DED: Já mám kromě Zonky ještě Mintos. Posoudit kvalitu z hlediska jestli to bude fungovat, jestli to celé neskončí v černé díře nemám jak posoudit. Mintos funguje na jiném principu, půjčuješ sice na konkrétní úvěry fyzickým osobám nebo firmám, ale mintos je jen zprostředkující platforma, dlužníkům půjčují ještě třetí osoby. (představ si, že bys přes zonky půjčoval Essoxu a ten by půjčoval spotřebitelům). Navíc ty půjčky co nabízí Mintos jsou už těm konečným příjemcům půjčeny a ty je v podstatě refinancuješ.
Co se týče rozhraní, mně osobně připadá celkem přehledné a co je pro mě hlavní, jde si nastavit roboty na základě velkého množství kriterií a u některých půjček nabízejí 100 % buyback (je-li půjčka více jak 60 dní po splatnosti), ten buyback lze nastavit jako kriterium u robota. A to prosím půjčky kryté buyback nesou klidně 13 %. Další velká výhoda oproti Zonky je sekundární trh, zatím jsem na něm nic neprodával, takže nemám představu o likviditě, ale vzhledem k praktické absenci investic s diskontem se zřejmě cokoliv s malým diskontem prodá velmi rychle.
Další výhodou oproti zonky je množství investičních příležitostí. U Zonky je problém diverzifikovaně investovat i blbejch 20 tis. Kč, chceš-li úrok 10+ %, na Mintosu je množství volných půjček ohromné.
BTW prostředky na investiční účet se mi SEPA platbou z Fio banky povedlo připsat na investorský účet rychleji než v Zonky (!), evidentně totiž připisují peníze na investorské účty v momentě, kdy jim přijde platba a ne až o půlnoci.
Velká nevýhoda je samozřejmě kurzové riziko a spready, byť ty se dají zmenšit přes transferwise, v momentě kdy CZK/EUR spadne třeba na 24,5 přijdeš o roční zhodnocení.
Kdybys se chtěl na Mintosu registrovat, můžu ti poslat referenční odkaz. Díky němu dostaneme ty i já navíc 1% z tebou investovaných prostředků. Odměna se počítá z investic 3 měsíce od tvojí registrace.