• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VO_D_KOLEK: jako první si spočtu spotřebu vody a zisk vody, jestli zbyde na všechno.
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    DEŠŤOVKA
    Kdybyste teď řešili nakládání s dešťovou vodou kvůli zahradě, splachování a praní a měli střechu cca 140 m², pozemek 600 m² a zastavěnou plochu 130 m² domem na 1,5 m vysokých patkách, jakým směrem by se ubíraly vaše úvahy?
    CUKI
    CUKI --- ---
    TSOH: To jsou obecná stavební omezení.
    TSOH
    TSOH --- ---
    CUKI: Z koupě nakonec bohužel sešlo. Cena se šplhala dost vysoko a nakonec jsem do toho nešel. Na úřadu mi ohledně parkování nic neříkali (spíše byla chyba, že jsem se na to přímo nezeptal). Ohledně umístění stavby od kraje pozemků tam prý žádná omezení nejsou.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: Tak já navrhl už několik desítek a postavil už několik "garsonek" od 25m2 vejš. Kdyby měli WC přes dvoje dveře, což by elegantně vyřešila chodbička 1-2m2, tak to splní veškerou legislativu a potřebné normy pro RD. Takže splnit to určitě jde. Já ale čekám nějaké jiné ale zde nezmíněno. TSOH: Třeba doplní další info.

jinak obecně při ideálním tvaru čtverce 88m2 je strana necelých 9,4m2. Při minimální odstupové vzdálenosti 2m od kraje pozemku. Teď záleží co je vedle. furt jde zastavit asi 29m2. Očekávám ale že v místě kde je povoleno zastavit až 50% pozemku, budou regulativy volnější.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Já myslím, to jít musí, já mam zastavěnou plochu jen o 10m2 víc.
    A určitě by se dal ten dům zmenšit.
    CUKI
    CUKI --- ---
    inspirace z toho co si pamatuji:
    London's narrowest home that is only 5ft 5ins wide on sale for almost £1MILLION after doubling in value | The Sun
    https://www.thesun.co.uk/money/12672290/smallest-house-london-sale-shepherds-bush/
    https://mapy.cz/zakladni?x=15.8091858&y=49.0507423&z=19&source=base&id=2119136
    Smallest House in Great Britain - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Smallest_House_in_Great_Britain
    https://www.dezeen.com/2011/10/31/house-in-horinouchi-by-kota-mizuishi/

v Čechách mě napadají ještě další 2, ale teď je nemohu najít. když se chce všechno jde
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: Pokud by ke stavbě na malém pozemku byla vůle, jako např. Japonsku nebo Holandsku, tak půjde spousta věcí vyřešit.
    Ale obávám se, že jsme přesně na opačné straně spektra.

Řešila jsem odstupové vzdálenosti u kombinace pozemek 476 m2, domek asi 65 m2, studna, studna u sousedů, čovka a málem to tam nešlo, projektovalo se umístění na cm.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: V tomto případě teoreticky ano. Pokud je to takový pozemek. Pravděpodobně půjde o místo, kde je potřeba vyřešit parkování a vjezd na pozemek. Ten je mimo jiné limitován nájezdovými úhly. Pod zemí parkovat by byl velký sklon. Takže by se muselo stavět od patra výše. TSOH: Co na to říká ÚP?

Těch možností je ale dost a k tomu je tu zveřejněno málo informací aby se to dalo posoudit. V každém případě na 44M2 se dostavit RD dá. Ale můžou to ovlivnit regulativy. Někde to musí být třeba dvojdomek, někde bude problém plocha zásaku a pod.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: pokud by to byla proluka v řadové zástavbě s výjimkou - možností stavět s hranicí ulice - dům - dům- tak máš dům např 6,3x7 m a stejně velkou zahradu za ním.
    CUKI
    CUKI --- ---
    TSOH: Definované to nikde není, jen velikosti jednotlivých místností. Do 44m2 se vejdeš, ale větší problém bych viděl v odstupových vzdálenostech i kdyby měl sebeideálnější tvar.

I kdyby to byla proluka mezi 2domy, tedy by se dalo stavět od kraje ke kraji, tak ostatní parametry nedáš...
    TSOH
    TSOH --- ---
    CYLAH: díky.
    CYLAH
    CYLAH --- ---
    TSOH: Jestli máš potvrzený, že umístit RD tam můžeš, ale někdo na úřadě si myslí, že v tak malé ploše se to rozumně navrhnout nedá (že je to někde definovaný, jakej nejmenší RD může být), tak buď se toho člověka můžeš ještě zkusit dotázat, jestli by ti tu definici pomohl najít :-D a nebo si prostě zkus načrtnout jak bys si ten RD představoval, a uvidíš, jestli se tam vejdeš se vším co potřebuješ. Prakticky to podle mě možný je, takhle malej RD postavit, aby odpovídal legislativním požadavkům na rodinný domy. Pak už bude záležet na tom, jestli ti takovej stačí, a to se líp rozhoduje nad konkrétním projektem. Viděla jsem podobně maličký domky. Řekla bych že čím menší, tím promyšlenější to chce řešení, ale jde to :-)
    CYLAH
    CYLAH --- ---
    TSOH: Prošla jsem:
    Zákon č. 283/2021 Sb. - Stavební zákon
    ČSN 73 4301 - Obytné budovy
    Vyhlášku 501/2006 Sb. - Vyhláška o obecných požadavcích na využívání území

A nikde jsem tam RD takhle definovanej nenašla, co do minimální plochy. Nicméně když bys se pustil do hrubého návrhu toho domku, a držel se požadavků co v té legislativě jsou, tak bys potom zjistil, jestli to na tom pozemku pro tvůj záměr je nebo není schůdný. Například aby byla místnost považovaná za obytnou, musí mít minimálně 8 m2 podlahovou plochu, a musí splňovat požadavky na proslunění, větrání a tak. To je v té ČSN 73 4301. Rodinný dům musí mít víc než polovinu podlahový plochy místností určenou k bydlení. To je podle mě taková jediná zásadní definice RD, co jsem našla. Pak už je to podle mě věc návrhu, aby se vše co potřebuješ, vešlo do nějaký daný plochy. Třeba požadavkem, že nemají být obytný místnosti a kuchyně přístupný přímo ze zádveří, a že dveře na WC nemají být z obytných místností, vzniká nutnost udělat někde chodbu, a ta musí mít nějakou minimální velikost, a pokud to potřebuješ patrový (ale podle umístění stavby tam možnost stavět do výšky může být omezená), tak zase schodiště musí mít nějakou minimální šířku a velikost schodu, atd. - tímhle způsobem se ti ta plocha nasčítá a k nějaké takové "minimální" podlahové ploše RD pro sebe, a posléze minimální zastavěné ploše která z toho vyplyne, se asi dostaneš, ale stejně bych řekla, že je to věc vhodného návrhu a nejde to vlastně takhle pevně definovat. Žádnou definici typu že až od 60 m2 (třeba) se dá mluvit o RD, jsem nenašla. Bude ale ještě záležet na konkrétní obci, kde chceš stavět. Každá obec si stanovuje vlastní požadavek na maximální zastavěnost pozemku bez ohledu na jeho velikost. Bývá to tak 25-30%. Potom jsou požadavky na vsakování dešťových vod - v případě samostatně stojícího RD musíš nechat minimálně 40% plochy pozemku nezpevněnou. A tak :-)

TL;DR: Definici RD podle minimální zastavěný plochy jsem nikde nenašla. Je to podle mě věc návrhu a požadavků konkrétní obce a domluvě se stavebním úřadem.
    TSOH
    TSOH --- ---
    MAR_TINA: Umístit by to mělo jít, ale na úřadě mi říkali, že daná stavba musí splňovat definici RD, která je někde definována.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TSOH: je otázka, jestli ten dům velikosti 44 m2 dokážeš na pozemek umístit tak, aby to odpovídalo všem místním předpisům - vzdálenost od hranice apod. Nebo jestli ti dají výjimku.

Nevím o tom, že by existovalo něco jako minimální počet obytných místností nebo výměra domu, když se prodávají byty o velikosti 25 -30 m2
    TSOH
    TSOH --- ---
    Netuší někdo, jakou nejmenší zastavěnou plochu má RD, tak aby splňoval požadavky na velikosti místností atd?
    Mám možnost koupit malý pozemek, kde by se dal postavit dům, ale vzhledem k velikosti pozemku by mohla být zastavěné plocha jen 44m2 (pozemek má jen 88m2). Na úřadě mi říkali, že v této ploše (44m2) dům postavit nelze.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    POWEROFSTYLE: pošli tam toho projektanta, ten by měl jednat s ouřadou na denní bázi
    CUKI
    CUKI --- ---
    POWEROFSTYLE: Možná tě zklamu, ale přírodní park má nějaký smysl a určitě do něj nepatří maskované bydlení. Za mě i když se ti to podaří, je to prostě špatná karma.
    POWEROFSTYLE
    POWEROFSTYLE --- ---
    POWEROFSTYLE: Tož projekt už mam hotový a chystáme se na jednání s ouřadem. Poradite prosím, jak v tomto případě pozitivně zapůsobit a čemu se naopak vyvarovat? Uctivě děkuji!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam