RAINBOF: dik!
Ja taky, bylo to na hrane, pac jsem byl mega znechuceny, nikdo novy a zaroven vsichni v modu “nevemu to za tebe” a v modu “tak neco delej, kdyz chces, abych neco delat”...
Jako grant me stal 2 prace, na ktere jsem nemel pak energii (8h v prace minimalne+ 6h denne nad papirama, fakturama, zpravama, odberatelema, dodavatelema, socialnima sitema).
A mimo grant nic, coz je videt z labka.cz, kde 90% projektu je mojich.
To uz me nebavilo, jeste me pak lidi picujou, ze oni leptaj plosnak a ja nic. Naucil jsem se, ze vyhazovat lidi, ktery s vecma vyjebavaji (a nejvic krici) umim, ze management je kurva husta prace, ze list do prdele lidem nebudu, ze lidi 2 roky neco delaj, aby se na to za tyden vysrali, ze malokdo chape, ze hackerspace je skupina lidi, z nichz kazdy umi a dela neco jineho, ze kazdy ma tendenci si cenit svou praci vic nez jinych, ze lide nesnadno chapou, ze hackerspace je vykladni skrin, a klub pro urozene slecny a komunita nese jak dobre tak spatne (keci, lidi, dny).
Naucil jsem se, ze nesmis prodat svedomi za penize, ze nemam na to, sefovat tam, kde neni komu, a vule, proc...
Tyvoe, takova skola.
Treba uz jen nepochopeni, ze nebudu rusit neziskovku, pac je to idealni uprava zakonnem na zacatky startupu (do jiste doby nic nemusis, ale muzes)...
Treba to, ze posilas strany a strany poctive zpracovanych dokumentu a smluv, a treba stanov, ale to, ze lidi vidi jako zbytecnost ke cteni, stejne jako dokumentaci vidi jako zbytecnou ke psani (chci videt, kdo i tady hleda parametry kernelu ve zdrojaku, zejo? Nebo tcp, ip a jine packety...
A naucil jsem se, ze to nezmenis, naopak, musis torozpoznat jako riziko, a to velmi rychle, pac necteni a nepsani nici projekty, ticha posta je picovina.
Taky jsem se naucil, ze me lidi podpori, ze lidi chapou, ze lidi jsou tolerantni, ze chytry neznamena uzitecny, nebo moudry, ale ze moudry je vic jak chytry (pro fungovani vseho, kde nejsi sam).
Labka je a byla neco jako vztah s partnerem. Do vetsiny podrobnosti. Veris, neveris, chce, nechce, vi, nevi, toleruj, netoleruje...
A taky jsem zjistil, ze to jde zavirovat podvodem. Rika se, ze technici maji tendenci podlehat sektam vic, nez “selsti rozumove”... a to, ze i chytrej clovek kupuje podle obalu, je fakt. Treba prokazanejsi.
Mmchodem “nova generace”: na facebooku mame 2000 sledujicich. V extremu (kdyz podvod stal 16k dolaru) chodilo 40 lidi, ale nova generace zatim spis lajkuje na facebooku, a treba i jen nyx a irc je pro ne uz slozity (to je dobrej filtr, proto jsem to krouhnul, bud irc, wiki a nyx, nebo gtfo/rtfm : taky poucne ;)
Tedy ja se bavim dobre, i kdyz z toho mam zaludecni vred, a cekam na tu novou generaci, az si napise botnet v perlu a prijde se pochlubit, az na svolany weelet do zrusene elektrarny zas nekdo prijde vcas, az nekdo napise web a appku na vazeni odpadku, pac ji/mu to pripadne spravnej hack
;)