• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TMHElektron: Magic Music mashines!
    TULIPI
    TULIPI --- ---
    Digitakt vs Octatrack Mega Workflow Comparison
    https://www.youtube.com/watch?v=HmA2vSoYL94
    SQARE
    SQARE --- ---
    DOSTA: to mi nedělej! :-D
    DOSTA
    DOSTA --- ---
    ty vole co to je za cenu ??

    Elektron Analog Four - Thomann Česko
    https://www.thomann.de/cz/elektron_analog_four.htm?ref=search_rslt_elektron+analog+4_300290_0
    DOSTA
    DOSTA --- ---
    TMH: ,)))) .. no to sem teda zvedavej, ja uz na nej cekam taky pekne dlouho ,)
    TMH
    TMH --- ---
    DOSTA: tak počítám že už ho maj a čoskoro vypustí :))) jsi velice pedantní!
    DOSTA
    DOSTA --- ---
    TMH: .. "by" to chtelo, tak to znelo jako by nejakej byl ,))
    TMH
    TMH --- ---
    jako FW update to fakt chtělo, už to bylo hodně smutný.
    TMH
    TMH --- ---
    Confirmed by elektron that its just a mechanical upgrade. No overbridge and running off the same OS as octatrack MK1.
    VIRUS31
    VIRUS31 --- ---
    TMH
    TMH --- ---
    Navic v nem delame perkusivni zvuky a glitche
    TMH
    TMH --- ---
    QYDO: jo sleduji, ale octa je mi zatim zahadou tak nasavam. U nas ji pouziva cyberoos a jede hodne sceny a rychly zmeny nez souvislej tok na kterej se ptas ty... je to hodne pripraveny co se octy tyce...
    QYDO
    QYDO --- ---
    Zajímal by mě ještě třeba timmy, jestli to tu sleduje?
    QYDO
    QYDO --- ---
    SQARE: Každopádně díky moc za tipz, tohle jsem přesně potřeboval ;)
    QYDO
    QYDO --- ---
    SQARE: Redefinice ladění :))
    SQARE
    SQARE --- ---
    QYDO: Tak, jak jsem naznačil, nonstop jam styl mi vyhovuje. Setup se jakoby ustálil na jednoduchým základu:
    T1 - Kopáky (Flex Machine) FX1 Kompresor FX2 Filter (možno prohodit)
    T2 - Snare, Clap, Hitky, někdy kopáček (Flex Machine)
    T3 - Hitky, někdy kopáček či Snare a Clap (to prostě záleží na jamu (Flex Machine)
    T4 - Bass, někdy melodky či atmo zvuky (Static Machine)
    T5 - Bass, někdy melodky či atmo zvuky (Static Machine)
    T6 - zůstává volný pro další nápady, loadované samply z karty či nahrané ze synthů live (Static či Flex)
    T7 - zůstává volný pro další nápady, loadované samply z karty či nahrané ze synthů live (Static či Flex)
    T8 - Master FX1 Filter FX2 Dark Reverb, ale můžou být efekty různé, ale takto asi nějčastěji, nebojím se to přehodit i během setu

    Tracky zapínám a vypínám, většínou si něco vytvořím v deaktivovaným, intuitivně, zefektuju, zprasim, můžu trochu tušit jak to bude znít ale ne vždy že. Když to dotvořím tak postupně přidavám volume a zjíštuju v tu chvíli jestli to vůbec zní OK :-D jsem hodně na tenhle moment překvapení, a baví mě to dost, nechtěl bych hrát nic moc připravenýho. To se týče i MIDI not, žádný nemám předpřipravený.

    Když jsme u toho midi, nemám buhvíjak zajímavý setup, to je ještě v procesu, mám k dispozici Microkorg XL (tomu chci posílat midi z Octy na nějaký akordovitý pady) a mám ještě Microbrute a Volca Bass. Ale jelikož jamuju, tak mi bohatě bude stačit když budu sázet noty pro jeden nástroj. Čili můj plán je přědělat Volca Bass aby měl Midi out, a budu Volcou ovládat i Microbrute a mohlo by vzníknout brutální acid kombo s 2 hlasama (a volume knobama u Volky a Brutu určovat co bude vlastně slyšet či ne) + filtráž Volky skrze Brute, jsem na to moc zvědavej. A hlavně na mastění acid sekvencí je Volca top.

    Ale zatím jsem neměl většinu setů moc času něco moc tunit na synthech, takže 90% času mastím na Octu, a pokud ne, tak to většinou sklouzne do nudy a slyším to, takže lepší zase skočit prstama na Octu a začít vařit další sekvenci v nějakým volným tracku.

    Sety se snažím mít hodně dynamický, není neobvyklý když ze 140Bpm future acidu sklouznu do 5 minut do Trapu či 100Bpm glitche, když vidím že si to dovolit můžu (nehraju vyloženě s žádným systemem, ocitám se na různejch akcích a je to pokaždý trochu jiná výzva)
    A k tý dynamice bych hodně chtěl vyzdvihnout filtříček na T8 Master kanálu, protože když si nasázíš trigy do toho masteru, tak sice nepřidáváš žádný zvuky, ale aktivuješ obálku pro ten filter, pak stačí jeden prstík na Scene A či B a druhej prstíček na Cutoff. A můžeš udělat jakoby Sidechain, či agresivní vyhrocený techno stáhnout do deep pobublávání, a nakopnout to kdykoliv zase vracíš Cutoff zpět. No těch možností s filtrem je hafo a tam se fakt dostávám do momentů kdy jsem ještě podobný tracky neslyšel. Je to trochu abstraktní tom mluvit bez nějaký ukázky ve videu a tak, ale snažím se to psát co nejvíc srozumitelně.

    Tak a takhle nějak to v kostce je. Samozřejmě že bych mohl jít hloubějc, učit se s tím Arrangerem, udělat z Octy mozek posílající Midi do 3 různých synthů a snažit se mastit jak Minilogue nebo tak něco, ale baví mě ta raw forma a Octatrack obzvlášt má víc těch "stromů" skillu, kterej může mít každej člověk jinak.

    Ty by si například podle toho co píšeš to víc využil na to loopování a hrátky se samplama z toho modularu a dokážu si to dost představit. Hlavně filtry, když ti něco nezní dobře, nějakej zvuk z Octy, at loadnutej z karty či zrovna nahranej live, tak jsi to pravděpodobně pořádně nezfiltroval a nemrdnul na to reverbík :-D easy peasy

    Jo a jinak pracuju s celýma melodiema co si vyrobím v FL Studiu, ale prasim je k nepoznání, respektive, feeling zůstává, tóny a kompozice se rozm*davaj (většinou první kartou Playback/Note a knobíkama Pitch, Start a Rate) a zní mi to tak dobře.

    Ještě mi tak připomnělo, někdy jsem jamoval s kámošem kterej se se mnou snažil hrát na klávesy a stáválo se, že beat z octy zněl dobře, harmonicky (s těma poprasenejma samplama) ale kámoš nemohn najít ty správný tóny a hrát se mnou, protože Pitche byly pokroucený mimo klasickou škálu. Takže můj tón C byl jinej než jeho z kláves.
    A nedávno jsem si četl o Goebellsovým ladění 440hz versus 432hz, a došlo mi, že mám ve spoustě tracků vlastně nedefinovaný lazení, právě kvůli hrátkama napřiklad s pitchem (z FLka dostávám samozřejmě nejčastějí 440hz melodky). Tak mě těší že díky tomu se člověk může dostat na nějakou svojí svobodnou škálu (kterou sice nedefinuje bez nějakýho měřáku)





    QYDO
    QYDO --- ---
    Nevíte někdo co je přesně za poťák na sluchátka v octatracku?
    QYDO
    QYDO --- ---
    SQARE: to by bylo super! od tebe bych si rad neco precetl
    SQARE
    SQARE --- ---
    QYDO: já mám Octu přes 4 roky a sžil jsem se s ní tak po měsíci tenkrát. Ten styl se ale nejspíš dost v průbhu měnil a mění. Pořízoval jsem si i jiný synthy či zdroje zvuku, ale popravdě z 90% stejně nejvíc jamuju na Octu. A prsty už dělají věci totálně automaticky. Je to mozek pro bicí, basu, a melodku zároveň. A set jedu od začátku do konce z jednoho patternu, non stop jamming, vkládání a mazání samplů. Ještě se o tom později klidně rozepíšu a popřemýšlím co se dá předat
    SPOQ
    SPOQ --- ---
    QYDO: Ja mam Octu pomerne kratkou dobu a jak uz bylo napsano - to, jak moc je vsestrannej je na jednu stranu uzasny, na druhou to cloveka muze (stejne jako nekonecno moznosti v DAW v mym pripade) rozptylovat a tahat ho pryc od kreativniho hrani...

    Hraju uplne jinou muziku nez vy, (spis drone/ambient/xp picoviny), Octu nazivo pouzivam krom prehravani samplu hlavne jako super-extravagantni delay/looper (mam 2 vstupy do OT hozeny na 2 auxech na mixu)...

    Kdyz tak ctu co pises, myslim, ze bycch se snazil to vsechno proste vic zjednodusit a roztridit. Trochu mi to prijde, jako bych mel plnej kufr supr desek, ale bal bych se je poustet, protoze je neznam :)

    Ja si treba davam na jeden track one-shot samply, rozdeleny do skupin podle toho, jaky jsou povahy. Pak je hraju jako slots s tim, ze do toho vicemene naslepo hrabnu, ale vim zhruba, co cekat. Stejne bych to udelal i se scenama, abych vedel, ze napr. 1. bude kroutit pitchem, 2. posle lfo na sample.start atd atd. v jakymkoli patternu. Proste udelat si jednoduchej mustr, kteryho se muzes chytit.

    Takze za me bych te rad utvrdil v tom proste "trenovat" a drit :)
    DOSTA
    DOSTA --- ---
    QYDO: jasan ,)) ... pral bych si nekdy nekde nejake spolecne hrani, kdyby to slo...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam