RECEPT NA DLOUHOVĚKOST KAPELY: Z článku 5 Legend a jejich recept na dlouhověkost kapely na stránce frontman.cz jsem vybral tři moje oblíbence.
ZZ TOP - 47 let v nezměněné sestavě
Billy Gibbons:
"Nejprve se spolu musíte dostat do psychické shody. V našem případě jsem se hned první den, kdy jsme spolu hráli, cítil dobře. Došlo k jisté telepatii a vyvinul se mezi námi jakýsi šestý smysl. Vše přicházelo tak nějak přirozeně a vzájemně nás to inspirovalo. Rozšiřovaly se naše hudební horizonty, mluvili jsme stejnou řečí a vždy jsme si dávali navzájem prostor. Když spolu pracujeme na nových věcech, je to vždy neskutečně pozitivní a zároveň upřímný proces... žádné třecí plochy. Občas slýchám názor, že je to tím, že jsme jen tři, ale věřte, že počet členů s tím nemá vůbec co dělat. Jsme na cestách 250 dní v roce, pracujeme 365 dní v roce, na scéně žijeme a slavíme stále nová a nová výročí. Dusty a Frank jsou mí báječní a nebojácní compadres. Při koncertě jeden nikdy neví, co toho druhého napadne a občas to může být trochu problém, ale i to je v pohodě. Milujeme hraní a necháváme průchod naší tvořivosti. A to je ta hlavní věc – hudba je naše vášeň. A tomu, co děláme, všichni ze srdce věříme. Nejsem si jistý, co to ve skutečnosti je, jestli to nějak souvisí s chemií a nějakými elektrony či protony, ale pokaždé se těšíme, až budeme zase pohromadě a budeme zase pracovat ve studiu či vyjedeme na turné. To je přece báječné, nemyslíte?"
RUSH - 42 let v nezměněné sestavě
Geddy Lee:
"Hlavní důvod, proč jsme i po tolika letech stále kámoši, je ten, že máme pozoruhodně stejný hudební vkus, všichni jsme stejně ambiciózní a máme zdravý smysl pro humor. Nejsme žádný rockový hvězdy. Jistě, každý máme své výstřelky – Neil miluje drahá sportovní auta, Alex je pyšný na svou sbírku všeho, co se týká marihuany (smích) a já jsem tak nějak hrdý na svou kolekci vín. Je to náš způsob, jak být sám sebou, ale vděčíme za to společnému úspěchu a jsme za to vděční. Stojíme prostě nohama na zemi. Je opravdové štěstí najít takové partnery, založit s nimi kapelu a tvořit hudbu. Když jsme s Alexem kapelu zakládali, vůbec jsme nevěděli co děláme, jen jsme chtěli být úspěšní jako každá jiná garážová kapela. A to že v tom pokračujeme už přes čtyřicet let je mimo jiné způsobeno i uměním přizpůsobit se v pravý čas jeden druhému…"
AEROSMITH - 46 let v (téměř) nezměněné sestavě
Steven Tyler: "Nejsem generál v armádě pěšáků. Kdysi tomu tak možná bylo a probíhali mezi námi různé boje, které nakonec samotnou kapelu odsouvaly až na druhou kolej, ale poučil jsem se. To, že jsme spolu zůstali je mojí největší radostí za těch společných 40 let. Vlastně jsme se poučili všichni, už víme, že jeden sám nic nezmůže. Je nás pět a musíme táhnout za jeden provaz, tak jak jsme to dělali v úplných začátcích. A nejde jen o hudbu, ale i o byznys. O většinu peněz nás kdysi připravili naši účetní, právníci a manažeři, protože jsme se o peníze prostě nestarali. Jakmile vyděláte opravdu velký prachy, supi začnou kroužit a proto si dnes společně dobře hlídáme i účetní a právníky. Jak se říká, přátele si drž blízko, nepřátele ještě blíž. To je bohužel velká pravda."