• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RAEVAalzheimer
    Rady, nápady, zkušenosti s touto nemocí v rodině
    rozbalit záhlaví
    JENNE
    JENNE --- ---
    SIMSALABIM: jo, piti a leky.. presne.. (to s tim elektronickym davkovacem je super, to jsme nenasli, mas nejaky odkaz pro ostatni..? u nas to skoncilo lekama v trezoru, ke kteremu jsme meli klice my a osetrovatelka)
    SIMSALABIM
    SIMSALABIM --- ---
    Ahoj vespolek, dobry napad s touto diskuzi. Take nas v rodine tato nemoc potkala (babca 85) a musim rict, ze neznam moc desivejsich zalezitosti nez je alzheimer.
    V soucasne chvili jsme ve stadiu, kdy mame zazadano o misto v pecovatelskem dome, protoze svepomoci uz se to bohuzel nekdy neda. Babicka je zbavena odpovednosti k pravnim ukonum, coz bych doporucil opravdu kazdemu, kdo na tuto nemoc narazi, xkrat to na babcu zkousel kdejakej smejd a jen diky nasi pozornosti se nestal vetsi problem.
    V zacatku, cca 7 let zpet, me napadlo koupit velkou omyvatelnou tabuli, diky ktere dokazeme ze babca vi co bude varit, co ma koupit, nebo co se bude dany den dit. Kdyz neni moznost se za ni zastavit, da se (samozrejme s velkou trpelivosti) navigovat po telefonu a ona si na tabuli sama napise co bude. Naucila se ji pouzivat a poravde nevim co by dnes bylo, kdyby tu tabuli nemela.
    Penize ji hlidame a dostava vzdy jen par stovek, jinak by o ne prisla, nebo by je nekam zalozila.
    Ma v byte nainstalovane cidla snad na vse co se da hlidat, kdyz spusti alarm, hned to vime, taky celkem sikovna ochrana. Nastesti nam jeste nedala el. konvici na sporak.
    S hygienou to posledni rok slo hodne dolu, ale nastesti se jeste necha presvedcit bez vetsiho boje. Musime hlidat i pradlo, bezne sklada spinave veci mezi ciste atd.
    Minuly tyden dostala nove zarizeni na vydej leku, bohuzel uz nam nestaci bezne vyklapeci okenka rano/odpo/vecer, takze sme sehnali el davkovac co ji v naprogramovanou dobu zacne zvonit a svitit a otevre prislusne okenko. Samozrejme ji pri tom pokazde telefonujeme. Je to vyhoda hlavne pro nas, protoze mame jistotu, ze se dostane jen na ty leky co zrovna ma brat.
    Co jsem tak vypozoroval, tak je hrozne dulezite snazit se pri kazde prilezitosti donutit ji se napit. Kdyz nepije, tak je nemoc dvakrat tak horsi, proste jakoby ji vyschnul mozek.
    Tolik me rady a postrehy, preji pevne nervy!
    DRACONICUS
    DRACONICUS --- ---
    CORNELA: Je to sice člověk od člověka, ale místo má také značný podíl na průběhu nemoci. Máme některé pečovatelské domy, kde se pacientům "daří" a pak máme jiné, kde vypadají, že spíše chřadnou. Nevím jak ostatní řidiči, ale snažím se všechny nedostatky a obavy předávat dále, aby se podmínky zlepšily.
    A jak bylo poznamenáno CORNELA, z léčebny co nejrychleji do pečovateláku. V léčebně budou dopováni prášky aby "nezlobili". V pečovateléku budou mít program a individuálnější přístup.
    JENNE
    JENNE --- ---
    CORNELA: Nebyl o tom nejaky dokument v TV, o tehle drsnych domovech?
    JENNE
    JENNE --- ---
    CORNELA: slava, ze neco rozumneho fakt existuje!! (a trikrat slava za lidi, kteri jdou proti zneuzivani a tyrani senioru..)..
    JENNE
    JENNE --- ---
    CORNELA:MLuvis ze zkusenosti z nejakeho konkretniho domova? Protoze tam, kde jsme se pro jistotu zeptali, byli vesmes lezaci (nebo nuceni lezaci :(( - "to je pro uklidneni, ona nam babicka hodne utikala" ..
    V podminkach (ktere jsou i na jejich strankach) berou od 65+ a za podminky, ze beznou peci uz nezvlada soc.pece v domacim prostredi..

    Ale v cem vadi vek - tedy teoreticky - mami si ve svych 60+ (umrela v 68) v svetlejsich chvilich uvedomovala, ze je nemocna a ze ma stejne problemy (nemoc), kterou mela jeji mami (babicka) posledni cca 2-3 roky, nez v 90umrela..
    Strcit ji mezi lidi mnohem starsi, by jeji psychice fakt nepomohlo.. Jako ona ta nemoc neprobiha (alespon ne u ni) tak, ze by clovek byl najednou totalni debil..(sorry tedy za to zjednoduseni)..
    JENNE
    JENNE --- ---
    CORNELA: jo, taky jsme nejak podobne postupovali - o prispevek se pozadalo z lecebny, mami jsme prestehovali co nejblize k nam (na stejnou ulici)..
    Pobyt v domove by pro ni konkretne byla taky rychla konecna, uz jen diky tomu, ze byla o 15-20let mladsi nez prumerny obyvatel takoveho domova :( (
    SAJFA
    SAJFA --- ---
    Nasi babi (a to je v pozdejsim stadiu) pomaha konopne sadlo. Dostava cajovou lzicku ke snidani a k veveri a alespontak moc nevyvadi.
    Jinak sama uz neuvladne ani na zachod. ma pecovatelku na dopoledne a dovoz jidla, na coz ji padne celej ducnod (nastesti nic jineho platit nemusi, tak to vystaci).
    Pokud nekdo vite jak na tu socialku, tak by se to hodilo. Ona je totiz potiz v tom, ze na nove podmety reaguje celkem v pohode, takze u doktora je vesela a relativne samostatna, ale doma ve znamem prostredi je to tak, jak uz tady bylo popisovano.
    To sadlo fakt hodne zmirnuje to vyvadeni a sceny,, to je jedina rada co muzu poskytnout.
    RAEVA
    RAEVA --- ---
    tak jsme našli řešení :) po novém roce babičku odvezeme do jedné psych. léčebny na vyšetření a pak se uvidí, je možné že si jí tam nechají
    RAEVA
    RAEVA --- ---
    JENNE: no tak naštěstí díky tomu, že babi se nebaví s cizíma lidma, jen snad s prodavačkou v obchodě když platí se nám nic takového nestalo...ještě toho trochu :)

    ale ty úpravy jsou dobrý nápad, navrhnu to mamce :) aligátora samozřejmě má ale on samozřejmě nefunguje protože ho pořád vypíná...
    RAEVA
    RAEVA --- ---
    GEEKY_GIRL: my už máme přihlášku přímo v našem městě do domova se speciálním režimem kde jsou i Alzheimeři ale babi odmítá, k nám jí vzít nemůžeme, jednak nechce a druhak jí tu nechceme mY...ona byla celý život hrozně nepříjemná paní a teĎ se to fakt znásobilo + se přestala koupat, prostě nechce...to bychom se zbláznili všichni

    koukala jsme že tady taky máme denní stacionáře ale tam jí prostě nedostaneme, mezi lidi jí prostě nedostaneme ani lidi k ní...je to past :)
    JENNE
    JENNE --- ---
    RAEVA: Ne, proti jeji vuli nemuzes.. (navic klasicky pecovak ji nevezme kvuli Alzh. a specializovanych mist je mene, jsou i soukrome na Alz. - ale zase stojis pred problemem, ze musi pacient chtit).

    Takze zbyva - kdyz jeste jednaji samostatne (coz se jen zhorsuje) - vytvorit nejake castecne chranene prostredi pro nemocneho a pro pecujiciho co nejvice pomoce zvenci (my zacali treba tim dovozem jidla)..

    ad to omezeni pravni pusobilosti - my byli donuceni okolnostma, mami byla obeti podvodnice (vybrany ucet do minusu, rychle pujcky na jeji jmeno, obestaveny ucet bankou, Policie to resila pres rok a banka hrozila exekuci, museli jsme vzit pravnika). Mezitim drobne pribehy jako podepsane smluvy na mobily/katalogove zbozi vseho mozneho druhu/uchvatny neodolatelny zamek do dveri na splatky..atd atd - nekolikrat jsem podobne prodejce proklinala do x-teho kolene :(
    Jedno vyrazeni dveri Policii CR (v dobe kdy mami byla hospitalizovana, zjistilo se, ze si nejaky dobrak udelal kopii klicu bytu a Policie ho musela zrovna haftnout v byte mami).
    Jedno privolani plynaru. Nekolikero hledani mami (i za asistence Policie CR..)..
    Clovek se fakt nenudil...


    V byte se muselo postupne udelat par bezpecnostnich uprav jako odpojit plyn, vzit zehlicku pryc, olepit ovladani TV a pracky - aby fungovalo jen na jedno zmacknuti.. Mobil jsme poridili mami takovy ten pro duchodce (Aligator) s lokatorem..


    A souhlas - o Alzheimer se malo mluvi a je dost mala pomoc zvenci :(
    GEEKY_GIRL
    GEEKY_GIRL --- ---
    RAEVA: naše babi se taky tvářila, že je v pořádku a odmítala cokoliv, ale když jsme si jí nastěhovali do bytu, mírně se to zlepšilo. nejvíc tomu ale pomohla 'školka' - denní stacionář od charity. jelikož a protože jsme na babičku neměli samozřejmě čas přes pracovní dobu, mamka jí tam ráno vždycky odvezla a odpoledne pro ní dojela. babička se nám vracela domů s úsměvem a byla na tom rázem líp - jak po psychické tak fyzické stránce, začala víc jíst, byla komunikativnější - vyprávěla nám, co během dne všechno dělala, a míň agresivní.
    a před tím, když na tom ještě nebyla tak zle, jezdila do Prahy na Univerzitu třetího věku. vždycky tu vysadil táta, aby měla babi pořád pocit samostatnosti, a že je schopná nějak existovat, ale na tajňačku si jí předali s tetou, která šla kus za ní a hlídala jí.
    každopádně je mi jasné, že když babička nespolupracuje, i nějakou tu činnosti pro ní nebude snadné najít či vymyslet, ale ve výsledku jsme se doma všichni shodli, že nejvíc ze všeho pomáhá babičku neustále zaměstnávat. hlavně, ať se z toho mamka nesloží, budu držet palce, aby jste s tím nějak pohli k lepšímu..
    RAEVA
    RAEVA --- ---
    DRACONICUS: ale děkuji moc za info :)
    RAEVA
    RAEVA --- ---
    DRACONICUS: no pochybuji, že babička bude spolupracovat a půjde dobrovolně... takže asi fakt musíme počkat až podpálí barák :( nebo se ztratí a umrzne... už aby se o těchto problémech více mluvilo a stát vymyslel nějaká opatření aby tito mohli být umístěni do ústavu i proti jejich vůli.... babička je prostě naprostej blázen a nikdo s ní nic neudělá...fakt síla
    DRACONICUS
    DRACONICUS --- ---
    RAEVA: Jediné jak pacienta proti jeho vůli dostat do ústavu je, pokud bude nebezpečný sobě nebo okolí. Což ovšem znamená prohlášení od doktora nebo pacientův pokus o sebevraždu, sebepoškozování nebo opakované útoky na okolí (rodinu většinou neberou až tak vážně).

    Také záleží jak rychle a v jakém rozsahu se její stav mění/zhoršuje. Poté by specialista mohl navrhnout dočasný pobyt na oddělení. Ovšem za předpokladu, že by babička spolupracovala a šla dobrovolně.

    Ani v ČR ani v UK (kde pracuji) se o psychických problémech moc nemluví a stále jsou ve společnosti považovány za tabu. Dostat se k ucelenějším informacím mimo specialisované skupiny je těžké.
    RAEVA
    RAEVA --- ---
    DRACONICUS: no bohužel :(
    RAEVA
    RAEVA --- ---
    JENNE:

    no abych řekla pravdu, vše jsme už zkoušeli, mamka už to vzdala se společným bydlením a odstěhovala se od ní, teď tam bydlí má sestra ale nevím nevím, jak dlouho to tam dá...já bych to neustála ani den...
    je pravda, že nejedná racionálně, je totálně mimo, pořád jen brečí a dělá chudinku a když ne tak je zlá... sociálku mamka řešila, zkoušela zažádat o příspěvek, nejenže jí to zabralo fůru času, protože musela jet do Prahy za tím doktorem který se specializuje na Alzheimery a vyžádat papíry, musela babičku dotáhnout i k obvodní doktorce, pak k babi přišla nějaká paní, která tomu podle mě nerozumí, koukla na ní, že se může hýbat, babička jí ještě přesvědčila že je naprosto soběstačná a uznali mamce na péči 800kč? Myslela že by za to platila tu sociální pracovnici nebo pečovatelku aby k babi docházela každý den na pár hodin, i jsme to nakonec zkoušeli ale babi se zavřela do ložnice a prostě odmítla celou pečovatelku a prostě ona odmítá totálně všechno...
    jinak právě aby babičku někdo nenapálil tak jí mamka peníze dává jen po částech a jídlo jí každý den nakupuje, i jí vaří a hlídá aby brala léky ( pak dostane vynadáno že jí nosí jídlo, že kvůli ní babička zapomněla vařit i nakupovat, že ty léky vlastně nepotřebuje...atd) takže pak mamka nalézá po bytě poschovávané prášky...prostě peklo....

    a i kdybychom jí zbavili svéprávnosti tak jí stejně nemůžeme proti její vůli dát do ústavu, to je to peklo, že to nemá východisko.. píšu si teď s jednou paní z české alzheimerovské společnosti...píše to samé co vy...vše co jsme již zkusili...

    prostě jak přimět starou ježibabu aby si přiznala že je nemocná a šla do ústavu kde se o ní postarají? to je normálně nemožný.. hledám nějakou kličku jak jí tam dostat proti její vůli ale nic nenacházím... to je stát toto
    DRACONICUS
    DRACONICUS --- ---
    RAEVA, též mi je líto, že tato ošklivá nemoc postihla i vás. Sice s ní nemám zkušenost z rodiny, ale je součástí mé práce (převoz pacientů s psychickými poruchami).

    Jak píše JENNE, vyjednat přes sociálku pečovatelku a mluvit se zbytkem rodiny o tom co se děje. Nenechat se jimi převálcovat, že babičku jen tak týráte. Najít poblíž denní centrum, kam by mohla chodit a kde by byl kvalifikovaný personál s doktorem. Je potřeba dohlédnout aby brala léky a pravidelně navštěvovala doktora.

    Jak již poznamenala Jenne; bájení, podezřívání, agresivita, považování se za zdravého člověka, vzpurnost, apod jsou (bohůmžel) součástí nemoci.
    JENNE
    JENNE --- ---
    RAEVA: Je mi to lito.. Alzheimer je hnusna, smutna, nemoc:(.. A je potreba jednat, at se to Tve babi libi, ci nelibi, bohuzel, ona uz ted nejedna racionalne.
    Urcite Vam daji nejake info na kontaktnich mistech Alzh. spolecnosti..
    Ale Tva mami potrebuje pomoc s peci, a to co nejdrive, velmi rychle se pecujici stava skrytou "obeti" nemoce.. (na netu o tom najdes hodne info, ja navic mluvim z vlastni zkusenosti).
    Nevim, jake jsou zmeny v poslednim 1-2letech, v nazvech, v podavani zadostech - ale je potreba si zajistit prispevek o peci o osobou blizkou.. Pres socialku pecovatelku, ktera bude dochazet dle potreby (treba i denne), plus donaset jidlo. Pokud to bude situace vyzadovat, (budou se mnozit exekuce/rojit podvodnici) tak nechat zazadat o omezeni svepravnosti (tam je nejaka zmena minuly rok, tak nevim, jak to ted presne funguje ..).
    Bere babi leky? Je v peci nejakeho doktora?(co se tyce Alzheimer)..


    Bajeni (pomlouvani), podezirani, agresivita, povazovani se za zdraveho cloveka ...atd vsechno k te nemoci patri:(, bohuzel.. Hlavne se tim nenechte v rodine prevalcovat...(i kdyz si vzdaleny strycek/tetka budou myslet, jak babicce ublizujete, jen vy vite, ze se snazite, jak to jen jde...A ze je babi proste nemocna a vypravi bajky).

    Nase mami umrela minuly rok, v 68letech...Bylo to skoro 8let trapeni a boju a koukani se na to, jak nejblizsi clovek, jeho osobnost, proste mizi..A fakt, ze to byla silna zenska, ktera vzdycky v zivote bojovala, ji to (ani nam - mne a me sestre) nijak neulehcovalo..
    Preji hodne sil..
    RAEVA
    RAEVA --- ---
    Tuto diskuzi jsem založila, protože tu prostě chybí a sama bych potřebovala poradit... Určitě nejsem jediná kdo má zkušenosti s touto nemocí v rodině, doufám, že klub poslouží svému účelu :-)


    Na internetu jsem nenašla žádné odpovědi ohledně našeho problému. Jedná se o babičku, která má pokročilé stádium Alzheimerovi choroby. Stará se o ní převážně mamka, protože jediná bydlí poblíž. Již to trvá dva roky a mamka začíná být na pokraji sil. Zkoušeli jsme všechno, pečovatelku i domov důchodců, ale babička obojí odmítá, neustále věří, že je zdravá. To by nebyl takový problém, ale co se týká financí, tak tam je problém opravdu obrovský, mamka babičce nakupuje a dává jí vždy jen nějakou malou částku z jejího důchodu, protože babička vše ztrácí a ani si nepamatuje, že by jí mamka peníze dala... Poslední rok je tedy na mamku neustále hnusná, má pocit že jí okrádá a tak ji pomlouvá u všech příbuzných...Mamka jí dokonce nedávno dala na naléhání celý důchod, který samozřejmě do dvou dnů někam založila a tvrdí, že nic nedostala... Mamce už z toho stoupl tlak, ovlivňuje jí to v práci i v osobním životě a prostě je naprosto v koncích, už nemůže dál a neví co s tím.. do domova jí nedostaneme a bez péče být nemůže...přece nemůžeme čekat až podpálí barák nebo se někde ztratí a umrzne...Dá se v této situaci něco dělat? Babička je opravdu hodně depresivní člověk a nikdy ve svém životě neměla kamarády, jen dědu který před dvěma lety zemřel.... je nemožné k ní dostat cizího člověka (pečovatelku)...

    Budu moc ráda za jakoukoli radu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam