• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: Tedy i TUV? A na pití a vaření máš separé trubky?
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    DOKKTOR: s tímto setupem s tou vodou děláme všechno, kromě pití a vaření.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DON_PEDROPOULOS: Tu filtraci musíš mít před tou nádrží.
    Tedy mezi svodem a tou betonovou jímkou udělej třeba pískovej filtr. Nějakej barel IBC cokoliv.
    Jen je potřeba mít dostatečnej povrch aby se to stihlo v případě přívaláků vsakovat.

čerpadlo lepší ponorný než sací. Tam ti stačí plovák proti ochraně na sucho a nic řešit nemusíš. Filtr už netřeba. Tam se nic dostat nesmí. I tak je potřeba jednou za rok max za dva nádrž vyčistit. Proto je vhodné mít minimálně dvě.

Sací čerpadlo má jedinou výhodu že už má na sobě často tlakovou nádobu. Pokud budeš mít ponorné čerpadlo. Musíš to tam vrazit zvlášť. Na tohle stačí malá a čerpadlo co nejnižšího výkonu. Pračka má čerpadlo vlastní a nádržka splachovače může být klidně beztlaková.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    DON_PEDROPOULOS: vodárnu máme mimo nádrž, v nádrži je jenom koš asi 10-15cm ode dna (asi lepší dát na plovák, ale nám by to na té tuhé PE hadici nefungovalo). na vodárně presscontrol a 5l expanzka a za vodárnou obyč filtr nevimkolikmikronů (ale mysim, že taky 250, 500 už má malý průtok na objem našeho filtru). jinak v okapech smotanou síťovinu (zednická perlinka je moc měkká, bud chránička na stromky nebo se prodává i účelová síťkovaná trubka podle průměru okapu, ale ta je teda dražší), která bere hrubý bordel, hlavně listí a do gajgru a dál tím pádem už nic moc nedoteče. největší sajrajt je zjara pyl. ale to u nás stejně moc neprší, takže až se všechno vypráší, tak obvykle i dojde voda a nádrž můžu vyčistit.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    DON_PEDROPOULOS: ponorná vodárna je prostě čerpadlo, které má nějaké základní řízení a ochranu - drží tlak a na sucho se nezničí - stejně je dobré k tomu dát nějakou expanzku - dáváme nějakou menší, třeba 8l. Taky musíš dát hlídání hladiny - pokud s tím chceš splachovat, tak je dobré si tam dát i dopouštění...
    To čerpadlo vypadá takhle:

DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    STETKINS: nádrž je umístěna pod povrchem a je z betonu. Ponornou vodárnou myslíš čerpadlo, které používá např. do vrtů? Koš se dá tedy ještě před ponornou vodárnu? Je potřeba ještě tlaková nádoba?
    V okolí střechy je ořech, nějaký jasmínový keře. V zimě topíme dřevem, co nějaký saze, může to být problém. Proto jsem se ptal, jestli není potřeba i nějaký pískový filtr.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    DON_PEDROPOULOS:
    Výběr čerpadla hodně záleží na umístění nádrže - my nejčastěji používáme ponorné vodárny např. easypump e-deep, dab divertron, grundfos SBA,...
    Filtrace je pak hodně o tom co máš v okolí za stromy (modřín a jasan nebrat :-D). Obecně nám skoro všechno poberou košíky ve žlabech případně geigery. Do filtračních košů ať už v nádrži, nebo solo šachtě toho moc nedoplave až na třeba jemný prach z jasanu.
    Když budeš čerpat přes sací koš což doporučuju (používáme to i u ponorných vodáren), tak nenasáváš ani plovoucí bordel ani ten co leží na dně a pak stačí filtrovat podle toho kam to honíš, ale používáme standardní filtry na pitnou vodu (240 mesh), na závlahu pak třeba diskový filtr 120 mesh...
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    Zdar, můžete mi poradit ohledně dešťový vody na domku k budoucímu využití na splachování, případně praní. Jednak tedy jestli dát ponorné tlakové čerpadlo do retenčky nebo to řešit jen sacím košem a vodárnou. Potom jak to je s filtrací takové vody - od svodů ze střechy (hrubé nečistoty) přes filtraci na samotných rozvodech do oběhu (kolik, jakých filtrů apod.). Díky.
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    CUKI: Jo, o tvým řešení vím, ale ještě jsem nezkoumal.
    CUKI
    CUKI --- ---
    NYRLEM: ok ok a jak dlouho to používáš a jaké s tím máš zkušenosti?

Jý tedy měl něco od gardeny? jednu snad z lídlu. Obojí hrozná tragedie. le jink nejlepší zkušenost mám s Netafimem. Sic mě trochu vadí že je to od Izraelců, ale tohle fakt uměj. Ve Špánu třeba nepotkáš nic jinýho. Hraniční tlak je 0,5atm ale podle mě to chce minimálně 1+ :-(
    alá:
    Netafim DCS tlak.ventil 2,2l/hod mezi hadici a kapiláru | GROWSHOP.CZ
    https://www.growshop.cz/katalog/detail/netafim-dcs-tlakventil-2-2l-hod-mezi-hadici-a-kapilaru

Mám ty do tlustejch trubek co se navrtávaj i ty spojovací a i po delší době je to stále dost přesné i když je jich hodně v serii za sebou a nejsou v jedné úrovni.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    CUKI: mam jednu zalozni, tak az se k tomu prohrabu sklepem mrknu na stitek :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    NYRLEM: No nízkotlaký už jsem zkoušel asi 3 a tedy žádnej zázrak to nebyl, proto se ptám. Čerpadla se mi používat nechce a i ta jedna atm je docela hraniční :-(
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    TSOH: wow. To maj sousedi asi radost. Ze se da stavet primo na hranici znam snad jenom z mest u ulicni zastavby.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    CUKI: nejakou pryzovou random hadici, co mi prodali v odbornem obchode. Nicmene kdyz trochu pogooglis, zjistis, ze na ten nizky tlak se to dela celkem bezne
    CUKI
    CUKI --- ---
    NYRLEM: Co máš za průsakovou závlahu? Většinou fungují až od 1atm
    VO_D_KOLEK: Já většinou zakopávám IBC, nic levnějšího a snadno zaměnitelného a přepravitelného asi nenajdeš.
    Víc menších nádrží je lepších kvůli čištění.
    TSOH
    TSOH --- ---
    BLOWUP: Bylo mi řečeno, že se může zastavit 50% a není tam žádné omezení ohledně odstupu od kraje pozemku.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    TSOH: chapu to spravne, ze slo o pozemek kterej muzes celej zastavet od hranice k hranici? Zadne odstupy?? To existuje???
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VO_D_KOLEK: Hrubým odhadem doporučujeme min 5 m3 na každých 100 m2 střechy. Ber to spíš jako minimum, čím víc chceš mít jistoty, tím víc.
    TPA
    TPA --- ---
    VO_D_KOLEK: Taky se podívej na průměr deš'tových srážek v místě a počítej s tím, že většinou je to tak, že měsíc neprší a pak se to za noc dožene... IMHO na 140 m2 střechy ideálně 10m3 Čím víc, tím líp. Pod zemí se ta voda nekazí a nezamrzá. Betonový nádrže jsou pojízdný autama (víko pro 15tun je asi jen o 1000 kč dražší) a vychází podobně jako plast. Minulý měsíc mi přivezli 6m2 a už je skoro plná a to mám poloviční střechu. Bral jsem zde: https://www.dobrezumpy.cz/
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    VO_D_KOLEK: mam to podobne velke a na sklenik a skalky mi staci cca 5m3 v nadrzich, ktere je pokud nemas svazity pozemek dobre stosovat na sebe, protoze jsi teoreticky schopen dosahnout 0.3 baru pro zalevani prusakovou zavlahou ..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam