WYMA:
Měl jsem od fyzioterapeutky nějaká cvičení, ale v podstatě se jednalo o šlapání jednou nohou, to jsem dělal pár měsíců, než jsem tu nohu vůbec dokázal používat základním způsobem, třeba se na ni postavit. Navíc jsem od ní dostal hodně cviků s gumou a závažím.
Když bylo ukončené cvičení od fyzio, byl jsem na FTP 240W a výkon trvale v poměru cca 65/35% výkonu ve prospěch té nemocné (takže slabší, přitom dle měření silnější) nohy.
Začal jsem snahou to nějak srovnat selským rozumem, snahou to držet vyrovnané, to bych označil za neúspešný pokus. Vydržím se koukat na hodinky (mám je uchycená jako tachometr a používám k nim pás) jenom chvilku (jezdím na Zwiftu). Bylo to nepřirozené a hrozne mi lezl nahoru tep, i když výkon moc ne.
Pak jsem to zkoušel řešit bikefittingem, což mě dostalo na cca 55-58% výkonu ve prospěch nemocné nohy.
Nakonec mi pomohl jeden masér, který mi ukázal, jaké svaly mám přetížené a jaké naopak ochabnuté. Problém byl, že jsem po operaci zatěžoval nemocnou nohu jenom z jedné strany (došlapoval jsem na vnější hranu). To se ho projeví v celém těle. Vědomé zatěžování nemocné nohy rovnomerně, to nakonec vyřešilo. Poměr mám plus mínus 1% 50/50%, přestala mě bolet kyčel na druhé straně (přinutilo mě to nevytáčet na zdravé straně špičku ven) zvedlo se mi FTP o 40W během 4 dnů. Vysvětluju si to tím, že jsem předtím na nemocné noze šlapal hlavně stehnem/hýždí (lýtkem jenom z vnější strany) a na zdravé noze hlavně lýtkem (stehnem/hýždí jenom trochu, jak byla ta noha vytočená ven). Jakmile se to srovnalo, tak jsem dokázal využít svaly na celé noze. Dneska jsem zpátky na FTP těsně pod 300W a hlavně mě přestávají bolet záda, rameno atd.
Tohle celé trvalo dva a čtvrt roku od operace. Objednal jsem se teď ještě do centra zdravé chůze, tím jsem měl asi začít.
Bikefitting a kontrolu postavení nohou bych dneska doporučil každému (jezdím od 6 let, do cca 20 let vrcholové závodně, teď je mi padesát).
Samozřejmě je potřeba si uvědomit, že tohle všechno je hrozně individuální, každý má asi jiný problém.