The Dark Mod znáte?
Není to midgen dobou vydání ale hratelností, je to fanmade hra (nikoliv mod, navzdory názvu) která navazuje na původní dva Thiefy. Běží na modernizovaném Doom 3 enginu, který pro tenhle typ hry vypadá pořád docela dobře.
Má pár nevýhod: celkový "feel" hry, pohyb hlavní postavy, fyzika atp. jsou jiné než v Thiefovi, fanouškům co za sebou mají desítky až stovky hodin Thiefa to často vadí. Soubojový systém je o něco horší než v Thiefovi a šermování není použitelná strategie.
A především celá hra trochu trpí na to, že je open-source a má sice dobré kreativní vedení (tj. mise působí konzistentně), ale ne celkové vedení. Třeba neobsahuje žádnou oficiální kampaň a mise si musíte vybírat sami, a když chcete zjistit která je jak dobrá, obvykle musíte zabrousit na
fórum a podívat se na recenze. A hra obsahuje tutoriál a dvě úvodní mise, ale tutoriál není nic moc, je trochu zastaralý. A tak.
Ale samotná kvalita mnoha uživatelských misí je fenomenální a běžně na úrovni starších komerčních her. Pokud jste hráli nějaké fanouškovské mise pro Thiefa 1 nebo 2, tak vás to asi nepřekvapí, tam je kvalita misí velmi vysoká a někteří lidé z Thief komunity tvoří mise i pro Dark Mod. Ale v Dark Modu je to pro mě ještě působivější díky modernějšímu enginu.
Mise mají úžasnou atmosféru, obvykle jsou rozsáhlé, nelineární, mají spoustu secretů, skvělou ambientní hudbu a ozvučení a další věci které k Thiefovi patří. Nejvíc mě překvapilo, že spousta z nich má i profesionálně působící dabing.
Nedávno jsem u jedné obří městské mise strávil asi 6 hodin a nenašel jsem ani polovinu secretů.
Už mám nahráno spoustu času a vždycky když jednou za čas vyjde nová mise (je jich už přes stovku), vracím se k tomu a vřele doporučuju.
The Dark Mod Official Trailerhttps://www.youtube.com/watch?v=brJqHnXmpgE