• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PIDALARodina bez tatínka nebo bez maminky, prostě sólorodičovství
    Taky vás tak trochu štvou dokonalé rodinné obrázky, které vídáte kolem sebe na ulicích či u svých kamarádů? Máte doma dítě nebo dokonce děti, ale vychávávte je bez tatínka? Dokážete si takto mateřství užít nebo je to jen a pouze řehole? S jakými problémy se potýkáte a jak je řešíte? Jste na to sami nebo pomáhá rodina? Vyhlížíte náhradního tatínka? Některé problémy pochopí prostě jen a pouze další matka ve stejné životní roli. A nezáleží na tom, jak jste se do této nelehké situace dostaly. Ve výsledku jde stejně jen o to, aby děti byly šťastné, zabezpečené a vy si udržely zdravý rozum. Tak se z toho pojďte vykecat!
    rozbalit záhlaví
    LADYBUGS
    LADYBUGS --- ---
    Ahoj. Je tu někdo, komu zemřel partner a vychovává dítě sám (byť třeba má přítele/přítelkyni)? Pokud ano, prosím, ozvěte se mi. Mám pár dotazů, postřehů ...a nutně je potřebuju s někým probrat :-) Děkuju.
    SHI
    SHI --- ---
    Mate nekdo zkusenost s timto?
    Centrum rodinné terapie Horizont - Dům Tří Přání
    http://www.dumtriprani.cz/nase-centra/centrum-rodinne-terapie-horizont/
    SHI
    SHI --- ---
    Ahoj, vyuzivate nekdo Satnik? https://www.facebook.com/Satnikprosamozivitele
    Naprosto skvelej prostor, kde se zbavit vseho nepotrebneho a sehnat vse potrebne.
    PIDALA
    PIDALA --- ---
    Ahoj, dostala se ke mě informace o možnosti finančního příspěvku pro single rodiče v době Covid krize, od Nadace Naše dítě. Více informací najdete v odkazu :)
    Přispíváme single-rodičům v nouzi až 10.000 korun! | Nadace Naše dítě
    https://www.nasedite.cz/novinky-detail/prispivame-single-rodicum-v-nouzi-az-10-000-korun-477/
    TSOH
    TSOH --- ---
    VALENTINA: Ideální stav a jsem přesvědčen, že pokud jsou oba partneři dostatečně inteligentní, tak se domluví a nedělají si problémy (váš případ)...
    Koneckonců by byli sami proti sobě...
    LITROP
    LITROP --- ---
    měl bych tady nabídku,jedu s dětma od čt do so na hory..Chatu už mám rezervovanou a jeden volnej pokoj.Asi spíš pro někoho s dětma,ale není podmínka. Cenově vyjde pokoj cca 4k+ drevo krb,sauna a elek.
    https://chalupa-klinovec.cz/chalupa-maria/Jsem saám s dvěma dětma 10a8 let a mozna jedna 10leta kamaradka dcery + pes
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    NYA: nevím jestli je to ještě aktuální, ale mám děti ve střídavé péči 6 let/od jejich 7 a 10 let/ a myslím, že v našem případě to byl nejlepší model, ačkoli jsem nikdy příznivcem střídavky nebyla.
    Myslím, že jako rodiče jsme udělali vše proto, aby to děti měly co nejlehčí-bydlíme od sebe cca 5 minut, takže děti nepřenášejí nic, než učení. Cokoli si zapomenou, tak lze řešit operativně. taky se často stává, že se navštěvujeme i v týdnu, kdy jsou u druhého rodiče, mají to dost navolno, i s exmanželem se vídáme, komunikujeme normálně. Děti se střídají po týdnu, zatím nenavrhly žádnou změnu, neměly krizi, že se musí stěhovat...možná je to tím, že od začátku věděly, že je to rozhodnutí nás obou a že se s exmanželem snažíme navzájem podporovat, když je třeba. Střídání škol, kamarádů atd. si opravdu neumím představit, to mi přijde vůči dětem nefér-jednou jsme se rozhodli my dospělí za ně, tak se taky musíme snažit o co nejmenší dopad na děti...
    ZABAKOVA
    ZABAKOVA --- ---
    ORIKA: Soused si vybudoval penzion....na pekny vesnici u Rakouska...zena mu zdrhla...a on se o ni prad stara...nasel ji bydleni v Rakousku...a dcera za nim jezdi do penzionu na vikendy...jako na chalupu...taky dobry..
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    PALEONTOLOG: mě nepřijde, že ona to odsrala, myšleno v případě toho života na lontu...oni i tady u nás ve městě si postavili (ještě spolu) barák úplně na okraji v lese, co nejdál od lidí. Takže to prostředí pro život mají děcka, imho, pořád dost podobný. Na pikaču mi přijde ta vzdálenost a škola.
    IOM_NUKSO: abych řekla pravdu, rodiče si ten vztah posrali, rodiče ať si nesou následky. Něco jinýho je to samozřejmě tehdy, když spolu třeba nikdy nežili, dítě nebylo plánovaný, otec se dlouho nezajímal a teď zájem má...tam se těžko hledá společná řeč, natož řešení. Stejně tak v přípdě, kdy šlo o domácí násilí/psychický týrání/alkoholismus/zneužívání, tam by samozřejmě nepřicházel v úvahu ani společný byt, ani střídavka.
    Ale pokud spolu rodiče dítěte žili, pokud dítě plánovali a tvořili dlouhodobě pár, tak prostě tu společnou cestu měli, byla doba, kdy spolu být chtěli a domluvit se dokázali. Pokud to pak z nějakého důvodu posrali, tak by se měli přestat litovat a házet na sebe špínu a měli by na prvním místě řešit co je nejlepší pro dítě.
    Kamarádka s ex manželem to vyřešili tak, že si pronajali dva byty vedle sebe. Dcera mezi nimi přeběhne jen v papučích a hotovo. Lokalita stejná, škola stejná, a zároveň má každý rodič svoje soukromí a svůj život. Známej to před lety řešil podobně, pronajal si byt v paneláku naproti baráku exmanželky, takže děcka akorát přeběhly ulici. To mi přijde pořád lepší, než když je každej rodič v jiným městě, případně ve stejným městě, ale každej na jiným konci.
    NYA
    NYA --- ---
    Hele náhodou jsem natrefila na tohle. Ještě jsem to neviděla. Dám sem link ať ho pak najdu..

    Střídavka po deseti letech — Česká televize
    https://www.ceskatelevize.cz/porady/11835233012-stridavka-po-deseti-letech/
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    NYA: ja samo soudim dle sebe, kdybychom se dokazali s ex domluvit, nemuseli jsme takhle dopadnout. cest tem co to svedou
    NYA
    NYA --- ---
    PALEONTOLOG: asi to není úplně snadný, ale věřím, že jsou rodiče, kteří to zvládnou :)
    Asi o tom bytě nemůžeš uvažovat tak, že je tvůj, ale že je spíš toho dítěte.
    Já to jako jednu z variant (střídavé i výhradní péče) taky zvažuju. Nicméně nepřijde mi to v našem případě reálný.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    NYA: s tím vším souhlasím, akorát montessori a vesnická zš může být fakt dost rozdíl. sice se naučíš vycházet v obém, ale nezůstane to bez následku, imho. těžko se ztotožníš se jedním nebo druhým.
    reagoval jsem hlavně na bydlení, utopii o třech bytech, protože se dvou se expartněři těžko budou střídat.
    sourozenci se semknout, ti mají vlastní pomyslný jádro rodiny .)
    NYA
    NYA --- ---
    PALEONTOLOG: mi přijde, že to má vždycky nějaký výhody a nevýhody.. (když se rodina rozpadne, tak je to vždycky nějak nahovno, jde o to vybrat, jakým způsobem :)

    Tady mi přijde super výhoda, že děcka dostanou do základu město i venkov.
    Děcka mýho kamaráda to tak mají, ve městě super školu, u táty zase farmu, kde jezdí na traktoru, na beranovi, učí se spoustu praktických věcí a jsou pořád venku.
    Přijde mi, že když jsou to dva sourozenci, je to pro ně snazší, přilnou k sobě navzájem asi víc.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    IOM_NUKSO: že se tím vůbec zabýváš, střídání v jednom bytě je nesmysl na první pohled
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    ORIKA: v tomhle je potiz, ze jakysi rad bytu, uroven bytu a pravidla bytu urcuje ten dospely. Nejhorsi mi vsak prijde stridat si loznici se svym ex, kde napr on ma I pritelkyni a v byte jeji veci, ja zase mam malinkej bytik, kde se doslova ex ani nestojí pořádně v koupelně a taky by musel spat v mém pokoji. Dítě však je víceméně jeste z velké části obsluhovano a nenarušuje rad toho daného rodiče a hlavne v každém tom bytu má své místo, které je jenom jeho. Střídat rodiče si umím představit jedine, kdyby v kazdem byte byl jeste navic pokoj pro toho druhyho rodiče. Nevím vsak ale jako řešit neshody treba v pouzivani veci napr v kuchyni. Ex a i já na exe se umíme dost vytocit tim, jak jeden druhemu znicime kuchyni nebo něco posereme, co tomu druhymu vadí a nakonec ono jsou to věci, které patří mezi ty uplne primární neshody a priciny k rozvodu a proc si jeden druhému jdeme tak na nervy. Tohle se nějak umí řešit? Porad mi z této perspektivy prijde lepsi střídat dítě (u nas konkretne 14letyho) po treba mesici nebo 2-3 měsíce u jednoho a 6 tydnu u druhého rodiče, co je podobny rezim jako na vysoke skole semestr - zkouskovy. Skolu navstevovat cely čas stejnou. Jak ti zni tohle reseni? Diky moc
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ORIKA: dítě si vezme tužku a jde, navíc se přizpůsobuje snadno. jinak je to ryzí utopie :D vyžadující tři byty.
    přirozeně střídat dítě na 14 dní už je extrém, mám na mysli běžnou střídavou, ve stejným městě a čtvrti, po týdnu.
    matka dětí si to pěkně odsrala, nejdřív bublinky o montessori a skončí na lontě s frontální výukou. kdyby to netlačilo na dítě tak bych se tomu hromady vysmál.
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    IOM_NUKSO: ciste za me mi prijde jako nejmene poskozujici ta varianta, kdy se rodice stridaji v jednom stalem byte, tj.migruji oni, nikoli dite. Venkoncem dite ten rozpad rodiny od*ere nejvic a pritom za to nemuze, je to "vina" rodicu. Tak proc by to melo nejvic odnaset to dite?
    TOMDRUM
    TOMDRUM --- ---
    Všem to nej a sílu věřit, že hůře můžebýt vždycky ale lépe také.
    Proto jděte za svými cíly a nenechte se dětmi uplně omezovat, děti k životu patří a vždy se to nějak vyřeší, když tomu pujdete naproti.
    Nejlepší řešení je mít plnou rodinu, ale zde jsme na tom asi všichni stejně :-)
    Rohodně i to není důvod k panice nebo k úzkosti. Sílu a trpělivost všem.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    ORIKA: jo, ale pro jednoho rodice to cely zvladat fulltime je taky tezky. Tak jake je idealni reseni? :(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam