• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RAEVAalzheimer
    Rady, nápady, zkušenosti s touto nemocí v rodině
    rozbalit záhlaví
    DRZEEF
    DRZEEF --- ---
    pomaha zelene kafe primo cerstve sklizene
    DRZEEF
    DRZEEF --- ---
    Can Alzheimer's Be Prevented? An Interview with Dr. Gary Small » Brain World
    https://brainworldmagazine.com/...clid=IwAR2Qc54CfHBXec8NjKkNIsfw_bhs0isr2FglVAZa_g4ucI7gtQdtML2beUA
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    SIMSALABIM: diky, to je celkem fajn napad, ale mozna to taky odmitne. Uvidime.
    SIMSALABIM
    SIMSALABIM --- ---
    IOM_NUKSO: Co treba ho nechat zahrat si hru? Zdravej clovek by sni nemel mit problem, treba vas to posune dal...

    http://www.alzheimerhome.cz/hraj-a-pomahej/
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    CORNELA: tak pokud by to nebylo do tech cca 2 tisic, tak to je unreal. Asi budem cekat :/ Stejne mam trochu podezreni, ze to muze byt z toho nedostatku mentalni stimulace, jak si psala. Byl vzdy trochu priblblej..
    JELYFISH
    JELYFISH --- ---
    IOM_NUKSO: Ahoj, s větší částí dotazů popravdě moc neporadím. Co se ale týče lékaře bez pojištění, doporučila bych najít nějakého dobrého specialistu (hledám přes internet a koukám se na recenze, na webové stránky atd.) např. přes stránky české alzhaimerovské společnosti a domluvila se no ošetření jakožto samoplátce. Řádově vás to vyjde na několik set korun, max. tisíc, dva (využívala jsem v čr jakožto samoplátce kardiologa, zubaře, gynekologa a odběrovou laboratoř a nikdy jsem víc než 1500 neplatila).
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    Tak to jeste repostnu sem z mediciny, jestli tady mate vic zkusenosti s tim, co s tim clovekem delat nebo nedelat zatim nic..
    Mama ma podezreni, ze u jejiho pritele (s kterym dlouhodobe zije a zna ho) se vyviji alzheimr. Koukali jsme na 10 early signs, ma komplet vsechny. Pozoruje to uz par let, ale jelikoz on dela opatrovatele pro stare velmi nemocne lidi, tak nejdriv si myslela, ze je zblblej z te prace. Pred lidma na navsteve se umi chovat normalne, ale dle toho, co mi ona popisuje, je to uz celkem mimo. Treba beha na zahrade beze smyslu doleva doprava, doma porad nejak vytahuje veci ze supliku, zamyka dum, kdyz je mama uvnitr a on jde na nakup, nepamatuje si, co kam dal, nepamatuje, co kde a kdy koupil; neumi se treba zorientovat v dennim planu na nejakem poznavacim vylete; dava posetile penize na ruzne produkty marketingu, ktere u bezneho cloveka spousti jasny alarm uz jen na prvni pohled; rychle vybuchne a pak ustane nebo to proste nedava smysl atd.
    Problem je, ze mu mama doporucuje se jit vysetrit, ale on na to vubec nereaguje, odmita, ze by neco nebylo ok. Jaky je prubeh u takoveho cloveka? To se ceka az se ztrati a nebude vedet kdo je? Je neco, co by mama nebo rodina mohla udelat? Dalsi problem je, ze si on plati zdravotni pojisteni v jine zemi, nez zije (coz bude asi take dusledek te nemoci..) a nema v podstate doktora. Ale slo by treba za poplatek neco domluvit s praktickym lekarem se zamerem preventivni prohlidky?
    Neumim si vubec predstavit jake jsou moznosti, kde zacit, ale snad si myslim, ze to nebude tak vyjimecne, ze zmeny si vsimnou pribuzni? Diky
    RAEVA
    RAEVA --- ---
    ZANKAZU: babičce jsem k vánocům do domova koupila antistresové omálovánky, 400 stránek a něco málo už vybarvila....nicméně naštěstí u nás v Žatci s nima dělají různé věci, tak si myslím, že se nenudí, občas vyhraje i diplom ;)

    a vůbec, jukni na tento domov, třeba by se jí tam dařilo lépe
    https://www.facebook.com/dszatec/?fref=ts
    JELYFISH
    JELYFISH --- ---
    ZANKAZU: Za ta leta se nám nejvíc osvědčilo udržovat člověka společensky aktivního - skoro až doposledka naši vodili babičku do vinárny a na pohřeb pak přišli skoro všichni štamgasti - seděla vždycky v čele stolu, zpívali, povídali si a byla takový maskot. Tam se vždycky rozvyprávěla, jako by se úplně proměnila a začala nám vykládat o věcech z jejího dětství, o kterých jsme nikdy neslyšeli. Milovala kytaru a zpívání a čím víc lidí "blblo" tím líp. V domově to asi moc proveditelný není ale třeba nějaký hudební kroužek či tak.

    Záleží ale taky, co se tomu člověku líbilo/nelíbilo v minulosti a jak se mu proměnil vkus.

    Jinak co se různých "hraček" týče, moc se nám osvědčil obří plyšák na spaní, pomáhal jí zahánět úzkost líp než většina prášků.
    ZANKAZU
    ZANKAZU --- ---
    CORNELA: Oni tam taky něco takového mají, ale nejsem si jistá jak často.. Spíš mi přijde, že skoro vůbec. A občas tam přijdu a najdu jí tam sedět a koukat do zdi, tak si lámu hlavu s tím, co by jí mohlo nějak zabavit/stimulovat i když zrovna není sestra/rodina/kámoška po ruce..
    ZANKAZU
    ZANKAZU --- ---
    CORNELA: Ano, díky a neměla bys nějaký konkrétní tip z praxe?
    ZANKAZU
    ZANKAZU --- ---
    Nemátě někdo prosím tip na praktickou věc, kterou pořídit člověku s Alzheimerem pro krácení času? O čtení nemá zájem už dlouho, napadla mě nějaká skládačka, haptická hra, nějaké dětské vyšívání (ale pro to zase už nemá moc cit v prstech). Budu ráda za nějaký tip, díky!
    JOPS
    JOPS --- ---
    IVUSHA: jsou to detske hodinky. Soupne se tam simkarta, protoze potrebujes odesilat souradnice, ale pruser je vzdycky vydrz. Vim, ze kamarad to dal svym detem.

    Gps gsm hodinky - Vyhledávání na Heureka.cz
    https://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=gps%20gsm%20hodinky
    rekl bych, ze maj neco takovyho, ale od cinanu za zlomek ceny.
    SIMSALABIM
    SIMSALABIM --- ---
    IVUSHA: doporucuju strejdu co nejdrive uvest do reality...ceka ho peklo, cim driv si toho bude vedom...
    IVUSHA
    IVUSHA --- ---
    Teprve jim nedávno potvrdili Alzheimera a ještě běhá po vyšetřeních, poněvadž je všem divné, že to jde takhle rychle. Zatím doma nemaj ani zabezpečené dveře,nic. Teta je naštvaná, že jí strejda pořád kontroluje. Musíme právě pořešit všechny možný vychytávky. Koukala jsem tady na odkaz na nějaký el. dávkovač léků, ale odkaz již není platný, pak někdo psal tu alarm předložku před postel, čidla na nebezpečný věci a ty hodinky pro jistotu taky. Strejda myslím ještě plně nechápe, jak to je a bude:-(. Ale nemůžu najít nenápadné, aby to teta nepoznala a aby byly přesné.
    IVUSHA
    IVUSHA --- ---
    Nemáte zkušenost s hodinkama s GPS? Tetě je 65 a před rokem se objevily první příznaky. Jde to hrozně rychle a teď už odchází z domova a bloudí po ulicích. Někdo tu psal o těch čidlech na nebezpečné věci, nebyl by odkaz? Ať si může jít strejda v klidu odpočinout na zahradu a nebát se o ni.
    JELYFISH
    JELYFISH --- ---
    POMYJAN: Ahoj, nevím jestli ti to k něčemu bude ale my taky začali takhle - tj. pečovali jsme na dálku. Za sebe můžu říct, že tím, že jsme babičku přestěhovali k nám se spousta věcí paradoxně zlepšila - my měli víc času, netrávili jsme větší část týdne na cestách a stresováním se, co zase sama doma provedla a ona byla spokojená, že není sama. Oni jsou totiž lidé s demencí trochu jako děti a často mají různé strachy a úzkosti, takže tím, že jsou "uvnitř smečky" se paradoxně může ledasco zlepšit. Samozřejmě to ale nejde napořád a bez pomoci. Zkoušejte ještě terénní služby, i když vím, že mimo Prahu je to krize.
    Dalším řešením je baba-sitting (případně v kombinací s vaší domácí péčí) :) Nám hrozně moc pomohla sousedka, která si potřebovala přivydělat a babička ji znala - pomáhala ji hlídat, a zkrátka se vším, co bylo potřeba.
    Hlavní ale je získat příspěvek na péči a to pokud možno 4. stupeň (řeší úřad práce) - bez toho se asi nehnete, protože mít a nemít 12K na zaplacení případné pomoci je sakra rozdíl.
    Jinak nemá smysl uvažovat v termínech profesionální a neprofesionální péče - jak jsem říkala, babičky a dědečkové s demencí jsou jako děti a moje zkušenost mi říká, že na ně platí přesně to, co na děti - řád, zázemí a laskavá péče - na to člověk profesionál být nemusí :)
    Přeju pevné nervy a hodně štěstí! Kdybyste potřebovali poradit s něčím konkrétním, dejte klidně vědět do zprávy
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    CORNELA: Tak se stalo, žádné představy. U nás to bylo tak jak jsem psal, jestli jsi oboru znalá tak se Ti to asi nestne. Jistě, sociální pracovnice poradila paní řídící také. Každý to má asi jinak.
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    CORNELA: žádný lékař z psychiatrie se ti nepodepíše pro umístení člověka s alz mezi toxíky, alkoholiky, schizofreniky, nebo na detenční, proč by to taky dělal, takové lidi tam neléčí a nemají tam co dělat.:D může být tři měsíce na psychiatrii na příjmu pro staré lidi, pak si musíš sehnat LDN a když máš štěstí a je nekde volno tak na LDN můžeš být zase jenom tři měsíce. když LDN neseženeš přijede ti sanitka k baráku a tady máte babičku slečno cornelo, je to tvůj problém né někoho jiného, jak si kdo sežene důchodák je na každém.

    řešil jsem to minulý rok touhle dobou s otcem kterému vykvetla demence jako růže rudá a vypálil byt. nikoho nezajímalo že nemá kam jít. za těch šest měsíců podytu na příjmu psychiatrie a LDN se to jakš takš stihlo že se mohl vrátit.

    lidi by měli umřít doma a když to není možné tak by měl být důchodák kam můžou jít né si je přehazovat jako horkou bramboru.

    ředitelka LDN mi řekla že jestli je pacientův stav vážný a zatím není důchodák a už má za sebou tři měsíce na psychiatrii příjem a další tři měsíce na LDN může se po čase zavolat rychlá a zase se nechat hospitalizovat na psychiatrii příjem. tak se dá získat čas jestli se rodnina nemůže postarat až se najde místo v důchodáku.
    možná to někde chodí jinak to nevím, tady to tak chodí.

    pak je možnost soukromého sanatoria kde berou hned s alz ale tam se ceny pohybují za pobyt kolem 20 tis měsíčně.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam