• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CERMINEKZonky a P2P půjčky obecně
    PETMUR
    PETMUR --- ---
    Já myslím, že v konečném důsledku je úplně jedno, kdo za tím stojí. I kdyby to opravdu byl start-up, neřku-li prvotní nápad, tak motivace bude stejná - vydělat peníze. A tady zrovna vydělává Kellnerova PPF. Osobně si myslím, že ten nápad je super a exekuce v čele se zonkym ještě lepší. Je pravda, že známý takhle investoval 5k a zatím nic moc, tak uvidíme, jak mu to zafunguje.
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    KEIKIN: ale to byla blbost od mě, ten kurz je roční, tak se dale nerozpocitava na roky. Na tržišti tam nemají značku o jaký úrok se jedná, tak jsem počítal s tou horší variantou, ale pak ho uvádí v sekci otazek a odpovědi.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    tvl to už je lepší sehnat informace a vsadit ty prachy na fajný kurz, třeba 1,3, tedy zisk 30 procent :-)....něž takhle paběrkovat se ziskem 0,85 % :-(
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    ROMANET: jo tak mas pravdu, uz jsem to našel a melo by to byt p.a.
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    ROMANET: to jsem se právě nikde nedostal zda je to p.a. nebo za celou dobu splácení.
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    LISTIKUS: 5 az 6 je p.a. tvuj vypocet nedava smysl.
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    Tak jak se na to tak koukám, tak průměrně bezpečná půjčka je kolem 5-6% za 6 let. Když vezmu v úvahu, že si Zonky vezme 1% tak na rok to vychází kolem 1% - daň cca 0,15% tak výnosnost za rok je kolem 0,85%... jestli jsem někde neudělal chybu, tak je to spíše taková zábavná hra na investora.

Aktuálně půjčky, které mají vyšší výnosnost 13% jsou již zafinancované (délka je kolem 2 - 6 let splácení) a tam by to procento asi bylo zajímavější, tak uvidíme časem, kolik takových půjček tam bude k dispozici a jak reálně rizikové budou (jaký druh žadatele Zonky pustí na tržiště.)

Když to porovnám s investicemi do CP a fondů. Tak zatím můj nejúspěšnější fond vychází cca na 6% za rok.
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    Co upustit od hejtů na to, že Zonky je zaštiťován HomeCreditem atd. a řešit spíš investování?

Investujete do P2P půjček? Kolik máte očekávaný výnos?
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    KOC256: omlouvam se, ze pisi veci, ktere kazdy vi. ale je dobre videt, ze se kvuli tomu nekdo smichy vali po podlaze.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ROMANET: Lol
    A SLEVOMAT je taky ciste cesky napad ze?

To si snad ani nikdo nemyslel, takze to psat je zbytecne. Dokonce ani u nas nebyli prvni...
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    TOHU_2003: PPF do Zonky dává peníze. A je to jejich pokusná laboratoř.

PR Zonky to samozřejmě nikde nezveřejňuje a staví na tváři Tvarůžkové a snaží se vytvářet dojem, že je to její nápad a její startup. To ale úplně není pravda. Jen se ujala nápadu jiných lidí a jejich nápad byl okopírovat peer2peer půjčky ze zahraničí. celé by to bez PPF v zádech nedávalo žádný podnikatelský smysl.
    LENNIEG
    LENNIEG --- ---
    LIQUID_SOUND: Jestli nahodou zadny nesezenes, tak cekacka je pry 5 tydnu, coz neni az tak spatny.
    FREAKOX
    FREAKOX --- ---
    dTest: Jak fungují půjčky na síti - Nezávislé testy, víc než jen recenze
    https://www.dtest.cz/clanek-5031/jak-funguji-pujcky-na-siti
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    Jeden kámoš se do nějakýho takovýhleho P2P projektu nechal namotat asi před 5 lety s tím, že to nebyl ten koncept rozkládání rizika mezi více dlužníků, ale půjčil konkrétnímu týpkovi asi 25kKč. Týpek chvilku splácel a pak už o něm nikdo nikdy neslyšel :/.

