• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    VO_D_KOLEK: Jasně, nevím, jaké máš dimenze těch izolací, ale je fakt, že ta zakládací tvárnice bude slabé místo. Zateplení soklu není nic drahého a výrazně to zlepší TI vlastnosti a navíc nehrozí ovlivnění statiky (pokud jsou tam zámrzné materiály). Já obecně tenhle typ založení nemám rád, hlavně u dřevostaveb, které děláme - ideálka je zakládat na izolační vaně (pěnosklo, xps), jak jsi psal, tam pak tyhle problémy neřešíš.

U kanaldy problém není - v kanalizaci nikdy není studený vzduch. I domácí ČOV si udržuje i v zimě teplotu nad 15°C.
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    STETKINS: Přikládám. Jak je vidět, tepelná izolace stěn a podlahy tvoří souvislou vrstvu (nejslabším místem je samozřejmě zakládací tvárnice, kde se tlučou tepelné a statické vlastnosti). Ještě lépe by fungovalo vnitřní zateplení stěn.
    Deska a všechno pod ní v téhle variantě promrzá, což domu nad tím tepelně nevadí. Ale jak naznačil kolega z vedlejšího klubu, nemuselo by se to staticky líbit základům. A jak dodávám já, slabé místo vidím v prostupech pro odpady.

V jiné variantě počítám s vnějším zateplením pasů až do úrovně betonové patky, čímž se pod domem vytvoří podstatně teplejší prostor, jak je vidět na modelu (třeba https://www.pasivnidomy.cz/detaily/obvodova-zed-u-zakladu-reseni-s-tvarovkou-ks-iso-kimmstein-v-pate-zdiva-9).

STETKINS
    STETKINS --- ---
    VO_D_KOLEK: ideálně nahoď náčrt, takhle je to dost věštění. Asi tuším jak to myslíš, ale nechce se mi spekulovat :-D
    JAROUSH
    JAROUSH --- ---
    VO_D_KOLEK: Tak odpady tam budou vždy, ne? Nebo asi nechápu tu úvahu s nimi.
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    VO_D_KOLEK: Napadají mě třeba odpady — to byl dost výrazný tepelný most.
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    TEPELNÁ IZOLACE SOKLU?
    Spíš úvaha, ale proč ne: představte si založení na pasech s betonovou deskou. Když nosné i nenosné zdi založíme na materiálu, který přerušuje tepelný most (např. tvárnice z pěnoskla), je nějaký důvod zateplovat sokl, případně sokl s pasem? Samozřejmě za předpokladu, že zakládací izolační tvárnice bude mít dostatečnou tloušťku.
    Šlo by o případ, kdy nelze použít plovoucí desku založenou na pěnoskle apod.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: tak vsak bys stejne mel mit hloubejs nez je zamrzna hloubka.
    CUKI
    CUKI --- ---
    OGMIOS: To je přesně to co mě na tom trápí. Že se se to trochu vyučuje. Na druhou stranu i tak bude fungovat alespoň nějakej výpar.
    Ona první věc proč to chci udělat že tím vyřeším zamrzání vsaku. Druhá že při velkým nedostatku tam bude aspoň nějaká závlaha
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: hele myslim si ze jestli chces zavlazovat rostliny ve skleniku takto tak bys mel byt treba nekde ve 30cm od povrchu aby si to sklenikove rostliny jeste nejak rozumne vzaly. coz si myslim ze jsi necekal ze takhle melce. jde o to ze ve skleniku ti nebudou normalne rostliny korenit tak hluboko a musis pocitat s tim ze veskera voda tece dolu. tedy pokud chces vyuzivat odpadni vodu na zavlazovani ve skleniku tak to prefiltruj a posli to tam kapkovou zavlahou, pak to rostliny vyuzijou. to nad cim premejslis bys mel sklenik na vsakem a musel o to vic zalejvat protoze by ti vsak vypil vodu ze zavlahy.
    CUKI
    CUKI --- ---
    AQUALOCO: Moje první stavba měla být původně nullhouse úplně pod zemí vyjma jižní prosklené fasády. Hlavní zdroj tepla měl být "bazén", ale kromě min 40m3 vody jsem musel vyřešit odpar a vycházely mi velké kubíkové objemy prostoru, nebo aditivní nutnost VZT. Nakonec to celé vyšlo na víc než mega, tak jsem to nerealizoval (skoro 20 let zpátky) Na odparu se nejvíce podílí povrch a tmavá barva zeminy.
    Takže na to bych si dal pozor pokud ten prostor není největší. Navíc rostliny jak píšeš jsou další odpar navíc.
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    CUKI: ok, no byl by to asi pouze částečnej vsak (odpar a potřeba rostlin), ale finálně se to musí vsáknout jinde, aby tý vlhkosti nebylo uvnitř moc + samo to ještě nějak odvětrat pro sichr
    CUKI
    CUKI --- ---
    AQUALOCO: Bacha voda ze džezu na to není moc vhodná. Tohle jsem před lety absolvoval a strašně se to zanáší. Ideální to táhnout HT trubkách. Nebo v něčem jiném ultrahladkém co jsi schopen položit do absolutní roviny.

Zeměloď v tom ale nemá vsak ne? Stejně jako ty mít nebudeš.
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    CUKI: nepokoušel, co nějaký rozumy pobrat u zemělodí? Já mám dlouhodobej plán udělat doma z terasy zimní zahradu alá skleník a napájet ho vodou ze dřezu. Díky nákladům na celou akci je to ale stále jen úvaha bez dalšího know how :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    Řeším teď skleník se zamozávlahou s odpadní vody z ČOV.
    Skleník by měl mít půdorys vsaku, tím se navíc vyřeší promrzání. Ale jak hluboko dát drenážní trubku aby to mělo smysl a zároveň to fungovalo jako vsak? Geoška ano či ne? Názory se různí a já jsem pro geošku, která neobaluje přímo trubku ale trubku se štěrkem. Tam už je ta plocha mnohem větší a tak to ucpání tolik nehrozí. Na druhou stranu skleník není na trvalky. Víc musím řešit kořeny z okolí, které ale zároveň nemohu jinak než geoškou oddělit kvůli vsaku.

Pokoušel se o to někdo?
    CUKI
    CUKI --- ---
    VO_D_KOLEK: Já si tedy pod pojmem Zen home přestavím něco malého, prázdného a čistě dokonalého. :-)

A tady velká krabice plná harampádí a se zenově prasklou podlahou :-D

Třeba takto: https://lecorbusier-worldheritage.org/cabanon-de-le-corbusier/
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    Pro zajímavost: https://www.zenhome.cz/
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    ZEMNICÍ PÁSKA U DŘEVÁKU NA PATKÁCH
    Buď kolem domu, nebo tyče. Jiné řešení to asi nemá, nebo ano?
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    Ahoj, dotaz na šikuly. Je tu někdo, kdo umí zaměřit stavbu a postavit lavičky? Resp. klidně je stluču, ale potřebuju vědět kde přesně a co a jak:) díky za případné info. Lokalita Nymburk
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    Díky všem za vyjádření. Na FVE se konečně mrknu, kamna pouštím z hlavy.
    CUKI
    CUKI --- ---
    VO_D_KOLEK: FVE nesmysl není, ale na topení v PD vhodná není. Nicméně pokud tejden nepůjde elektřina, bude mě zajímat více to ostatní než zdroj tepla. On ten PD zas tak moc nevychladne. Když nepůjde EE v PD měsíc tak si pořídíš lihová kamínka...

Běžná kamna do PD ale nepatří, pokud nejde o nějaký hotel...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam