• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PIDALARodina bez tatínka nebo bez maminky, prostě sólorodičovství
    NYA
    NYA --- ---
    Je tu taky někdo se střídavou péčí? Nejlíp někdo, kde rodiče bydlí v nějakém jiném městě?
    Máte školní děti? Jak zvládají dva domovy? Dvě školy?? Rozdílný přístupy k výchově? Rozmazlování od druhýho rodiče?
    Případy střídavě péče, kdy jeden z rodičů není ochotný komunikovat nebo spolupracovat? V jakém režimu máte vlastně nastavené střídání (po týdnu, nebo některé dny v týdnu, nebo jinak?). V jakém věku začly děcka pendlovat? Nebo děcka bydlí v jenom bytě a pendlují rodiče?
    TOMDRUM
    TOMDRUM --- ---
    Přeji všem hodně sil a zdrau......sám si neumím představit případnou karanténu pač jsem také sám se 2mi dětmi ...
    ale nějak by jsme to museli dát, hlavně zdraví a klidnou mysl ....
    Podzim začíná v lesích pěkně malovat ;-)
    SHI
    SHI --- ---
    IOM_NUKSO: To ja jsem myslela, ze to je takhle slozity jen s malym ditetem, tak to hluboce soucitim a chapu.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    SHI: ja mam babicky na slovensku, otec je nepouzitelny a socialne jsem velmi izolovana, ale mam kluka uz 14 let staryho a ty se asi ptas spis na mladsi(?). Nicmene i pres ten vek je to dost narocne. Trochu mi ho semlela situace s kovidem - pul roku bez skoly, strach z viru. Je to poslednich 9 mesicu agonie. Porad mam v patach socialku a zastup psychologu. Ziju holt ze dne na den..
    DRZEEF
    DRZEEF --- ---
    nasi rodice zili a zemreli jenom proto, aby meli nas - jak vysoka byla za nas zivot zaplacena cena
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    PIDALA: joo, starsi PAS mame taky :))
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    PIDALA: a nemá holčička ráda Zvonilku?

    Daruji pár věcí se Zvonilkou.(dvě aktovky, ručníky, povlečení, skřínku.. a možná i něco dalšího se najde
    PIDALA
    PIDALA --- ---
    EUCHENIE: Tak já to chápu naprosto! Já mám od sebe o pět let taky dvě holky, starší s PAS a mladší je divoch, já byla na pokraji zhroucení :D.
    Právě proto mě tahle kamarádka s holčičkou tak fascinuje... je to úplně něco jiného. Já měla ze začátku tendence ji litovat a ona přitom září pořád jako sluníčko a je naprosto spokojená... je to prostě trochu zvláštní případ... ale vlastně inspirativní. Ona rodinu nikdy neměla a tak teď naplno žije pro tu svou a dokáže si užít fakt každou chvilku.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    PIDALA: Ja vim, vsechny deti nejsou stejny, ale z meho pohledu je myslim 1 holcicka jinej levl, nez dva kluci 5 let od sebe, kdy starsi porad ukazuje hovadiny a nechape rozdil, ze nemuzou mit vsechno stejne. Zaplatbuh, jak jsou oba starsi, je to lepsi, ale.. nebylo 5 minut klidu. Ani 3 minuty :))
    PIDALA
    PIDALA --- ---
    SHI: Hele my už ne, my už jsme nějaký čas rodina se super tatínkem, ale mám kamarádku, taky je sama s tříletou holčičkou, vyrostla v děcáku, úplně bez vazby na rodinu a je tak s malou úplně sama, tatínek malou nikdy neviděl.
    Ale ony jsou neskutečně sehrané, dělají společně úplně všechno, jedna bez druhé nedá ani krok. Já už bych se asi zbláznila, ale ony to mají prostě úúplně jinak nastavené... takže v karanténě taky všechno ve dvou.
    SHI
    SHI --- ---
    Nicmene znama je sama se 2 malyma detma a ted ma covid a lezi a ma je doma a je na to sama a zvlada to. Samozrejme otcove si deti nechtej vzit, kdyz ma covid. (...) Takze nejak to asi jde. Pry dva dny prospala a jinak unava, uz tejden, ale je to lepsi. Jsem rada, ze znam nekoho, kdo ted bude chvili imunni...
    SHI
    SHI --- ---
    EUCHENIE: tak to je taky pribeh :(... Chuvy stoji bezne 150Kč /h, takže to je na me moc. Takze my jsme porad jen spolu. V karantene mi rekli, ze muze do skolky, tak chodil. Nastesti jsme covid nechytli zatim.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    SHI: i ty Brute.. jezis, to vzdycky koukam, kdo se tu vyloupne :(

    Ja to tak mela, byla jsem v Praze, rodice ve Vychodnich Cechach, otec nezajem. Od narozeni asi do 4 let. A malej hodne brecel. Masakr. Casem jsem sehnala chuvu 70Kc/hod, kdyz hlidala vic jak 5 ci 6 hodin, coz bejvalo vecer, uz se to pak nenavysovalo. Kazdopadne teda zkusenosti s karantenou nemam. I kdyz vlastne ted uz jsem taky zase sama :)) Se dvema detma, ale babicka a deda v ulici, ale na jare se bali hlidat a moc tomu nedaj, ale lepsi nez dratem, i otec obcas pohlida. Jinak jsem myslela, ze me jebne, celou koronu sjem s nima byla sama az na navstevy zubare, otec nepomohl, ze je vsude moc veci a neciti se dobre a radsi paril a prej to mam blbe zorganizovany... takze spolu uz nejsme.
    NYA
    NYA --- ---
    SHI: při karanténě už jsem byla docela v pohodě, měsíc předtím se objevil jeho otec, že teda po čtyřech letech už ho synek začal zajímat. Tak se při lock downu střídal s mojí mámou po dvou týdnech a já jsem pokryla poloviční úvazek.

    Podobnou situaci jsem ale řešila rok předtím - přestěhovala jsem se z venkova do Prahy, abych mohla dát synka do školky. Kvůli zápisu jsem se ale musela přestěhovat o půl roku dřív, než ta školka začala a platit pražský naklady. A to jsem byla v té situaci, co popisuješ - školka nebyla a nikdo z příbuzných nefungoval.
    No a co ti budu povídat, nic moc... Pracovala jsem buď tak, že jsem synka posadila k pohádkám (nahouby, digitální závislost), a taky po nocích (taky nahouby, když jsem pracovala místo spánku, bylo to za cenu, že jsem druhej den musela obětovat - celej den jsem strávila v jakýmsi vegetativním stavu polofunkčnosti). Nějak jsem to zvládla, ale za tenhle půlrok jsem se zadlužila víc, než za celou dobu na rodičáku (3800).

    Nevím, jak velký máš dítě, jestli je školní, školkový nebo úplně malý. Při covidu je ale výhoda, že se hodně rodičů ocitne v podobný situaci. Tak je asi nejlepší požádat o pomoc rodiče spolužáků nebo jiných podobně starých dětí. Aby ti pokryli aspoň pár dní v týdnu.
    Je mi jasný, že tahle rada (taky jsem ji slyšela x krát) zní hezky, ale je funkční tak napůl - rodiče druhých dětí toho mají sami dost, aby se starali ještě o další dítě, nebo jak někdo začne trochu kašlat, tak se celý domluvený systém ruší, atp...
    Ale je to asi jediná možnost, co mě napadá.

    Já mám teda ve zvyku nabádat biologickyho otce k tomu, aby se choval jako rodič, když se dostávám takhle do úzkých. Myslím si, že to nemá žádnej efekt, ale tak sakra jednou má dítě a tak nevidím důvod, proč bych měla všechno řešit já, když to v jednom člověku ani nejde.

    Přijde mi taky, že docela dobře funguje Facebook - nestydět se a vyslat prosbu o pomoc s hlídáním. Nedávno jsem to zkusila, když jsem potřebovala na dvě hodiny hlídání.. a ozvali se mi lidi, kterých by mě ani nenapadlo s zeptat, a pohlidaji rádi.

    Přijde mi, že co existuje Klub svobodných matek, tak se téma dostalo víc do povědomí. Že lidi pochopili, že samoživitelky jsou často v patovy situaci a neexistuje ze strany státu žádný systém, co by jim pomohl (viz Schillerova nedávno).
    Přijde mi, že posledních pár let je solidarita a ochota nějak usnadnit samoživitelkám život o něco lepší než před pár lety.

    No držím palce, ať to dobře zvládnete a ať najdete pomoc s hlídáním. I když je to náročný, tak nakonec se to vždycky nějak zvladne, však to taky znáš :)
    Objímám
    SHI
    SHI --- ---
    LITROP: ty mas mamu a stridavku... ) ja myslela jestli je tu nekdo, kdo ma dite bez taty nebo mamy, druhyho rodice, jako uplne, ze neni k dispozici, jako u nas
    DIGGLER
    DIGGLER --- ---
    SHI: mno, jo ja... a k tomu se jeste musim starat o mati, ale zas mam stridavku...
    LITROP
    LITROP --- ---
    SHI: skoro jo...
    SHI
    SHI --- ---
    Je tady nekdo uplne sam (bez babicek, partnera, druhyho rodice)? A jak to delate v karantene? Myslim s detma...
    DRZEEF
    DRZEEF --- ---
    TOMDRUM
    TOMDRUM --- ---
    Zdravím všechny :-), ....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam