• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RAEVAalzheimer
    JABE
    JABE --- ---
    CORNELA: tak tím asi líp uf
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    Také jsem podle popisu takového tchána měl, a ukázalo se že je prostě jen kretén. Ale pravda je, že on byl takový odjakživa.
    JABE
    JABE --- ---
    já se jen zeptám - jak se Vám podařilo toho alzheimera diagnostikovat? Popř. dotáhnout toho rodinného příslušníka ke správnému doktorovi? Můj tchán prozatím stále ještě chodí do práce ale poslední 2-3 roky je na veřejnosti strašně agresivní a křičí i nahlas. Plus kdekoliv na ulici i před naším domem nás nenajde. Jooo a vlastně předloni se ztratit při hledání hub a když ho policie našla tak se smál a to, že ho veze policie mu divný nepřišlo.
    Hodně se diví, že nějak zapomíná. Ale jinak si o sobě myslí, že je nej a dokonalý takže k doktorům fakt nepůjde.
    Tak jsem z toho taková na trní. Že na jednu stranu je to podle mě jasná diagnoza ale jinak je s penězma zodpovědný a chodí do té práce.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    Neformální FB skupina, která se zabývá podporou pečujících je na https://www.facebook.com/groups/UniePecujicich/?fref=ts
    má to svý rizika, ta skupina nemá facilitátora, a s adminem jsem se kvůli něčemu jinému dost chytla, protože se nějak nesnesly moje a jeho kostlivci ve skříni. Ale občas tam strčim nos a poskytnu lidem nějakou zpětnou vazbu a pochopení a ponaslouchání a je to tam, snad i příčetný. Na co jsou ty lidi experti tak je papírování, pnp, ID, tohle zvládají až podezřele dobře.

    Sama facilituju svépomocnou skupinu https://www.facebook.com/groups/203327503156600/?fref=ts ale upozorňuju že jsme poněkud pošuci, ve smyslu že primárně jsme skupina lidí s fyzickým postižením, a až poté se k tomu nabalilo řešení pomoci lidem kteří pečují nebo asistují, ale právě především dětem. Tím tě nechci nějak odstrkovat, spíš jde o to, jestli vydejcháš to, že to může být až moc cílené na podporu a pochopení a ošetření emocí a drobných traumat, s tím že hromada lidí má za sebou dost hardcore věci, třeba prožitky z podobných míst jako rozprášila Cornela.

    Cornelo, dík btw :) zatraceně moc velkej, tohle není sarkasmus ani ironie ani černý humot.
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    CORNELA: Pro uplnost jeste dodavam, ze cesta, kudy mnohe (i statni ) instituce tahaji z klientu prachy, jsou fakultativni sluzby. Tam se mnohdy kasiruje i za "zvednuti predmetu ze zeme", atp.
    Na druhou stranu ten cenik je mozne videt pred tim, nez se clovek rozhoduje o umisteni. Ja jsem zarizeni s takto nastavenyma cenama okamzite vyradila, prijde mi to chucpe, i pokud by zrovna treba babicka neplatila za tyto sluzby tolik.
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    CORNELA: diky za optani, ziju s babickou umistenou v soukr. DZR na okraji Prahy. Opravdu se tam plati pouze ta castka ze zakona (tj. pres 11 k) plus cca 5,5 k "dar". Ano, PnP si berou vsude, ale beru to tak, ze stat dal, stat vzal. Neni to neco, co jde primo z kapsy toho klienta. Ostatne babicka, kdyz nastupovala, mela priznany nejnizsi stupen PnP (800,- Kc), takze zadny vyvar to nebyl. Na peci jsme vydavali samozrejme mnohonasobne vic.
    A tato cenova relace neni nijak vyjimecna, co jsem tak zkoumala prazske pomery.
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    FUNTL: ty domovy jsou reseni.
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    KOCOURMIKES: je otazka, s cim to srovnavas. Pokud je clovek v registrovanem zarizeni soc. sluzeb, tak strop mesicni platby za luzko, stravu a peci je nekde nad 11 tisici mesicne. Pokud vim, tak "statni" zarizeni se toho drzi, u soukromych/cirkevnich/charitnich atp. zrizovatelu si casto berou jeste nejaky sponzorsky dar nad tuto castku. Ale my treba sehnali celkem slusny soukromy DZR, kde se priplaci cca 5 tis.
    Mne to prijde porad dost slusne v porovnani s tim, ze v domacim rezimu jsme platili furu penez za ruzne sluzby a soukrome pecovatelky, a bylo s tim spoustu prace s koordinaci, pricemz casove pokryti oproti te permanentni peci v Domove bylo nula nula nic.
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    CORNELA: takze neni problem rodinneho prislusnika s alzh. umistit do domova se spec. rezimem u nas v CR? akorat je to drazsi nez kdyz je doma?
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    V USA onemocni Alz. cca 40 milionu lidi, tusim ze na to chystaji sit pecovatelskych domu.

    Jsou site pecovatelskych domu uz nekde v zapadni evrope?
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    RAEVA
    RAEVA --- ---
    SANCHA: možná nějaké informace najdeš zde, mám za to že jistá péče o pečující je http://www.alzheimer.cz/
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    Víte někdo, zda existuje možnost psychologické péče pro lidi, co se starají s osoby s alzheimrem? Moje skoro tchýně se takhle už několik let stará o svou mámu a všichni čekáme, kdy jí hrábne..
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    GEEKY_GIRL: u nás takto pomáhá fotorámeček - bez fotek jen v módu kalendář.
    PLAVRDA
    PLAVRDA --- ---
    když jsem se rozváděl, tak jediná věc, kterou moje bývalá uznala byl fakt, sama to řekla, že měla jen oči pro pláč a já se tři roky doma postaral o její mámu.
    dělal jsem na počítači v synově pokoji, babča stála za mnou a každých 30 min jsem jí dovedl na toaletu a byl pokoj, na noc chodila s mojí dcerou do svého bytu v téže ulici - přespaly tam - a ráno znovu,
    *
    občas mi z toho skoro hráblo, už byla zcela mimo, že mě může zezadu něčím praštit
    ale
    nakonec mi neumřela v náručí, ale dostala v létě na chatě mrtvičku, byla tam s ní zdravotní sestra z naší rodiny, odvezli ji do špitálu, tam se poprala v sanitce i v nemocnici se všemi, co se jí dotkli - asi tušila, že míří do finále - tak jí vylifrovali šupem pryč - a za týden v bohnicích za strašného řevu vydechla naposledy
    *
    jestli mohu poradit - oční kontakt - stereotypy - hygiena jako automatizmus - a nekonečná trpělivost
    jinak ona se bude smát a ty se zblázníš...
    GEEKY_GIRL
    GEEKY_GIRL --- ---
    k těm technickejm vychytávkám.. naše babi od nás neustále odcházela (hlavně v průběhu noci) na šichnu do nemocnice, protože jí volal pan řídící. instalace koule na dveře ze vnitř samozřejmostí + jsme jí položili podél postele nášplapnej bezpečnostní koberec od CNC a máma si na noc zapínala v ložnici bezdrátovej zvonek, kterej jí upozorňoval, že se babi dala do pohybu.
    ZUZU
    ZUZU --- ---
    dostatečný pitný režim potvrzuju.
    k těm technickejm vychytávkám - mojí babičce, v začátku, když jí to najíždělo, hodně pomohlo ponětí o plynutéí času - naprogramoval jsem takovou blbost na starém počítači, že to ukazovalo na monitoru velký nápis jaký je den (pondělí, úterý), protože o tom ztrácela ponětí a po zprovoznění týhle věci se rozvoj nemoci značně zpomalil, a myslím, že jí to přidalo tak rok. kdybyste to někdo chtěl zkusit, tak mohu zaslat (je to pro dos).
    SIMSALABIM
    SIMSALABIM --- ---
    JENNE: zatim to ma tyden, obcas se snazi to otevrit, obcas naprosto prirozene vezme a vyklopi...snad si brzy zvykne...
    SIMSALABIM
    SIMSALABIM --- ---
    JENNE:
    Automatický dávkovač léků MedControl s průhledným krytem MedControl - Medication Management / Telehealth
    http://www.medcontrol.eu/product/automaticky-davkovac-leku-medcontrol-s-pruhlednym-krytem-72/
    JENNE
    JENNE --- ---
    SIMSALABIM: jo, piti a leky.. presne.. (to s tim elektronickym davkovacem je super, to jsme nenasli, mas nejaky odkaz pro ostatni..? u nas to skoncilo lekama v trezoru, ke kteremu jsme meli klice my a osetrovatelka)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam