• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ISLINGTONOzvěny Velké Písně - Letní Kempy 2016
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    ELVOTHIEN: Mohla Natálka něco říct, sakra! Ale aspoň mi nebude líto, že nejspíš v tu dobu už budu v Japonsku. :D
    ELVOTHIEN
    ELVOTHIEN --- ---
    ALDARION: Však my, jako organizační tým, doufáme, že to bude pěkně od podlahy a zpátky ke kořenům.
    Gotické fantasy dělá každý.

Mmch - malá vsuvka, co taková Keltika?
    Prý budou dělat druhý běh.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    K těm širokým varjažským kalhotám (google "varangians" - Varyag je spíš ruskej křižník ;)) sešitým tak, aby byly pruhované - obrázek a návod (na nepruhované, ale sešít každý obdélník "pant legs" ze 2-4 červených a 2-4 černých pruhů je jednoduché a hned hotové) na stránce http://ranger.budgetauthenticity.org/forum/viewtopic.php?f=25&t=2068&view=previous
    A vikingská tunika - bez rozparku nebo s rozparkem. Přidávám hlavně pro zdůraznění toho, že se nesmí šetřit materiálem, musí se vyklínovat! Když se sešijí jen dva obdélníky s rukávy a rozparky na bocích, bude z toho vošklivej fantasy přehoz (což by nevadilo) kterým se nedosáhne toho charakteristického dojmu (což vadí). (Na prastarých Thóřiných stránkách se dá najít ledascos...)

ELVOTHIEN: Starší doby (periferní národy Antiky, ale i různé periferie jako ti vikoši nebo irští gallowglass) mne strašně baví a mrzí mne, že je většina her situována spíš do takové té fantasy gotiky. Takže mne tahle hra vlastně naplňuje velkým nadšením, i když to asi nebude úplně můj styl akce...
    ELVOTHIEN
    ELVOTHIEN --- ---
    ALDARION: A já jsem bez práce :)

Hezky shrnuto a děkuji :)

A jenom doplním, ano, používame mirelonová bacátka!
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    (Olezlí Kelti, to zní tak lákavě, že nebýt to spíš táborovka, ale 24h LARP, tak se zkusím vetřít. ;D)

SERPENT: Když se podíváš na severskou - vikingskou módu, jsou to archetypálně tuniky po(d) kolena, od pasu dolů vyklínované, karetkové lemy, úzké nebo naopak hodně široké (varjažské) kalhoty a holeně omotané onucema. To dá dohromady dost charakteristickou siluetu.
    Protože u Arnochů jsou značně bojovné i ženy, musí se jejich oděvy poněkud upravit a nedojde k problému "jsou tu dvě dívky ve volných dlouhých lněných šatách". ;) Ale i tady je taková ta vikingská "zástěra s ramínkama" strašně charakteristická na první pohled.
    A pak tady jsou barvy - červená a černá, klidně pruhovaná (nebo ty široké varjažské kalhoty uděláte z více červených a černých dílů), nebo ve vzoru "rybí kost", ta je na rekonstrukcích často k vidění...
    U "původních" Keltů, pokud se tím myslí odívání třeba ve 3. stol př. n. l. až 0 př. n. l., bude silueta úplně jiná - použije se asi spíš klasická "T" tunika, možná s rozparkama po stranách, kratší a nevyklínovaná (nebo dvě - dlouhý rukáv a přes to krátký rukáv nebo bez rukávů), pytlovité kalhoty jednoduše podvázané u kotníku... (Tady by byla výhodou absolutní jednoduchost šití - jsou to prostě jenom obdélníky ;)) Dámy můžou (?) mít šaty poněkud méně optimalizované pro boj než ty z Arnochu a ten archaický styl se svrchní vrstvou spíš sepnutou sponami než šitou vypadá taky dost charakteristicky...
    Pokud k tomu budou převažovat modré a žluté (=zlatá), třeba v kostce (drobná kostka je "dobovější" než tartan a navíc se nebude plést s Fearnmoory), je, myslím, záměna dost vyloučena.

Pak máš ještě možnost namalovat si štíty a personalizovat si výzbroj. Tady by vlastně pomohlo, kdybyste tam používali nějaká mirelonová bacátka spíš než klasické dřevěnkářské, už poměrně hezké a na výrobu náročné zbraně. (Tak to snad kdysi bylo, ale nejsem v obraze.) I mirelonové bacátko jde docela snadno nakašírovat tak, aby mělo jílec ve tvaru vikingského nebo laténského meče, a pokud se nelepí powertape, ale kobercovkou, jde pak jednoduše pomalovat, což udělá se vzhledem strašně moc - nastínuješ si tam vikingské vykládání zlatem nebo "dřevěný" antropomorfní jílec s hlavičkou... ;)

SERPENT: OK, přelom července a srpna je zrovna dost plný, bude i Bezkrálí a tak, to budou asi hliníkové koužkovky rozebrané a zbyde mi jen nýtovaná ocel, tu nikdy nikdo dobrovolně nechce. :D Ale kdyby Tyrům vládnul někdo sympatický, mám tři bronzové troquesy. ;D
    SERPENT
    SERPENT --- ---
    ALDARION: Ale zrovna do kroužků ani do železných helem imho nikdo dobrovolně nepůjde, je tam fakt horko a hodně se tam běhá, a být tak moc living asi není vyžadováno.

Jo, abych zodpověděl Peldricovu otázku, docela se mi líbí Arnoch :)
    ELVOTHIEN
    ELVOTHIEN --- ---
    ALDARION: Kempy probíhají na přelomu července a srpna.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    Kdy to mimochodem bude? Kdyby to nikdo z příbuzných nepotřeboval a přišli si to půjčit nějací známí tučňáci nebo podobná zvířátka, asi by nějaké kroužkovky na půjčení byly (a lebka se závěsem a nějakej skoro nepoužívanej LH kelt tak).
    Bohužel však jen oproti podstatné (vratné) záloze. Z toho, co se mi za ty roky nevrátilo, by se pooblékala docela slušná družina, včetně jednoho zbrojnoše (od hledí na šalíři po špičky bot)... :(
    SERPENT
    SERPENT --- ---
    Okay, díky :)
    To čeho jsem se bál je, že když využiju použiju len a z inspiromatu si vezmu opravdu jen pocitovou inspiraci, tak bychom se mohli docela plést s Tyr, protože vlastně taky skončíme na nepříliš výrazných těžkých látkách. Ale asi to půjde odlišit doplňky a malováním přes ksicht... :)
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    SERPENT: Jdouc náhodou kolem, nemohu nepoznamenat, že třeba když seveřané žoldačili v Byzanci, tak pravděpodobně nechodili obaleni vlnou a kožešinami. ;) Vidím to na spoustu lnu v typicky seveřanských střizích (a zajímavých barvách a vzorech, klidně nějaké pruhy nebo rybí kost), karetky (či jejich vhodné nasimulování nějakou moderně vyráběnou portou, podle kostýmové náročnosti akce) nebo kontrastní lemy... Vrstevní dvou lněných tunik (místo lněné a vlněné) není asi zcela dobové, ale při dobrém kontrastu barvy a vzoru vytvoří docela dobrý dojem... ;) (Byly i varjažské oděvy z hedvábí - císař platil dobře - ale to přeci jen na jednu akci nestojí za to. :D)
    Lamelovky do tohoto stylu se někdy (nejen na dřevárny) dělají z kůže, i když logika tohoto kroku je asi poněkud zpochybnitelná. Na váze se ušetří a navíc se to dá nasekat z odřezků zdarma či za pakatel, takže zbroj výjmečně vyjde levněji, než železo z bazar.arms.cz... ;) (Už u jednoho kusu to chce sehnat raznici. Neznám člověka, který by se na ruční vyřezávání těch lamel nakonec nevykašlal. ;D)
    Kožená lamelovka by možná (možná!) nemusela vypadat blbě bez prošívanice nebo plstěného krzna, jen přes tuniku, což by řešilo ten problém s přehříváním. Na druhou stranu, jen prošívaná vesta je lehká, v horku se dá mimo boj nosit rozepnutá a už vypadá jako zbroj sama o sobě. ;) A vlastně už když si člověk nasadí na hlavu přilbu, vypadá tak nějak válečnicky, i když zbroj nemá. (Tedy třeba v šalíři vypadá člověk beze zbroje jako pako, ale v lebce, normance nebo tak to docela jde. A taková se dá ušít i z kůže - a je to i maximálně dobové - není to těžké a moc materiálu to nesežere. Žebrová kožená přilba s měkčenou čapkou uvnitř dokonce i skutečně funguje...)
    ELVOTHIEN
    ELVOTHIEN --- ---
    SERPENT: Jak jsem říkala, není to povinnost, je to spíš inspirace a taková pocitovka.
    Jakože, pokud budeš mít kostým z vlny a kožešin, osobně tě budu epicky ošplíchávat vodou, ale nikdo tě do toho nenutí :D
    To samé zbroje.

A jenom podotknu - ano, máš pravdu, šupinovky se hodí historicky víc, ale - a) nehrajeme si tu na historii, ale na fantasy, za b) nechci nikoho nutit piplat se se šupinovkou, lamelovka je přece jen lehčí vyrobit, kdyby už někdo chtěl.

Nad Vikingem na Hawaii se zamyslím, je to dobrá připomínka.

Rozhodně to ke kostýmům není poslední slovo.
    SERPENT
    SERPENT --- ---
    ELVOTHIEN: Tak já se přiznám, že už jsem zmatený trochu do začátku, respektive úplně nevím jak uchopit ten Arnoch. Vikingové jsou fakt stylová parta, ale úplně si nejsem jistý, jak obstojí v Lučkovických podnebních podmínkách. Jakože mě moc nenapadá, jak elegantně vyřešit kostýmy z vlny a kožešin, aby byly použitelné i v horkém létě.
    Ze stejného důvodu mi přijde zvláštní vyžadovat zbroje. Za prvé je skoro určitě nikdo nemáme, ale to je řešitelný problém... Za druhé mě opravte jestli se mýlím, ale na tuhle éru se hodí šupinové zbroje, kroužkovky a lamelovky, ne? To ani nevyjdeme ten první kopec...
    Máš prosím nějaký nápad jak vyrobit vikinga na dovolené v teplých krajích?
    Případně, můžeme dostat do inspiromatu i nějaký ne tak severský národ?
    FICHO
    FICHO --- ---
    Feragh, nebo Arnoch
    ELVOTHIEN
    ELVOTHIEN --- ---
    A jak jsem slíbila, přikládám odkazy na galerie kostýmových inspirací.
    Nikde není tesáno do kamene, že přesně takhle musí vaše kostýmy vypadat. Některé obrázky jsou spíše náladovou inspirací, než přesně předepsanou notičkou, jak to má být.

Arnoch
    Fearnmoore
    Feragh
    Sklaire
    Tyra

A protože chceme vidět i vaše nápady, je tu pro vás složka Nápady a inspirace, kde se můžete podělit o své nápady!

Přeju příjemné brouzdání a spoustu inspirace!

A protože je venku krásně, tak přidávám písničku pro dobrou náladu :)

The Rogues - Gravel walk
    https://www.youtube.com/watch?v=IpOoPQ6JmbM
    JEENA
    JEENA --- ---
    ISLINGTON: Dík, co se panství týče jsem ještě na vážkách
    ELVOTHIEN
    ELVOTHIEN --- ---
    Přátelé Vrchoviny, máme pro vás další novinky, díky kterým se na Velkých Hrách neztratíte a rozhodně budete vědět, kdo je kdo!
    Protože na Vrchovině je důležité nosit barvy a znak svého klanu hrdě a bez zaváhání. Neděste se, není nutné mít kostým pouze v klanových barvách, důležité je, abyste byli jasně rozpoznatelní.

Brzy přibudou nějaké foto-inspirace, abyste měli jasnější představu a mohli se pustit do příprav.

Pokud si nebudete vědět rady, neváhejte se na mě obrátit. Ráda vám poradím :)

Panství Tyra
    Znak: medvěd
    barva: tmavě modrá / zlatá
    Kostýmová idea: Kvalitní, pěkné, ale poněkud starší oděvy, možná opravované nebo dlouho nošené, evidentně původně bohaté. Hlavně účelné a pohodlné oděvy, pevné a silné látky. Jediné, co zbylo z kdysi bohatého klanu jsou vznešené barvy, časem vybledlé a ošoupané.
    Inspiraci hledejte hlavně u původně keltských oděvů.

Panství Fearnmoore
    Znak: jelen
    barva: zelená (sytě zelená, živá) / stříbrná (ocelově šedá)
    Kostýmová idea: Pěkné, bohaté šaty, takové ty epické kousky, možná více barevné a řvavé, občas nepraktické. Tohle je „hrdinský rod“, Fearnmoore si tedy mohou dovolit být trochu nepraktičtí. Přeci jen jsou to vyhlášení reci a bijci, lamači dívčích srdcí či ty nejpůvabnější panny na celé Vrchovině.
    Hrdí Fearnmoore se nebojí ukázat své bohatství a rádi se odívají do kožešin.
    Nebojte se pro inspiraci zabruslit ke Skotům a kiltům. Dámy si jistě dovolí šaty s dlouhými rukávy.

Panství Sklaire
    Znak: vrána
    barva: purpurová nebo tmavě fialová / bílá (stříbrná, ideálně měsíční)
    Kostýmová idea: Spíše magické róby, hodně amuletů a náramků, splývavé látky, široké rukávy a vysoké límečky. Oděvy jsou zdobené korálky, kamínky a závěsky.
    Ženy ze Sklaire nosí tmavé líčení a účesy zdobené peřím divokých ptáků. V jejich žilách prý koluje magie Sídhe a jejich oděv nejvíc odráží divokost magie v jejich krvi.

Nebojte se inspiraci hledat v “dark fantasy” stylu, nebojte se inspirace ve filmech jako např. “Mlhy avalonu”.

Panství Arnoch
    Znak: vlkodav
    barva: červená / černá
    Kostýmová idea: Arnochové nosí hrdě na tváři hlinku, kterou se do boje barvili již jejich předkové. Jejich šaty jsou prosté, kvalitní a hodně toho vydrží. Arnocha poznáš podle toho, že jeho oděv říká “Válečník”. I ženy nosí zbroj, nebojí se obléknout si nohavice a vyrazit po boku svých mužů do boje. Ty, které se rozhodly být dámami nezapomínají, že je nutné nosit meč a tedy i v šatech se musí dát bojovat.

Inspiraci klidně hledejte v oděvech z vikingské éry, u Varjagů a Rusínů.

Panství Feragh
    Znak: není
    barva: mechově zelená / šedá
    Kostýmová idea: Oděvy Ferahů jsou maximálně přizpůsobené životu v bažinách. Nohavice jsou ovinuté až ke kolenům, šaty mají délku do půli lýtek, rukávy jsou tříčtvrteční. Bohatý oděv Ferahů je čistý, prostý, hezky ušitý, zdobený střídmě.
    Lidé běžně používají kůži nebo materiály, díky kterým splynou s prostředím.
    Zdobí se pírky, parožím a dřevěnými korálky,malují a tetují si tváře.
    ISLINGTON
    ISLINGTON --- ---
    Jeena: Obyvkle se soutezi v rychlem behu, hodu polenem, sermirskych duelech, duelech na pulkruhovych polenech (jde tedy o balanc, principem je srazit protivnika z klady tlustou smotanou houni). Oblibene je taky pretahovani na provaze ci strelba na cil. Nicmene zasadni je "dlouhy beh", hlavni disciplina, po ktere dle legendy kral Connavar poprve potkal Sidhe. Vitez dlouheho behu je pak pozvan, aby si pripil s predsedajicim lairdem Her.
    Nektere souteze jsou tymove (pretahovani, nekdy štafeta). Jinak vsak spise prevazuji individual. discipliny. Soutezici se muze zucastnit takovych a tolika disciplin, jak sam uzna za vhodne. Za vitezstvi v disciplinach prichazi hlavne slava, nekdy vsak i dary vyslancu jednotlivych panstvi- ozdoby, dobre jidlo ci piti, drobne zbrane...
    Tohoto roku se rika, ze vitez dlouheho behu bude stedre odmenen artefaktem z dob krale Connavara. O jeho povaze se vedou vzrusene debaty u ohnu...
    MALAKK
    MALAKK --- ---
    Takhle nějak si představuju holky z Feraghu:
    https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/87/96/ce/8796ced68dfca8333a4ae811b136e416.jpg
    "The Secret of Kells" by ~theumbrella on deviantART
    STORMAGEDDON
    STORMAGEDDON --- ---
    ISLINGTON: Mě nejvíc oslovilo Panství Fearnmoore. ^^
    A Arnoch mi taky zní dobře. :)
    JEENA
    JEENA --- ---
    Čau, Jéňa, já bych se zeptal, jaké jsou disciplíny, ve kterých se na Velkých Hrách soutěží? Popř. ještě, jestli se soutěží individuálně, nebo v týmu a jestli je třeba se účastnit všech disciplín, díky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam