RAINBOF: myslis, ze by bylo uzitecne, aby z toho lidstvo udelalo systemove novou konqvistu, pripadne novou Australii?
Ja si tedy myslim, ze to uzitecne je, a sebeobetovani/vrazda je vicemene jen uhel pohledu. Ale zas jako jsem schopen pochopit, ze clovek, ktery kouka z okynka nejake ISS, ale polozene na Marsu, muze byt jen pritez. Konecne proto se ptam.
Mmchodem ten sex na ISS nikdo jeste nepriznal? Ale nejaky testy se spermii a vajickem uz se dalaly, nebo ne? Myslim jako zverejnene.
Tak me napada ISS asi neopensourcuje celej svuj “date heaven”, ne? Jasne, muzu to vygooglit...
NASA udelala docela bozi databazi, je to vlastne set nalezenych odpovedi na otazky, ktere se vynorily kdyz...
Prej kvuli tomu mmchodem vymysleli nejaky extreme komplexni reseni jak katalogizovat metadata a data, aby v tom slo vyhledavat. Mam k tomu par clanku, kdyztak pak dohledam, ted kafe a rymicka...
Mmchodem projekt hodny hackerspaces: konecne napsat metavyhledqvac pro tech asi 10 ruznych systemu, kterymi u nas najdes knizku v knihovne. A nejen u nas.
Haluz je, ze datove je to uz 100 let srovnane, metadata maj teda 2normy, ale vcelku v pohode (teda on manual na katalogizaci dokumentu (nejen knih) ma asi tak 7tis stranek... ale to je vedlejsi, nakonec mas datovy set, kde vis co je, jak to nekdo vymyslel, to ti muze byt fuck).
Otazka je, jak to delat: vyuzit, co uz knihovny maji, a treba jen poslat query pomoci jejich katalogizacniho vyhledavace, a pak si to zparsovat? Nebo se snazit prokopnout to i politicky a udelat to jednou a znova, primo nad primarnimi daty. A nejvic: napsat query jako variabilni, a odlejt si vysledky jinam, a tam je teprve zpracovavat.
Kazde z reseni ma extremni nevyhody: u a) je to vazane na to, ze primarni vyhledavac jede a nebude se menit, u b) je topeklo na urovni instituce-stat, u c) jak udelat poradne query (to se da), ale jak to pak aktualizovat (tahle moznost muze zahrnovat i a))
Kazdopadne si myslim, ze takovy system, ala metasearch mel vzniknout uz davnoa to z narizeni vlady (ac nejsem priznivcem “centralnich organizaci, co zakazujou vyrabet odpadky”, spousta knihoven je tak nejak statni).
Asi znate statistiku (sorry je z 2004, ze v Britske Narodni Knihovne rocne pribude 12km knih. Taky asi vite, ze pomoci meziknihovni vypujcni sluzby, si muzete pujcit knihu vicemene z jakekoliv knihovny na svete, jen musite svemu lokalnimu knihovnikovi rict metadata, co a kde? Taky asi vite, ze treba vedecka knihovna ma u nas povinny vytisk kazde knihy, ktera ma isbn a casaku, ktery ma issn. A taky asi vite, ze karta do knihovny typu vedecka, stoji stovku na rok, potazmo mozna jeste v Praze staci mit OpenCard?
To ja jen tak.
Kdyz jako projekty.
Projekt, do kteryho si das upozorneni na konce platnosti dokladu a povine platby (typu odpady, rozhlas)... a onoto bude fungovat jako notifikace kalendare, a casem se to treba podari propojit i s urady... dalsi drobnost. Trivialnejsi nez meta-katalog.
Akorat si nemyslim, ze na to, aby to slo propojit se statni spravou (ktera letos zahajuje projekt: informace na jednom miste, dostupna vsem uradum.... to zas bude stat miliard jen za2 programatory a sitare)... kazdopadne takova appka, web (hmm, gdpr) asi bude muset mit v dokumentaci popsany format datove zpravy, pokud nekomu reknes, at si to najde v javovskem zdrojaku, napise to sam ;)