• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BINARY_PARANOICDětská a naivní výtvarná tvorba
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    A (3.5r) namalovala princeznu

    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    MULTICAT:
    Geniální...





    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    Marie Polanská - Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích
    https://galerie-ltm.cz/2019/12/12/marie-polanska/
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    " Masožravý zajíc" 2006. První malované obrázky od Káji mám schované. Bylo mu asi dva a půl a dala jsem mu štětce a tempery, samozřejmě jsem mu technicky pomohla, jsou to formáty A1, téma si vymyslel sám. Asi si to zarámuju do bytu :)

    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    Karin Dobra(ň?)ová, (bez názvu)

    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    Zuzana Dírová: Koťátka si hrají s klubíčky

    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---



    mandy @ japan on Twitter: "what do you think? only constructive criticism, please https://t.co/3Q47LGbC5G"
    https://twitter.com/itmemandy/status/881864573921370112
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    Syn (6 let) řádí. Já začišťuju konturama. Je to něco mezi tvorbou lidoopů a sentimentálním rodičovským dojetím.

    Hrad Mordemor - nejzlejší hrad ze všech hradů


    Matrix, příšerka co visí vzhůru nohama, slepička Ema, recept na nějaký lektvar, který nemám zapomenout a takhle ho nezapomenu a taky šílený kuchař co všechno snědl.
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    Tabule na návsi v Osečku, autoři neznámí.

    MINERWA
    MINERWA --- ---
    mi byly asi 4 roky :)
    NEBULA
    NEBULA --- ---
    Míša (3 roky) pro prababičku k narozkám

    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    BINARY_PARANOIC: tohle miluju!!
    ARILIN
    ARILIN --- ---
    via FB: malá Sofie

    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    “Teresa, a child in a residence for disturbed children, grew up in a concentration camp. She drew a picture of ‘home’ on the blackboard. 1948.” Photo: David Seymour

    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    Evald Schorm / Bohumil Hrabal - Dům radosti (1965)
    https://www.youtube.com/watch?v=JDwwfK1RvAU


    Oním naivním malířem je (autenticky naivní) Václav Žák (1906–1986)



    Václav Žák: Bez názvu, 1963 (?)

    „Narodil se poblíž Kladna ve Velkých Kyšicích. Přišel do početné chudé rodiny, která mu bohužel neposkytla šťastné a radostné dětství. Ve dvou letech vážně onemocněl a následky choroby (ochrnutí pravé dolní i horní končetiny a okohybných svalů) sebou nesl po celý život. Také základní škola, kterou ukončil v páté třídě byla pro něj jen utrpením. Později se živil všelijak. Pásl krávy, pracoval v lomu nebo pomáhal v pivovaře, aby se nakonec po smrti tyranského otce ve svých 21 letech uchytil na dalších třicet roků jako sběrač kůží. Dokonce si postavil samostatně stojící rodinný dům v části Unhoště nazývané Amerika, kde se svou matkou žil. Po jedné z návštěv Mariánských Lázní v roce 1952 začal malovat. Tvořil převážně technikou podmalby na skle, inspirovaný světem pohádek, historie a mýtů zachytával obrazy svých snů. Zejména se jedná o tajemné, přízračné krajiny s dominantami podivných hradů a pustých lidských obydlí. Jednoznačně se v nich zrcadlil pocit osamocení a nedůvěry k lidem, kteří mu povětšinou ubližovali. Největšího rozmachu dosáhla jeho autentická tvorba (která se dle jeho sdělení dostala do dvanácti států světa) v šedesátých letech 20. století, kdy rozměrnými malbami pojednal exteriér i interiér svého domova, zachycený ostatně téměř dokumentárně v krátkém hraném filmu Dům radosti režiséra Ewalda Schorma z roku 1965, kde můžeme v jedné z hlavních rolí vidět samotného Václava Žáka. Během svého života vytvořil údajně 700 obrazů, ale věnoval se i psaní románů, tvořících literární obdobu světa v jeho malbách. Tato tisícistránková literární díla však zřejmě zanikla jeho rukou, když zahořklý a nešťastný ke stáru záměrně zničil podivuhodné výsledky své tvůrčí posedlosti. Zúčastnil se mnoha společných výstav české naivní tvorby a je právem řazen ve výtvarných encyklopediích mezi její hlavní představitele.“ (Pavel Konečný)
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---


    Zbyněk Semerák (1951–2003): Bez názvu, 11. I. 1999

    „Po ukončení základní školy, v níž vynikal v kreslení, se vyučil v oboru seřizovač textilních strojů. Namáhavou práci však pro nemoc kyčelních kloubů nemohl dlouho vykonávat a tak vystřídal několik zaměstnání. V šumperském divadle působil tři roky jako kašér a malíř kulis. Když zůstal trvale v invalidním důchodu, stala se mu výtvarná tvorba jedinou životní náplní. Jeho tušová kresba nebo proškrabávanou technikou vytvořený temperový obraz velmi často evokují z odstupu neznámý druh písma či neproniknutelnou síťovinu. Teprve při bližším pohledu můžeme rozšifrovat náměty, kterými se obrací do historie a mýtů, téměř pravidelně však s projekcí portrétu svého ideálního já. Zjevná obtížnost a pracnost úzkostně detailistických prací, nad nimiž tráví dlouhé týdny i měsíce je mu však uhrančivě krásnou posedlostí, v níž nachází své tiché radosti. Je z rodu originálních autorů, nepodléhajících unifikujícím „dusivým“ kulturním vzorcům a výtvarné tradici. Kreslení a malování se mu stalo nezbytností. Do roku 1991 se pravidelně účastnil přehlídek neprofesionální tvorby v Šumperku. Později samostatně vystavoval v Olomouci, Zábřehu a Šumperku, byl zařazen v české kolekci bratislavské přehlídky INSITA 1994, v souboru výstavy L’art brut - umění v původním (surovém) stavu v Galerii hlavního města Prahy v Praze v roce 1998, zúčastnil se výstav Tschechischer Surrealismus und Art Brut zum Ende des Jahrtausendes, Vídeň 2000 a Zrcadlo srdce, zrcadlo duše, Státní galerie výtvarného umění Litoměřice 2001, INSITA SNG Bratislava 2004. Jeho práce vlastní Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích, Muzeum umění Olomouc, SNG Bratislava.“ (Pavel Konečný)
    NEBULA
    NEBULA --- ---
    BINARY_PARANOIC: nedokážu posoudit, ale nevím zda ve věku 2,5 let by to byl jen výsledek hry, něco tím sděluje, vidím tam záměr (sděluje vizuálně- tvorba?) tak jsem si ty věci začala fotit, teď už má 3 roky a myslím, že pomalu lze jasně rozlišit co je hra a co je tvorba
    tohle mi řekla, že je kytička

    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    NEBULA: a není to spíše jen náhodný výsledek hry?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam