• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    CUKI: ok, no byl by to asi pouze částečnej vsak (odpar a potřeba rostlin), ale finálně se to musí vsáknout jinde, aby tý vlhkosti nebylo uvnitř moc + samo to ještě nějak odvětrat pro sichr
    CUKI
    CUKI --- ---
    AQUALOCO: Bacha voda ze džezu na to není moc vhodná. Tohle jsem před lety absolvoval a strašně se to zanáší. Ideální to táhnout HT trubkách. Nebo v něčem jiném ultrahladkém co jsi schopen položit do absolutní roviny.

Zeměloď v tom ale nemá vsak ne? Stejně jako ty mít nebudeš.
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    CUKI: nepokoušel, co nějaký rozumy pobrat u zemělodí? Já mám dlouhodobej plán udělat doma z terasy zimní zahradu alá skleník a napájet ho vodou ze dřezu. Díky nákladům na celou akci je to ale stále jen úvaha bez dalšího know how :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    Řeším teď skleník se zamozávlahou s odpadní vody z ČOV.
    Skleník by měl mít půdorys vsaku, tím se navíc vyřeší promrzání. Ale jak hluboko dát drenážní trubku aby to mělo smysl a zároveň to fungovalo jako vsak? Geoška ano či ne? Názory se různí a já jsem pro geošku, která neobaluje přímo trubku ale trubku se štěrkem. Tam už je ta plocha mnohem větší a tak to ucpání tolik nehrozí. Na druhou stranu skleník není na trvalky. Víc musím řešit kořeny z okolí, které ale zároveň nemohu jinak než geoškou oddělit kvůli vsaku.

Pokoušel se o to někdo?
    CUKI
    CUKI --- ---
    VO_D_KOLEK: Já si tedy pod pojmem Zen home přestavím něco malého, prázdného a čistě dokonalého. :-)

A tady velká krabice plná harampádí a se zenově prasklou podlahou :-D

Třeba takto: https://lecorbusier-worldheritage.org/cabanon-de-le-corbusier/
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    Pro zajímavost: https://www.zenhome.cz/
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    ZEMNICÍ PÁSKA U DŘEVÁKU NA PATKÁCH
    Buď kolem domu, nebo tyče. Jiné řešení to asi nemá, nebo ano?
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    Ahoj, dotaz na šikuly. Je tu někdo, kdo umí zaměřit stavbu a postavit lavičky? Resp. klidně je stluču, ale potřebuju vědět kde přesně a co a jak:) díky za případné info. Lokalita Nymburk
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    Díky všem za vyjádření. Na FVE se konečně mrknu, kamna pouštím z hlavy.
    CUKI
    CUKI --- ---
    VO_D_KOLEK: FVE nesmysl není, ale na topení v PD vhodná není. Nicméně pokud tejden nepůjde elektřina, bude mě zajímat více to ostatní než zdroj tepla. On ten PD zas tak moc nevychladne. Když nepůjde EE v PD měsíc tak si pořídíš lihová kamínka...

Běžná kamna do PD ale nepatří, pokud nejde o nějaký hotel...
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    STETKINS: Jasně, rozumím. Tudy tedy nejspíš ne.
    Asi se na FVE přecijen mrknu, aspoň výhledově.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    VO_D_KOLEK: Rozumím. Ale kamínka jsou prostě strašně drahý - pokud máš opravdu PD, tak tam musíš dát kvalitní těsná kamna s externím sáním. Komín + sání + kamna + dřevo + dřevník....a už to stojí stejně jako ta FTV :-D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VO_D_KOLEK: za týden bez topení v mrazech ti teplota v pasivním domě klesne pod komfort, ale půjde v tom žít. A za týden bez elektriky budou naše životy dost v prdeli, protože to znamená, že začala válka.
    (Mrazák a lednici z dieselagregátu nenakrmíš.)
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    STETKINS: Zkusím vysvětlit: FVE není zadarmo a na běžný provoz s ním teď prostě nepočítám. Uznávám, že je to komfortnější řešení než kamínka. Ale o těch uvažuju opravdu jenom jako o záloze na pár dní (?), aby se v domě dalo dál komfortně bydlet (protože méně komfortně se dá přežít i bez nich).
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    VO_D_KOLEK: Hmm, asi úplně nerozumím tvému způsobu uvažování. Považuješ za smysluplné dávat záložní zdroj tepla fungující bez el. energie do pasivního domu, který bude drahý a většinu času k ničemu, ale ftv, která má přínos celý ro a která by umožnila běh celého domu, nejenom topení Ti smysl nedává.... Ale asi uvažujeme jinak a logiku to má?
    IV0
    IV0 --- ---
    VO_D_KOLEK: VO_D_KOLEK: Já jsem si natočil do stropu trubky na stropní vytápění resp chlazení. Jsem tam už druhý rok a ještě jsem to nepřipojil na zdroj tepla/chladu, nebylo to potřeba. Mám taky PD. Voda je asi jediný způsob, jak topit když není elektřina, ta trocha co je potřeba na oběhové čerpadlo se dá vyrobit vždycky.Každou zimu je minimálně dva krát období v délce cca 2-3 týdnů, kdy nesvítí sluníčko a v baráku je proto zima. Bez elektřiny by to bylo ještě horší, teď přitopí různé spotřebiče, rekuperace s TČ, takže elektrické topení běží opravdu málo. Bez elektriky by tam byla větší zima a určitě mnohem dřív než teď. Mě to prišlo jako rozumná záloha, další varianta je generátor, který tu elektřinu vyrobí. Ve skutečnosti si ale myslím, že jestli nebude v naší civilizaci pár dní elektřina, tak zima v baráku nebude to, co nás zabije :/
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    STETKINS: FVE teď instalovat nebudu, nedává to smysl.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    VO_D_KOLEK: Za mě je to blbost. V PD prostě teplotu neřešíš, resp. je to to poslední co budeš při výpadku elektřiny řešit. Pokud je to pravdu dobře udělaný PD, tak za dva dny bez topení bude snížení teploty minimální.
    Řešení je FTV s baterkou, ale to už si snad dneska dává na barák každej? :-D
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    ZÁLOŽNÍ ZDROJ TEPLA V PD
    Pasivní dům (obálka 50 cm vaty), ohřev vody a větrání v jednom, dotápění elektřinou (přímotopy nebo kabel v podlaze).
    Přemýšlím o situaci, kdy nebude delší dobu dostupný proud. Původní záměr (motivovaný spíš cenou elektřiny než snahou pokrýt výpadky) byl mít po domě rozvedeny teplovodní trubky jako přípravu pro případné pořízení kotle na dřevo do technické místnosti a radiátorů do pokojů, ale to mi přijde zbytečně moc. Navíc bez proudu bych asi neměl čím honit vodu, ale to možná řešení má.
    V minulém domě jsme měli teplovodní podlahovku a elektrokotel (s výhledem případně přejít na tepelné čerpadlo, ale to se ukázalo jako zbytečné), teď už bych to nechtěl. (V případě nahrazení elektrokotle kotlem na dřevo by nastal stejný problém s čerpadlem.)

Má to nějaké jiné řešení než kamna třeba v obýváku (komín... :-/)? Krb na biolíh třeba?
    NIMBUS
    NIMBUS --- ---
    CITRON: Jendovo výzkum mohu doporučit :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam