• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RAEVAalzheimer
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    CORNELA: takze neni problem rodinneho prislusnika s alzh. umistit do domova se spec. rezimem u nas v CR? akorat je to drazsi nez kdyz je doma?
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    V USA onemocni Alz. cca 40 milionu lidi, tusim ze na to chystaji sit pecovatelskych domu.

    Jsou site pecovatelskych domu uz nekde v zapadni evrope?
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    RAEVA
    RAEVA --- ---
    SANCHA: možná nějaké informace najdeš zde, mám za to že jistá péče o pečující je http://www.alzheimer.cz/
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    Víte někdo, zda existuje možnost psychologické péče pro lidi, co se starají s osoby s alzheimrem? Moje skoro tchýně se takhle už několik let stará o svou mámu a všichni čekáme, kdy jí hrábne..
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    GEEKY_GIRL: u nás takto pomáhá fotorámeček - bez fotek jen v módu kalendář.
    PLAVRDA
    PLAVRDA --- ---
    když jsem se rozváděl, tak jediná věc, kterou moje bývalá uznala byl fakt, sama to řekla, že měla jen oči pro pláč a já se tři roky doma postaral o její mámu.
    dělal jsem na počítači v synově pokoji, babča stála za mnou a každých 30 min jsem jí dovedl na toaletu a byl pokoj, na noc chodila s mojí dcerou do svého bytu v téže ulici - přespaly tam - a ráno znovu,
    *
    občas mi z toho skoro hráblo, už byla zcela mimo, že mě může zezadu něčím praštit
    ale
    nakonec mi neumřela v náručí, ale dostala v létě na chatě mrtvičku, byla tam s ní zdravotní sestra z naší rodiny, odvezli ji do špitálu, tam se poprala v sanitce i v nemocnici se všemi, co se jí dotkli - asi tušila, že míří do finále - tak jí vylifrovali šupem pryč - a za týden v bohnicích za strašného řevu vydechla naposledy
    *
    jestli mohu poradit - oční kontakt - stereotypy - hygiena jako automatizmus - a nekonečná trpělivost
    jinak ona se bude smát a ty se zblázníš...
    GEEKY_GIRL
    GEEKY_GIRL --- ---
    k těm technickejm vychytávkám.. naše babi od nás neustále odcházela (hlavně v průběhu noci) na šichnu do nemocnice, protože jí volal pan řídící. instalace koule na dveře ze vnitř samozřejmostí + jsme jí položili podél postele nášplapnej bezpečnostní koberec od CNC a máma si na noc zapínala v ložnici bezdrátovej zvonek, kterej jí upozorňoval, že se babi dala do pohybu.
    ZUZU
    ZUZU --- ---
    dostatečný pitný režim potvrzuju.
    k těm technickejm vychytávkám - mojí babičce, v začátku, když jí to najíždělo, hodně pomohlo ponětí o plynutéí času - naprogramoval jsem takovou blbost na starém počítači, že to ukazovalo na monitoru velký nápis jaký je den (pondělí, úterý), protože o tom ztrácela ponětí a po zprovoznění týhle věci se rozvoj nemoci značně zpomalil, a myslím, že jí to přidalo tak rok. kdybyste to někdo chtěl zkusit, tak mohu zaslat (je to pro dos).
    SIMSALABIM
    SIMSALABIM --- ---
    JENNE: zatim to ma tyden, obcas se snazi to otevrit, obcas naprosto prirozene vezme a vyklopi...snad si brzy zvykne...
    SIMSALABIM
    SIMSALABIM --- ---
    JENNE:
    Automatický dávkovač léků MedControl s průhledným krytem MedControl - Medication Management / Telehealth
    http://www.medcontrol.eu/product/automaticky-davkovac-leku-medcontrol-s-pruhlednym-krytem-72/
    JENNE
    JENNE --- ---
    SIMSALABIM: jo, piti a leky.. presne.. (to s tim elektronickym davkovacem je super, to jsme nenasli, mas nejaky odkaz pro ostatni..? u nas to skoncilo lekama v trezoru, ke kteremu jsme meli klice my a osetrovatelka)
    SIMSALABIM
    SIMSALABIM --- ---
    CORNELA: Hele s tou zbytecnosti nesouhlasim, na svete je tolik hyen, ze znemoznit jim zneuziti takto postizeneho cloveka, potazmo jeho rodiny, protoze nikdo jinej by event. prusvih neresil, je podle meho naprostej zaklad. Proti tomuto zneuziti neni obrany, kamarad pravnik vypravel x pripadu co resil, kdy nemocny podepsal smenku a nikoho nezajima, ze ve skutecnosti je takto nemocnej clovek nesvepravnej. Mel prava?, mel, tak koukejte platit... Soud nepomuze.
    JOPS
    JOPS --- ---
    tak u nas jsme to meli u dedy (asi od cca 85 let)....

    Jako musim rict, ze fakt masakr. Kdo nezazil, asi moc nepochopi. U nas bylo stesti, ze se o dedu staraly jeho dve dcery (moje tetky) a temer kazdy den tam dojizdel tatik. A bohuzel od cca 65 let prisel kompletne o sluch (ale to byl furt potom naprosto vitalni super clovek, takze komunikace probihala pres tuzku a papir a nebyl problem).

    Jinak hygiena samozrejme problem, toho presvedcovani at si vezme jine veci, at se umeje, cokoliv. Rychlovarna konvice na horicim sporaku. To nebyl problem, to bylo porad. Vareni vody na sporaku. Ta tam byla, dokud se uplne neodparila... a spousta dalsich podobnych veci.

    Dalsi masakr byly prasky. Nevim co dostaval, ale jak rikal bratranek, TY CHCI TAKY. Fakt same vidiny, to si te zavola, kouka z okna a rika vidis, vidis to, tak kroutim hlavou ze ne. A on vidis ty dva chlapky tam, jak nosej drevo. Tak kroutim hlavou, ze neee. A to bylo kazdou chvili. Nebo se zastavil u gauce a ukazoval na operadlo a rikal, vidis ten kruh. Kroutim hlavou, ze nikoliv. Nevidis jo ? A vis co v nem je ? Tak zase kroutim hlavou, ze nevim. A deda na to, KARFIOL. Ja vyvaleny oci s a rikam si, to uz je fakt docela sila ty prasky. Pak se tyhle prasky vysadily a tyhle haluze prestaly.

    Samozrejme dcery a syn byli zlodeji, co ho chteji obrat, z cehoz byli vsichni tri fakt na prasky.

    Boj s touhle nemoci fakt proveri, jak na tom psychicky jsou vsichni okolo, krome nemocneho....

    A ceho se nejvic bojim ja. Ze by ze me mohl jednou byt taky takovejhle pacient, budu lidem nicit zivot a HLAVNE SI TO NEBUDU VUBEC UVEDOMOVAT.....
    SIMSALABIM
    SIMSALABIM --- ---
    CORNELA: Opatrovnictvi ma na sebe otec a samozrejme mame stesti v tom, ze nase rodina drzi pohromade. Omezit ji zpusobilost byla jedina cesta jak vsem tem smejdum co ji zkousely okrast zatnout tipec. Klidne muze podepsat smenku na 100 milionu a nic nam nehrozi. Do te doby, nez se toto opatreni povedlo zrealizovat, tak se nam parkrat stalo, ze jsme na posledni chvili zrusily "vyhodne" smlouvy atd. Zkratka toto je jediny stoprocentni zpusob jak se ubranit, pokud neni moznost nonstop dohledu, coz bohuzel nemame. Neni to uplne zbaveni svepravnosti, jen zkratka samotny jeji podpis nic neznamena.

    CORNELA: tak samozrejme tohle se muze stat kdykoliv, pokud to pocasi nedovoluje tak ji chodit ven zakazujeme, ale musi se to samozrejme hlidat... Problem vidim obecne v tom, ze ona uz vubec neni schopna resit jak se spravne obleknout, neciti chlad ani vedro, takze ve vetsine pripadu voli nedostatecne obleceni a musime se sni slozite dohadovat a presvedcovat.
    SIMSALABIM
    SIMSALABIM --- ---
    Ahoj vespolek, dobry napad s touto diskuzi. Take nas v rodine tato nemoc potkala (babca 85) a musim rict, ze neznam moc desivejsich zalezitosti nez je alzheimer.
    V soucasne chvili jsme ve stadiu, kdy mame zazadano o misto v pecovatelskem dome, protoze svepomoci uz se to bohuzel nekdy neda. Babicka je zbavena odpovednosti k pravnim ukonum, coz bych doporucil opravdu kazdemu, kdo na tuto nemoc narazi, xkrat to na babcu zkousel kdejakej smejd a jen diky nasi pozornosti se nestal vetsi problem.
    V zacatku, cca 7 let zpet, me napadlo koupit velkou omyvatelnou tabuli, diky ktere dokazeme ze babca vi co bude varit, co ma koupit, nebo co se bude dany den dit. Kdyz neni moznost se za ni zastavit, da se (samozrejme s velkou trpelivosti) navigovat po telefonu a ona si na tabuli sama napise co bude. Naucila se ji pouzivat a poravde nevim co by dnes bylo, kdyby tu tabuli nemela.
    Penize ji hlidame a dostava vzdy jen par stovek, jinak by o ne prisla, nebo by je nekam zalozila.
    Ma v byte nainstalovane cidla snad na vse co se da hlidat, kdyz spusti alarm, hned to vime, taky celkem sikovna ochrana. Nastesti nam jeste nedala el. konvici na sporak.
    S hygienou to posledni rok slo hodne dolu, ale nastesti se jeste necha presvedcit bez vetsiho boje. Musime hlidat i pradlo, bezne sklada spinave veci mezi ciste atd.
    Minuly tyden dostala nove zarizeni na vydej leku, bohuzel uz nam nestaci bezne vyklapeci okenka rano/odpo/vecer, takze sme sehnali el davkovac co ji v naprogramovanou dobu zacne zvonit a svitit a otevre prislusne okenko. Samozrejme ji pri tom pokazde telefonujeme. Je to vyhoda hlavne pro nas, protoze mame jistotu, ze se dostane jen na ty leky co zrovna ma brat.
    Co jsem tak vypozoroval, tak je hrozne dulezite snazit se pri kazde prilezitosti donutit ji se napit. Kdyz nepije, tak je nemoc dvakrat tak horsi, proste jakoby ji vyschnul mozek.
    Tolik me rady a postrehy, preji pevne nervy!
    DRACONICUS
    DRACONICUS --- ---
    CORNELA: Je to sice člověk od člověka, ale místo má také značný podíl na průběhu nemoci. Máme některé pečovatelské domy, kde se pacientům "daří" a pak máme jiné, kde vypadají, že spíše chřadnou. Nevím jak ostatní řidiči, ale snažím se všechny nedostatky a obavy předávat dále, aby se podmínky zlepšily.
    A jak bylo poznamenáno CORNELA, z léčebny co nejrychleji do pečovateláku. V léčebně budou dopováni prášky aby "nezlobili". V pečovateléku budou mít program a individuálnější přístup.
    JENNE
    JENNE --- ---
    CORNELA: Nebyl o tom nejaky dokument v TV, o tehle drsnych domovech?
    JENNE
    JENNE --- ---
    CORNELA: slava, ze neco rozumneho fakt existuje!! (a trikrat slava za lidi, kteri jdou proti zneuzivani a tyrani senioru..)..
    JENNE
    JENNE --- ---
    CORNELA:MLuvis ze zkusenosti z nejakeho konkretniho domova? Protoze tam, kde jsme se pro jistotu zeptali, byli vesmes lezaci (nebo nuceni lezaci :(( - "to je pro uklidneni, ona nam babicka hodne utikala" ..
    V podminkach (ktere jsou i na jejich strankach) berou od 65+ a za podminky, ze beznou peci uz nezvlada soc.pece v domacim prostredi..

    Ale v cem vadi vek - tedy teoreticky - mami si ve svych 60+ (umrela v 68) v svetlejsich chvilich uvedomovala, ze je nemocna a ze ma stejne problemy (nemoc), kterou mela jeji mami (babicka) posledni cca 2-3 roky, nez v 90umrela..
    Strcit ji mezi lidi mnohem starsi, by jeji psychice fakt nepomohlo.. Jako ona ta nemoc neprobiha (alespon ne u ni) tak, ze by clovek byl najednou totalni debil..(sorry tedy za to zjednoduseni)..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam