• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OVERDRIVELabka : Hackerspace Ostrava : engineering and futurism is about achievable targets in specified amount of time
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    kluci budete v patek nekdo v labce ? jedu s bodaxem do ostravy tak bychom se na vas prisli podivat jak se vam dari :)
    ZELENY_CAJ
    ZELENY_CAJ --- ---
    Když tisknes první full vrstvy pomalu, teplo se přenáší i vedením v tiskovém materiálu struny. Může se stát, že se ti začne po chvíli nastavovat materiál struny i v te části hotendu kde ma byt pevný. Když do toho extruder zatlačí, struna se rozmackne do strany a ucpe hotend. Jestli to chceš tady zkusit rozebrat tak musíš fakt napsat i ty ostatní parametry tisku..
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    ZELENY_CAJ: konzultuju s podporou z Colida. Pri ruznych setupech se vzdycky sekne ve stejne fazi modelu, mozna je neco spatne s tim. Zkusim nejakou picovinku z thingverse v dalsim kole jako test a pak se k tomu vratim...

    ZELENY_CAJ
    ZELENY_CAJ --- ---
    JVMLOK: zkus poslat fotku a nápis k tomu co mas za materiál, jakou rychlosti tiskbes, jaká je výška vrstvy, retrakce, teplota v první vrstvě, teplota pak..
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    Sakra. Neni tady nekdo se zkusenostma s 3D tiskem? stejne jako vcera, mozna trochu driv, zase Heating failed. Mozna je neco spatne s modelem jeste to zkusim parkrat, ale hodila by se expertiza :)
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    ja uz dalsi komunikacni kanal neabsorbuju. takze kdyz vsecko pujde dneska dobre tak budu mit vecer vytisknuty, pak se s tim stavim a domluvime se co dal. Beztak si rikam jak je Labka velka, jestli by se ta tiskarna nevlezla tam, u me jsem s tiskem trochu limitovanej tim ze kdyz to pustim tak mi zbyva jedina dalsi obyvatelna mistnost, mozna by se dala vyuzit lip nekde kde nebudu vystavovat vyparum a nanoprachu svoji zenu a potazmo ani svoje zdravi :)
    ZELENY_CAJ
    ZELENY_CAJ --- ---
    Kdo chce vědět víc, sleduje mailinglist. Fejsbuky jen votravujou a stejně máme jen 7 židli :D
    ZELENY_CAJ
    ZELENY_CAJ --- ---
    V pondělí byl 3d kreslení workshop, prostí pondělí je exkurze do laboratoře laserové spektroskopie a pondělí potom bude kicad workshop, kreslení easy PCB.
    ZELENY_CAJ
    ZELENY_CAJ --- ---
    JVMLOK: zdar, super,) nakonec na tom začal dělat ještě jeden typek, kdyby sis s nim chtěl ppkecat tak se přidej na mailinglist labka@labka.cz a nějak se tam sparujte..
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    :/ Heating failed. Zitra zkusim znova neco se pokazilo pri tisku (neco novyho)
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    Cekal jsem ze si to Slic3r dokaze nacist z CADu v pohode ale ne tak jeste na tohle musim prijit a jdu na prvni pokus. Nejpozdeji zitra...

    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    Call me last century. Inspirovan Spiderem podival jsem se na instruktazni video k FreeCadu na YT a asi si dam par facek. uz nikdy nebudu cist psany navody, ani kdyby byly hypertextovy.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    OVERDRIVE: puvodne ten FreeCAD. Btw autoservis uz jsem nasel, v Opave, zitra rano to vyridim a pak jsem zase trochu ready.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    OVERDRIVE: jj blender nakonec zkousim taky
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    OVERDRIVE: jinak, je tu velice ucinne blender auditko.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    blender je na 3d na 3d uplne ne protoze nemaka ve vektorech.
    B42
    B42 --- ---
    OVERDRIVE: #base48 kdyžtak může poskytnout nějaké základní FreeCAD know-how, na technické kreslení už je to celkem použitelný nástroj. Ale těžko říct jestli je na pouzdro vhodnější než blender.



    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    OK OK, tak ja se to 3d modelovani naucim teda sam, vzhledem k tomu, ze dnesni ukazka bude v necem, co jede jen pod Windows, coz jako smolik, ale v Labce zadny nejsou, a ani neznam moc nikoho, kdo nejaky ma...

    Zacinam uplne z nuly a tohle je uplne prvni, na co jsem se podival, aspon me to nakoplo, kam koukat dal a co potrebuju vedet o zakladech Blenderu

    3D Printing Tutorial #1 - Basic modeling using blender for printing
    http://www.youtube.com/watch?v=dIAO1zS6oGY


    JVMLOK: v cem ze to modelujes?
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    OVERDRIVE: píšu trochu se zpožděním, já na to v poslední době nemám moc čas ani síly (chronická nemoc se zase ozývá), ale můžu dát nějaký tipy. Základnu nevím jakou myslíš, vodojemy bohužel skutečně přístupné nejsou, stihl jsem tam jít asi pětkrát dokud to šlo a byl to fakt mazec. Celkově je teď hromada peněz na likvidaci brownfieldů a stavbu nových projektů, takže strašně moc zajímavých urbexů mizí. Vlněna v prdeli, Zbrojovka v prdeli, Moravská typografie už skoro zrekonstruovaná... a spousta dalších menších i věcí v posledních pár letech úplně zmizelo. Průzkumná tramvajová štola pod Špilberkem byla nadobro zadělaná někdy předloni. Ale pár super věcí i víceméně v centru zůstává. Plus hafo drobností, posledně jsme si dali večerní asi hodinovou procházku okolo asi tří nebo čtyř bloků starých bytovek úplně v centru a procházeli otevřené vnitrobloky (což mě baví samo o sobě, není to dobrodružné, ale často jsou to pěkná místa o kterých vůbec nevíš), a narazili jsme za tu hodinu na tři zcela otevřená samostatná 100+m velká stará sklepení.

    -----

    Dotaz k senzorické síti - řešíte kromě měření znečištění pevnými částicemi i nějaké další věci? Já se trochu zajímám o akustiku a přišlo by mi hodně zajímavé měřit hluk. Nevím jestli by ta data měla nějakou přímou aplikaci, ale afaik nic takového taky neexistuje a nejspíš by se taky ukázalo že ve městech jako Brno a Ostrava jsou hygienické limity na mnoha místech překračovány skoro pořád a možná by pomohly nějakým optimalizacím do budoucna při plánování nové výstavby.

    V tuhle chvíli nemám moc čas se tomu věnovat, neumím elektro a i v akustice jsem samouk a musel bych si toho hodně dostudovat, ale myslím že ta podstatná práce by byla pouze najít použitelný mikrofon (+předzesilovač + ADC). Klasické sondy v běžných hlukoměrech jsou drahé jak prase - zásadní potíž je jednak v tom, že si koupíš deset mikrofonních kapslí a dostatečně rovnou frekvenční charakteristiku má jedna z nich, a jednak v tom, že jejich citlivost a frekvenční charakteristika se mění s ohledem na atmosférický tlak a vlhkost. Ale na trhu je čím dál tím víc MEMS mikrofonů, které údajně mají tyto vlastnosti o hodně lepší a navíc některé z nich mají předzesiovač a adc v sobě a komunikují tak rovnou v digitálu. Dostatečně užitečná data srovnávající lepší MEMS mikrofony s klasickými kapslemi, hlukoměry nebo zkalibrovanými měřícími mikrofony (vím zatím o jednom, který MEMS používá) jsem ale zatím nedohledal a tak bude nejspíš prostě potřeba to srovnání udělat.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    JINX: rozumim. michame zbytecne dve ruzny veci. Modeluju pouzdro na senzor a delam to v CADu. S timhle dotazem OVERDRIVE: nema muj prispevek zadnou souvislost.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam