ještě jsem nezkoumal.
    CUKI
    CUKI --- ---
    NYRLEM: ok ok a jak dlouho to používáš a jaké s tím máš zkušenosti?

Jý tedy měl něco od gardeny? jednu snad z lídlu. Obojí hrozná tragedie. le jink nejlepší zkušenost mám s Netafimem. Sic mě trochu vadí že je to od Izraelců, ale tohle fakt uměj. Ve Špánu třeba nepotkáš nic jinýho. Hraniční tlak je 0,5atm ale podle mě to chce minimálně 1+ :-(
    alá:
    Netafim DCS tlak.ventil 2,2l/hod mezi hadici a kapiláru | GROWSHOP.CZ
    https://www.growshop.cz/katalog/detail/netafim-dcs-tlakventil-2-2l-hod-mezi-hadici-a-kapilaru

Mám ty do tlustejch trubek co se navrtávaj i ty spojovací a i po delší době je to stále dost přesné i když je jich hodně v serii za sebou a nejsou v jedné úrovni.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    CUKI: mam jednu zalozni, tak az se k tomu prohrabu sklepem mrknu na stitek :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    NYRLEM: No nízkotlaký už jsem zkoušel asi 3 a tedy žádnej zázrak to nebyl, proto se ptám. Čerpadla se mi používat nechce a i ta jedna atm je docela hraniční :-(
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    TSOH: wow. To maj sousedi asi radost. Ze se da stavet primo na hranici znam snad jenom z mest u ulicni zastavby.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    CUKI: nejakou pryzovou random hadici, co mi prodali v odbornem obchode. Nicmene kdyz trochu pogooglis, zjistis, ze na ten nizky tlak se to dela celkem bezne
    CUKI
    CUKI --- ---
    NYRLEM: Co máš za průsakovou závlahu? Většinou fungují až od 1atm
    VO_D_KOLEK: Já většinou zakopávám IBC, nic levnějšího a snadno zaměnitelného a přepravitelného asi nenajdeš.
    Víc menších nádrží je lepších kvůli čištění.
    TSOH
    TSOH --- ---
    BLOWUP: Bylo mi řečeno, že se může zastavit 50% a není tam žádné omezení ohledně odstupu od kraje pozemku.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    TSOH: chapu to spravne, ze slo o pozemek kterej muzes celej zastavet od hranice k hranici? Zadne odstupy?? To existuje???
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VO_D_KOLEK: Hrubým odhadem doporučujeme min 5 m3 na každých 100 m2 střechy. Ber to spíš jako minimum, čím víc chceš mít jistoty, tím víc.
    TPA
    TPA --- ---
    VO_D_KOLEK: Taky se podívej na průměr deš'tových srážek v místě a počítej s tím, že většinou je to tak, že měsíc neprší a pak se to za noc dožene... IMHO na 140 m2 střechy ideálně 10m3 Čím víc, tím líp. Pod zemí se ta voda nekazí a nezamrzá. Betonový nádrže jsou pojízdný autama (víko pro 15tun je asi jen o 1000 kč dražší) a vychází podobně jako plast. Minulý měsíc mi přivezli 6m2 a už je skoro plná a to mám poloviční střechu. Bral jsem zde: https://www.dobrezumpy.cz/
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    VO_D_KOLEK: mam to podobne velke a na sklenik a skalky mi staci cca 5m3 v nadrzich, ktere je pokud nemas svazity pozemek dobre stosovat na sebe, protoze jsi teoreticky schopen dosahnout 0.3 baru pro zalevani prusakovou zavlahou ..
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    MAR_TINA: To udělám. Ale pak mě napadá, jak daný objem uskladnit – jedna velká nádrž, nebo několik menších? Pod zem nebo využít ten metr a půl mezi zemí a spodkem domu.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VO_D_KOLEK: jako první si spočtu spotřebu vody a zisk vody, jestli zbyde na všechno.
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    DEŠŤOVKA
    Kdybyste teď řešili nakládání s dešťovou vodou kvůli zahradě, splachování a praní a měli střechu cca 140 m², pozemek 600 m² a zastavěnou plochu 130 m² domem na 1,5 m vysokých patkách, jakým směrem by se ubíraly vaše úvahy?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam