Tak ony jsou v zásadě dvě cesty — buď nejdřív zajistíme ženám stejné výchozí podmínky (tréninkové, materiálové, finanční) počkáme pár (desítek?) let a pak budeme plesat nad výkony v TDF Femme, nebo naopak nejprve „uměle“* zvýšíme povědomí o ženské cyklistice (mediální pozornost ženským závodům apod.) a budeme doufat, že se tím za pár let podmínky alespoň trochu přiblíží té mužské — a s tím půjdou ruku v ruce i jejich výkony (však i v mužské cyklistice udělá „jen“ změna týmu hrozně moc… a šedou zónu dopingu teď nemyslím :)).
Já jsem osobně rád, že se v posledních letech ženské cyklistice věnuje větší pozornost (a dost mě zaráží, že ČT nekoupila práva i na TdFF). Nejen, že si to historicky tak nějak zaslouží (příběhů cyklistek, jejichž výkony nebyly uznány/respektovány jen proto, že to byly ženy, máme od počátku cykistiky bohužel dost), ale především to zkrátka přivede více lidí na kolo, z čehož benefitují všichni :) Třeba si doma jednou na Vánoce budeme vzájemně dávat nové Dura Ace sady, no nebylo by to krásné? :)
A krom toho — i té poslední cyklistce z TDF samozřejmě nesahám ani po kufry, takže velký respekt před tím, co a v jakých časech zvládají jet :))
* ono to samozřejmě zas tak umělé není, Zwift a další si dobře uvědomují, že z ženské cyklistiky také mohou mít příjmy, ale pořád je ten rozdíl mezi financemi v mužské a ženské cyklistice ostudně propastný, viz např.
https://www.bicycling.com/racing/a28414741/gender-inequality-cycling/