CUKI: Nechtěl jsem to tady ventilovat, ale od optimalizovaného domu jsem došel až ke stavbě z BTS 🤦
Trvalo to rok a proběhlo to zhruba takhle:
- statik spočetl patky a z výpočtu vyšlo, že ekonomičtější variantou by byly tři řady pasů (3 x 16 m)
- neustále se mu nelíbilo napojení stěnových a podlahových vazníků – aby, bylo by poměrně náročné na detaily
- když už se uvažovalo o pasech, navrhl betonovou desku – ze statického hlediska a z jednoduchosti navázání stěnovými vazníky
- když už bylo uvažováno o desce, vzpomněl jsem si na možnost jednu ze ztužujících příček (podélnou) vyzdít (jako b optimalizmu) – jednak kvůli lepšímu ztužení (původní varianta by byla z trámků na to dimenzovaných), jednak kvůli akumulaci. A protože projekt počítal ještě s dalšími dvěma ztužujícími příčkami (příčnými), od jejich vyzdění k vyzdění všeho už byl jenom krůček (a ten jsem teda učinil já, protože BTS znám). Kromě statiky a snadnosti provedení se tímhle vyřešila akustika.
(Střecha zůstává sedlová s minimálním sklonem, z vazníků určených k vyfoukání izolací.)
Protože trvám na tom, že deska bude až metr nad terénem (voda), padla možnost založit dům na XPS.