Jinak souhlas s ROUMEN:
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    CLUCA: A možná že to zonky nakonec mnohem lépe vystihuje podstatu projektu než původní název :-)
    CLUCA
    CLUCA --- ---
    ROUMEN: no puvodne to mela byt zebra, ale to uz bylo zabrany, tak prisli na zonky...
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    GHOSTDOGG: Zajímavé. To jsem neznal, to co jsem napsal byly jen mé úvahy, když se jeden můj kolega zmínil o zonky a projevoval nekritické nadšení a já si jen krátce prolítnul jejich obchodní podmínky a v obchodním či jiném rejstříku kouknul na jména co za tím stojí a jaké mají mezi sebou vazby.
    A teď když jsem v textu narazil na informaci, že zonky je kříženec zebry a osla, tak mě hned napadlo, že ta zebra bude určitě ten za pruhama maskovanej homecredit a přemýšlím, kdo má být tím oslem, kterého chtějí "ojebat" :-)
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    Tady je k tomu doceal zajímavé (krátké) čtení: https://www.homecredit.cz/download/9/7/4/NM-forbes-cesko-20150701-18.pdf

To, co tady píšeROUMEN, tam je jako domněnky ale vesměs se to shoduje.
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    CERMINEK: Ptej se, pro koho je ten koncept výhodný. Kdo za tím stojí? Kdo přijímá žádosti o půjčky a nabídky investic? Kdo je zpracovává? Jakou má motivaci a podle jakých kritérií propojuje žadatele s investory?
    Kdybys byl lichvář typu homecredit a chtěl co nejvíc vydělat? Unikají ti seriózní žadatelé o půjčku, kteří neprojdou sítem bankovních půjček ale jsou dostatečně inteligentní, aby nebyli ochotní platit lichvářský úrok? Tak založíš lidumilný projekt, kde "lidé půjčují lidem" a nabídneš lidem levnější půjčky. Investoři jsou jen odpad, co k tomu musíš přibalit (ale to nikomu pochopitelně nesmíš prozradit). Protože máš firmu a tedy i lidi s praxí a nástroje pro lustrování žadatelů, nemáš moc velké náklady s jejich lustrací, vybereš si lukrativní žadatele o půjčku, kteří jsou pro tebe dostatečně spolehliví a rentabilní a půjčíš jim z vlastních peněz za dost slušný úrok s malým rizikem. Ty žadatele o půjčku, které nepovažuješ za lukrativní, s velkým rizikem problémů se splácením velkoryse přenecháš drobným investorům (někteří na tom pochopitelně také něco vydělají). Ti co prodělají tě nezajímají, je to jejich riziko, "věděli" do čeho jdou, podstatné je, že na nich ty sám vyděláš, protože si nastavíš podmínky a poplatky tak šikovně, že vyděláš vždy, bez ohledu na solventnost dlužníka. Pochopitelně musíš slíbit, že se budeš snažit dluhy od dlužníků vysoudit, ale musíš to udělat tak šikovně, aby tě to nestálo moc úsilí a zase jsi na tom jen vydělal, tedy veškeré náklady a poplatky spojené s vymáháním musí nést ten drobný investor a pokud na dlužníkovi něco náhodou vysoudíš, tak si z toho zase pořádný kus necháš :-) Je to vynikající model :-) Ale musíš se ptát pro koho je vynikající. Určitě pro tebe jako zprostředkovatele. Asi i pro žadatele o půjčky - to je vlastně nutnost, abys je nalákal, protože bez nich nebudeš mít obrat a zisk z úroků. No a kdo tahá za nejkratší konec? Kdo nese většinu rizika? A i tak na něm jako zprostředkovatel vždy vyděláš?

Rád bych se mýlil a věřil, že je to jinak, ale z racionálního a logického hlediska mám obavu, že to jinak být nemůže. Omlouvám se za pesimismus.
    LIQUID_SOUND
    LIQUID_SOUND --- ---
    Taky bych měl zájem o promo kód. Díky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam