JONAS3:
Česko má pro tokijský silniční závod žen vyjeté jediné místo, které pro zemi získala na základě svého umístění v individuálním světovém žebříčku 2019 Nikola Nosková.
Od svazu poté Nosková dostala ústní příslib, že by olympijská letenka měla připadnout právě jí. Po obtížném boji s mentální anorexií se zarputilé vrchařce plnil velký sen.
Jenže po odkladu her na rok 2021 tato interní „dohoda“ přestala platit – také proto, že Nosková letos výsledkově nezářila. Se svou worldtourovou stájí SD Worx absolvovala pouze dva zahraniční závody, na Brabantském šípu dojela po práci pro tým na 65. místě a etapové klání Ceratizit Festival ve 2. etapě vzdala.
Doma se představila v Českém poháru, ale ani v něm nevítězila.
Proto nechává reprezentační kouč Tomáš Konečný nominaci na hry, která by měla být oznámena nejpozději v pondělí, zatím otevřenou.
„A ve hře je i Sáblíková,“ říká.
Jedna z nejlepších rychlobruslařek historie nastoupila 6. května v Mladé Vožici poprvé od roku 2016 opět do silničního závodu a ve zvlněném terénu dominovala Českému poháru (s polskou účastí) s ohromující převahou čtyř minut.
„Byla jsem hodně nervózní, ale teď jsem hrozně spokojená,“ líčila vzápětí. „Samozřejmě, že jsem se bála jít po pěti letech do balíku, ale nakonec to bylo v pohodě.“
O měsíc později ovládla další Český pohár na mnohem rovinatější trati ve Starém Jičíně, kde v závěru ujela i zkušené Jarmile Machačové a o 17 sekund právě Noskové.
Případný úspěch na víkendovém mistrovství Česka a Slovenska v Bánovcích nad Bebravou by tudíž Sáblíkové mohl otevřít dveře do Tokia.
„Je na long listu potenciálních účastnic olympiády, který jsme organizátorům nahlásili,“ upřesňuje Konečný. O start v Tokiu by se mohla utkat s Noskovou, Machačovou a s milým překvapením sezony, 22letou Terezou Neumanovou. Ta v této sezoně vybojovala 2. místo v etapě Kolem Švýcarska a 9. místo v zahajovací etapě worldtourového závodu Kolem Burgosu.
Závod v Bánovcích má rovinatý profil. „Trať v Tokiu bude výrazně odlišná, kopcovitá, i když ne až tak extrémně jako v případě mužů,“ upozorňuje Konečný, že olympijský profil by mohl svědčit i vrchařkám.
Mluvil jsem s Martinou o spoustě věcí,“ naznačuje. „Na republiku je přihlášená a nyní se rozhoduje, jestli ji pojede, nebo ne.“
Proč v souvislosti s domácím šampionátem váhá?
„I pro ni je těžké jít z voleje na takové závody. Vnitřně s tím bojuje,“ vysvětluje reprezentační kouč. Podle jiných zdrojů může hrát údajně roli i pocit, že Sáblíková nechce sebrat místo na olympiádě některé z českých žen, které se na rozdíl od ní v posledních letech cyklistice soustavně věnovaly.
Aktuálně je Martina Sáblíková na soustředění v Itálii, kde v úterý absolvovala v kopcích 120kilometrový trénink. Ovšem takové cyklistické dávky by si ordinovala bez ohledu na možný start na domácím mistrovství i v rámci rychlobruslařské přípravy.
Zda se z Itálie odrazí k souboji v Bánovcích a odtud možná až do Tokia, se musí rozhodnout jen ona sama. Ani kouč Petr Novák ji v tomto směru nechce ovlivňovat.
Paradoxně je však k premiérovému startu na letních hrách možná blíž než v roce 2016.